Κλασικό γαλακτομπούρεκο: Η παραδοσιακή συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά

Πως να το φτιάξετε μόνοι σας σπίτι

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Κλασικό γαλακτομπούρεκο: Η παραδοσιακή συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά

Το γαλακτομπούρεκο, ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ελληνικής κουζίνας, είναι ένα λαχταριστό επιδόρπιο που συνδυάζει την πλούσια, κρεμώδη γεύση της κρέμας με το τραγανό φύλλο και το σιρόπι που το κάνει ανεπανάληπτο. Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε μια παραδοσιακή συνταγή για γαλακτομπούρεκο, αναλύοντας τα υλικά και τα βήματα που θα σας οδηγήσουν στην τελειότητα αυτού του γλυκού.

Είτε είστε έμπειρος ζαχαροπλάστης είτε αρχάριος στην κουζίνα, αυτή η συνταγή θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα γαλακτομπούρεκο που θα ενθουσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε τα μυστικά ενός από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της ελληνικής παράδοσης.

Τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις το γαλακτομπούρεκο

Δείτε επίσης: Cheesecake στο ποτήρι χωρίς καθόλου ζάχαρη: Με παξιμάδια αντί για μπισκότο - Έτοιμο σε 10 λεπτά

Για την κρέμα

  • 800ml γάλα φρέσκο αγελαδινό
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ.σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 40γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

Για το φύλλο

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας (12 φύλλα)
  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 300ml νερό
  • 15 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Διαδικασία

Κλασικό γαλακτομπούρεκο: Η παραδοσιακή συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά

  1. Φτιάξτε την κρέμα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε 700ml γάλα, βάλτε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά και αφήστε το γάλα για 4΄ να ζεσταθεί. Ανακατέψτε με αυγοδάρτη. Σε ένα μεταλλικό μπολ ρίξτε τη ζάχαρη, τα αυγά, το υπόλοιπο γάλα, το σιμιγδάλι (ψιλό και χοντρό) και τη βανίλια και χτυπήστε με τον αυγοδάρτη για 3΄, να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κατεβάστε το γάλα από τη φωτιά και ρίξτε σταδιακά το μείγμα αυγών-ζάχαρης-σιμιγδαλιού. Με γρήγορες κινήσεις ανακατέψτε με αυγοδάρτη για 2΄. Βάλτε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίξτε το βούτυρο και αναμείξτε για 3΄, μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει για 5΄.
  2. Φτιάξτε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το νερό, μετά τη ζάχαρη και κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά και βράστε τα σε χαμηλή φωτιά για 7΄, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη. Στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά, αφαιρέστε την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού και αφήστε το να κρυώσει.
  3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
  4. Μοντάρετε το γλυκό. Λιώστε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ. τοποθετήστε τα μισά φύλλα αλείφοντάς τα με το λιωμένο βούτυρο ένα ένα καθώς τα απλώνετε. Αδειάστε την κρέμα χλιαρή και απλώστε τη με σπάτουλα σιλικόνης. Διπλώστε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα. Βουτυρώστε πάλι την επιφάνειά του. Καλύψτε την κρέμα με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας κάθε φορά που τοποθετείτε ένα φύλλο. Στο τέλος, γυρίστε προς τα μέσα τις άκρες που περισσεύουν και πιέστε τις με τα δάχτυλά σας γύρω γύρω στο ταψί. Αλείψτε την επιφάνεια με βούτυρο, χαράξτε την ελαφρώς σε τριγωνικά κομμάτια και βρέξτε τη με σταγόνες νερού.
  5. Ψήστε το στην προτελευταία σχάρα για 40΄. Βγάλτε το γλυκό από το φούρνο και σιροπιάστε το. Όταν το γαλακτομπούρεκο κρυώσει καλά, κόψτε το σε κομμάτια και σερβίρετε.
Έξυπνη ιδέα
  • Αν θέλετε μια πιο ελαφριά κρέμα, αντικαταστήστε τη μισή ποσότητα σιμιγδαλιού με κορν φλάουρ.