Η νηστεία συχνά φέρνει προκλήσεις στην κουζίνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθούμε τις αγαπημένες μας γεύσεις. Αν αγαπάς τη μηλόπιτα, αυτή η συνταγή είναι εδώ για να σου αποδείξει πως η απλότητα μπορεί να συνδυαστεί με τη γεύση και τη θρεπτική αξία. Με λίγα υλικά, χωρίς αυγά ή γαλακτοκομικά, και σε ελάχιστο χρόνο, μπορείς να δημιουργήσεις ένα γλυκό που θα κλέψει τις εντυπώσεις – είτε νηστεύεις, είτε όχι.
Ετοιμάσου να ανακαλύψεις την πιο εύκολη και απολαυστική μηλόπιτα που θα σου “λύσει” τα χέρια!
Για τη μηλόπιτα
- 1 συσκ. φύλλo κρούστας
- 1 φλ. σταφίδες
- 4 κ.σ. κονιάκ
- 4 μήλα
- ⅔ φλ. ζάχαρη
- Λίγό ελαιόλαδο
- ¾ φλ. ψωμί (ψίχουλα)
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/5 κ.γ. αλάτι
- 1 λεμόνι (χυμός)
- 1 φλ. καρύδια
Εκτέλεση
Δείτε επίσης: Θα μυρίσει το σπίτι πορτοκάλι και κανέλα: Κορυφαία συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα
- Βάζουμε πρώτα σε μπρίκι τις σταφίδες, τις περιχύνουμε με το κονιάκ και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Αποσύρουμε από την εστία και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν και να φουσκώσουν για 10′.
- Αλέθουμε τα καρύδια στο μπλέντερ.
- Καθαρίζουμε τα μήλα, με ένα μαχαίρι και τα κόβουμε στα 4 και κάθε τέταρτο το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
- Αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και σοτάρουμε τα ψίχουλα.
- Πασπαλίζουμε με 1 πρέζα από την κανέλα.
- Τα αφήνουμε να ροδίσουν για 2-3´ και τα προσθέτουμε στα μήλα, όπως επίσης προσθέτουμε και τα καρύδια και τη ζάχαρη (κρατάμε 4 κ.σ. για τα φύλλα).
- Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ρίχνουμε στη γέμιση.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά τη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC. Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο.
- Στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, λαδώνουμε με πινέλο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
- Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Αφού στρώσουμε τα 6 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, αδειάζουμε τη μισή γέμιση κατά μήκος.
- Κλείνουμε τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε τη πίτα μας σε ρολό.
- Φροντίζουμε η ένωση των φύλλων να είναι προς τα κάτω.
- Αλείφουμε εξωτερικά με λίγο λάδι και μεταφέρουμε την πίτα, με τη λαδόκολλα, σε ταψί.
- Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και το δεύτερο ρολό.
- Ψήνουμε για 25´, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
- Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο τις αφήνουμε να σταθούν για 5’ και μετά αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
- Κόβουμε κάθε ρολό σε 6 κομμάτια και σερβίρουμε όσο είναι ζεστές.
Ευχαριστούμε το Argiro.gr