Εύκολα tips για χωριάτικο φύλλο σαν της γιαγιάς - Το μυστικό με το τσίπουρο για να βγει η πίτα τραγανή από έξω & μαλακή από μέσα

Έτσι θα πετύχεις την τέλεια πίτα!

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
argiro.gr
argiro.gr

Οι παραδοσιακές πίτες που όλοι έχουμε φάει στη γιαγιά μας από φύλλο ανοιγμένο στο χέρι με πλάστη είναι το κάτι άλλο! Καμία πίτα του εμπορίου δε μπορεί να συγκριθεί με την σπιτική και μάλιστα όσο καλή και αν είναι η γέμιση, αν δεν έχετε ένα καλό και νόστιμο φύλλο θα έχετε αποτύχει.

Έτσι λοιπόν εμείς σας παραθέτουμε όλα τα tips της Αργυρούς Μπαρμπαρίγου για να ανοίξετε και εσείς σπιτικό φύλλο όμοιο με αυτό του χωριάτικου, της γιαγιάς σας!

Δείτε επίσης: Πως να φτιάξεις την κρέμα για την μπουγάτσα - Τα μυστικά για να βγει αφράτη και όχι σαν πέτρα!

Μυστικά για να φτιάξεις χωριάτικο φύλλο σαν της γιαγιάς

  • Διαλέξτε ένα καλό αλεύρι σκληρό από σιτάρι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Αν το αλεύρι είναι από μικρό παραγωγό και είναι χοντρόκοκοκκο τότε κοσκινήστε το για να μπορέσει να ζυμωθεί σωστά και να ανοίξει εύκολα σε λεπτό φύλλο.
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις κάνει πολύ καλό φυλλο χωριατικο και υπάρχει σε όλα τα σπίτια.
  • Μπορείτε στο αλεύρι να βάλετε σε αναλογία ένα προς τρία 1:3 κάποιο αλεύρι όπως σίκαλης, κριθαριού, βρώμης, καλαμποκιού ή ολικής άλεσης ώστε να δώσετε αρώματα και περισσότερη γεύση στο χωριατικο φυλλο.
  • Στην ζυμη για πιτα, ξύδι, λεμόνι, τσίπουρο ή ρακή, κάνει αφράτο το φύλλο και στο ψήσιμο φουσκώνει και κάνει φουσκαλίτσες. Το αποτέλεσμα είναι τελειο χωριατικο φυλλο τριφτό και τραγανό.
  • Χλιαρό νερό στο ζύμωμα του,θα ομογενοποιήσει πιο σωστά το ζυμάρι, ειδικά αν το ζυμώσετε στο χέρι.

Χωριάτικο φύλλο σαν της γιαγιάς;

  • Αν έχετε τον χρόνο ακολουθήστε το μυστικό. Ραντίστε το αλεύρι με το ελαιόλαδο.
  • Τρίψτε το με τις παλάμες κι αφήστε το λίγο να σταθεί και να βρέξει τους κόκκους του αλευριού.
  • Όσο πιο πολύ αφήσετε το αλεύρι να ρουφήξει το ελαιόλαδο,τόσο πιο τραγανό θα βγει το χωριατικο φυλλο.
    Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό για χωριατικο φυλλο σαν της γιαγιας.

Μυστικά -  χωριάτικο φύλλο - Σαν της γιαγιάς
argiro.gr

Πως ανοίγουμε φύλλο χωριάτικο;

  • Για να ανοίξουμε χωριάτικο φύλλο, παίρνουμε ένα κομμάτι ζυμάρι και πασπαλίζουμε μπόλικο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας. Μην σας τρομάζει αυτό. Το φύλλο στο τέλος θα πάρει συγκεκριμένη ποσότητα,όσο αλεύρι δηλαδή χρειάζεται.
  • Με λεπτό πλάστη-βέργα ανοίγουμε το φύλλο με απαλές κινήσεις.
  • Μετά από 2-3 ρολαρίσματα του φύλλου που έχει μεγαλώσει η επιφάνεια του, τυλίγουμε το φύλλο γύρω από την βέργα και όταν φτάσουμε στη μέση του φύλλου, τυλίγουμε και το υπόλοιπο πιέζοντας πολύ απαλά.
  • Στην ουσία θα το πετύχετε, σπρώχνοντας με μαλακές κινήσεις με τα δάχτυλα από την μέση προς τα αριστερά και δεξιά με τα δυο χέρια και ρολάροντας απαλά την βέργα. Έτσι το φύλλο μεγαλώνει και αποκτάει μεγαλύτερη επιφάνεια. Για να ανοίξει εύκολα,πρέπει πρώτα να έχεις ξεκουράσει το ζυμάρι.
  • Προσοχή αν πατάτε δυνατά τα χέρια στον πλάστη τότε το φύλλο θα κολλήσει. Θέλει απαλές κινήσεις. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για 3-4 φορές μέχρι το φύλλο να γίνει μεγάλο και πολύ λεπτό.
  • Διπλώνουμε το αλευρωμένο φύλλο και το βάζουμε πάνω σε αλευρωμένη πετσέτα ή επιφάνεια.
  • Σκεπάζουμε να μην ξεραθεί μέχρι να ετοιμάσουμε και τα υπόλοιπα.
  • Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε ένα ένα χωριατικο φυλλο,μέχρι να τα ετοιμάσουμε όλα και να βάλουμε την γέμιση της αρεσκείας μας.
ΠΗΓΗ argiro.gr