Τσαΐτια: Η παραδοσιακή χορτόπιτα της Λακωνίας - Πώς θα βγει λεπτό το φύλλο χωρίς να σκιστεί

Η συνταγή της επιτυχίας από την Αργυρώ

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Οι πίτες είναι ένα από τα πιο ωραία σνακ για κάθε ώρα, που πάντα μας θυμίζουν τις γιαγιάδες και τις μητέρες μας, που τις έφτιαχναν και τις φτιάχνουν με πολλή αγάπη και μεράκι. Έχετε δοκιμάσει ποτέ να φτιάξετε, όμως, την παραδοσιακή συνταγή για την ατομική χορτόπιτα της Λακωνίας, με το λεπτό φύλλο και το τυρί; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα σας μάθει πώς να τελειοποιήσετε τα γνωστά τσαΐτια.

Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τσαΐτια Λακωνίας

Υλικά

Για τα τσαΐτια

  • 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. νερό χλιαρό
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • Λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση

  • 700 γρ. τσιγαρολάχανα
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια τρυφερά
  • 3 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγο Αλάτι
  • Λίγο Πιπέρι
  • 100 γρ. κατσικίσιο τυρί ή φέτα

Δείτε επίσης: Το πιο γρήγορο γλυκό ψυγείου της Αργυρώς - Χτυπάς όλα τα υλικά, τα ρίχνεις στο ταψί και σε 15 λεπτά είναι έτοιμο

Εκτέλεση

Για το φύλλο

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξίδι.
  • Προσθέτουμε σταδιακά ανακατεύοντας με κουτάλι το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
  • Την αδειάζουμε στο πάγκο και τη δουλεύουμε για λίγα λεπτά με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και λεία ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  • Κόβουμε την ζύμη στη μέση.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε λεπτό φύλλο, πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο.
  • Κόβουμε το μεγάλο λεπτό φύλλο σταυρωτά στα 6.
  • Ραντίζουμε με λάδι όλη την επιφάνεια. Διπλώνουμε γύρω γύρω 1 εκ. ώστε να δώσουμε παραλληλόγραμμο σχήμα.
  • Ακουμπάμε 2 κ.σ. στεγνή γέμιση και την απλώνουμε στην μισή πλευρά.
  • Βρέχουμε περιμετρικά τις διπλωμένες άκρες του φύλλου. Διπλώνουμε στη μέση σχηματίζοντας παραλληλόγραμμες πίτες σαν φάκελο.
  • Πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν και να μην ανοίξουν στο τηγάνι.
  • Τινάζουμε το περιττό αλεύρι να μην καεί στο τηγάνισμα.
  • Τηγανίζουμε τα τσαΐτια σε λίγο ελαιόλαδο, πάντα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκαλίτσες στο ροδοψημμένο φύλλο, για περίπου 3΄ από κάθε πλευρά. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
  • Εναλλακτικά τα ψήνουμε σε πυρωμένο σκεύος.

Tip: Το φύλλο πρέπει να είναι πολύ λεπτό, ώστε να φαίνονται τα χόρτα της γέμισης.
Τα τσαΐτια πρέπει να ψηθούν αμέσως, εναλλακτικά τα διατηρούμε στην κατάψυξη σκεπασμένα αεροστεγώς.

Δείτε επίσης: Γαλακτομπούρεκο: Τι να κάνετε για να μη μυρίζουν τα αυγά - Το μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα τσιγαρολάχανα.
  • Ψιλοκόβουμε και τα φρέσκα κρεμμύδια.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι να κάψει. Βάζουμε όλα τα χόρτα και σοτάρουμε για 3-4′ σε δυνατή φωτιά να πέσει ο όγκος τους. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια αλάτι και πιπέρι.
  • Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι. Θέλουμε πολύ στεγνή γέμιση.
  • Βάζουμε τη στεγνή γέμιση σε ένα μπολ και μόλις κρυώσει προσθέτουμε το τυρί σε τρίμματα και τον μάραθο.
  • Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα τσαΐτια.

Πηγή: agiro.gr