Μαγερίτσα κοκκινιστή: Η παραδοσιακή σούπα του Μεγάλου Σαββάτου αλλιώς
Δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε!
Μεγάλο Σάββατο σημερα 4/5 και όλοι έχουν μπει στην κουζίνα για να ετοιμάσουν τα πιάτα για το τραπέζι που θα ακολουθήσει μετά την Ανάσταση. Το φαγητό που περιμένουν να δοκιμάσουν οι περισσότεροι είναι η μαγειρίτσα και αν έχεις βαρεθεί να κάνεις την ίδια συνταγή κάθε χρόνο, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την πιο τέλεια παραλλαγή. Μαγειρίτσα κοκκινιστή!
Η πιο νόστιμη συνταγή για μαγειρίτσα κοκκινιστή
Υλικά
Για την κοκκινιστή μαγειρίτσα
- 1 συκωταριά από μικρό κατσίκι ή αρνί
- 1 αντεριά από μικρό κατσίκι ή αρνί
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 kg ανάμεικτα χόρτα (λάπαθα-σέσκουλα-μυρώνια: πλυμένα-στραγγισμένα και ψιλοκομμένα)
- 1 ματσ. άγρια μικρά σπαράγγια
- 1 συσκ. πομοντόρια ψιλοκομμένα
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/3 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/3 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
Δείτε επίσης: Μαγειρίτσα παριανή: Το κόλπο με το αυγολέμονο και το μυστικό για να φύγει η μυρωδιά του κρέατος από το σπίτι
Εκτέλεση
Για τα εντεράκια
- Καθαρίζουμε πρώτα τα εντεράκια γυρνώντας τα μέσα έξω με ένα στυλό ή μολύβι.
- Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μπολ.
- Στύβουμε 1 λεμόνι και ρίχνουμε λίγο αλάτι.
- Τα αφήνουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες μέχρι να ασπρίσουν.
- Έπειτα τα ξεπλένουμε καλά και πιάνοντας 2-3 άντερα τα πλέκουμε σε λεπτή κοτσίδα.
- Τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουμε.
- Αφού κρυώσουν, τα κόβουμε σε πολύ ψιλά κομμάτια για τη μαγειρίτσα κοκκινιστή.
Για τη συκωταριά
- Καθαρίζουμε τη συκωταριά και τη ζεματάμε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά.
- Στραγγίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Τη χοντροκόβουμε σε κομμάτια.
Για την κοκκινιστή μαγειρίτσα
- Χοντροκόβουμε τα χόρτα και τα ζεματάμε για 2-3΄σε βραστό νερό.
- Τα στραγγίζουμε.
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
- Τα αφήνουμε να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά για 5-6΄να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο.
- Αφήνουμε να μαραθούν για 2-3΄.
- Προσθέτουμε τα εντεράκια και τη συκωταριά.
- Τα ροδίζουμε για 3-4΄και τα σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά.
- Προσθέτουμε τα πομοντόρια και τα σπάμε πιέζοντας με την κουτάλα.
- Συμπληρώνουμε με λίγο νερό ίσα που να μισοσκεπάζονται τα υλικά. Σιγοβράζουμε για 15΄.
- Ρίχνουμε τα χόρτα και τα σπαράγγια.
- Βράζουμε για επιπλέον 15΄ μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
- Ιδανικά σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι.
Πηγή: argiro.gr