Η μηλόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και κλασικά γλυκά που έχουν καταφέρει να κερδίσουν την καρδιά μικρών και μεγάλων. 

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας μια συνταγή που συνδυάζει την παραδοσιακή γεύση με μοντέρνες πινελιές, δημιουργώντας ένα γλύκισμα που θα μαγέψει τους πάντες. Ετοιμάστε την κουζίνα σας και ακολουθήστε τα βήματά μας για να δημιουργήσετε την πιο απολαυστική μηλόπιτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

Τι θα χρειαστείτε για την μηλόπιτα

Μηλόπιτα

Για την ζύμη

  • 230 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη και 20 γρ. έξτρα για πασπάλισμα
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 16 γρ. μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 150ml νερό
  • 150 γρ. μαργαρίνη και 20 γρ. έξτρα για επάλειψη

Για την γέμιση

  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 30 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 5 γρ. κανέλα σε σκόνη
  • 2, 5 γρ. αλάτι
  • 6 μήλα ποικιλίας Golden, μεγάλα
  • 100ml χυμό μήλου

Εκτέλεση

Συνταγή για μηλόπιτα

Δείτε επίσης: Κλασικό γαλακτομπούρεκο: Η παραδοσιακή συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
  2. Φτιάξτε τη ζύμη. Λιώστε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Χτυπήστε σε ένα μικρό μπολ με αυγοδάρτη τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να δημιουργηθεί μια ανοιχτόχρωμη και αφράτη κρέμα. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Προσθέστε το μείγμα των αυγών μαζί με το νερό και τη λιωμένη μαργαρίνη και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια βελούδινη ζύμη. Απλώστε τη ζύμη που φτιάξατε σε μια στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ., την οποία έχετε αλείψει με λίγη μαργαρίνη και αλευρώσει με λίγο αλεύρι χωρίς γλουτένη.
  3. Φτιάξτε τη γέμιση. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ την καστανή ζάχαρη, το καλαμποκάλευρο, την κανέλα και το αλάτι και ανακατέψτε τα καλά. Κόψτε σε μικρά κομμάτια τα μήλα και προσθέστε τα μαζί με το χυμό μήλου στο μπολ. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι το μείγμα. Σε ένα μεγάλο ρηχό τηγάνι βάλτε το μείγμα των μήλων και σοτάρετέ το σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για 5΄-8΄ ή έως ότου τα μήλα βγάλουν τους χυμούς τους και αυτοί αρχίσουν να πήζουν. Κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήστε για 10΄ τα μήλα να κρυώσουν και αδειάστε τα μέσα στη ζύμη.
  4. Ψήστε τη μηλόπιτα στην προτελευταία σχάρα του φούρνου για 40΄, μέχρι τα μήλα να πάρουν ένα όμορφο χρυσοκάστανο χρώμα. Βγάλτε την πίτα από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει εντελώς πριν τη σερβίρετε.
Συμβουλή

Αν τα άκρα της πίτας αρχίσουν πολύ γρήγορα να παίρνουν καφέ χρώμα, σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο
μέχρι να ψηθεί όλη η μηλόπιτα.