Δεν το γνωρίζουν πολλοί: Ο νούμερο 1 τρόπος να ζεστάνεις το σπίτι σου χωρίς να ξοδέψεις ούτε 1 ευρώ

Δεν σου πάει το μυαλό ότι θα μπορούσες να κάνεις κάτι τέτοιο

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Η χειρότερη περίοδος για το κρύο όπως όλοι μας γνωρίζουμε είναι τώρα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το ίδιο όμως και για τα οικονομικά μας, μιας και η τιμή του πετρελαίου διαρκώς αυξάνεται (όχι ότι έχουν μείνει πολλοί που το χρησιμοποιούν) κι από την άλλη, ούτε το ρεύμα το λες οικονομικό και σίγουρα δεν είναι ένας τρόπος για να ζεσταθείς αποτελεσματικά.

Θα μπορούσες ποτέ να πιστέψεις ότι μπορείς αντί για θερμάστρα να χρησιμοποιήσεις μερικά κεριά – ρεσώ και μια πήλινη γλάστρα; Σίγουρα όχι, αλλά... έχει αποτέλεσμα!

Φτιάξε σόμπα από τερακότα για να ζεστάνεις το σπίτι σου

Είναι απλό: Παίρνεις ένα μεγάλο κερί σε δοχείο (για να μην λιώνει). Στηρίζεις δύο πήλινα τουβλάκια δεξιά και αριστερά από το κερί, και πάνω τους τοποθετείς μια αναποδογυρισμένη κεραμική γλάστρα (καθαρή και καινούρια, εννοείται...). Τοποθέτησε την αυτοσχέδια σόμπα σου στο τζάκι (αν δεν έχεις ξύλα) ή πάνω σε μία άλλη ασφαλή επιφάνεια όπου αλλού θέλεις μέσα στο σπίτι.

5 ακόμη τρόποι για να ζεσταθείς ανέξοδα

Δείτε επίσης: Τώρα που χαλάει ο καιρός: 4 όμορφα φυτά που αντέχουν σε βροχή και κρύο για κήπο ή μπαλκόνι

  1. Όταν έχει λιακάδα τράβηξε τις κουρτίνες να μπει ο ήλιος μέσα στο σπίτι. Θα σπάσει την υγρασία και θα ζεστάνει τον χώρο με φυσικό τρόπο.
  2. Κάνε ντους με ανοιχτή την πόρτα. Άφησε δηλαδή τον ζεστό ατμό να ταξιδέψει παντού μέσα στο σπίτι και να σπάσει την παγωνιά.
  3. Σφράγισε το τζάκι σας όταν δεν το έχεις αναμμένο με το ειδικό φουσκωτό για να μην φεύγει η ζέστη από την καμινάδα. Και για να μην μπαίνει αντίστοιχα κρύος αέρας μέσα στο σπίτι από την καμινάδα. Έχει υπολογιστεί ότι η απώλεια θερμότητας του σπιτιού από την καμινάδα φτάνει το 20%. Το φουσκωτό το βρίσκεις στα είδη τζακιού και στα μαγαζιά για μαστορέματα, π.χ. της οδού Αθηνάς.
  4. Καθιέρωσε τις κρύες νύχτες την ηλεκτρική κουβέρτα. Την ανάβεις για 20 λεπτά προτού πέσεις για ύπνο, μετά τη σβήνεις και ξαπλώνεις στο πιο ζεστό και απολαυστικό κρεβάτι που ξάπλωσες ποτέ.
  5. Άφησε τον φούρνο μισάνοιχτο. Όταν τελειώσεις με το ψήσιμο του φαγητού άφησε το καπάκι ανοιχτό για 5'-10' για να βγει η ζέστη και να απλωθεί στον χώρο. Ειδικά αν η κουζίνα σου είναι ενωμένη με το καθιστικό, σώθηκες! Ο φούρνος λειτουργεί σαν αερόθερμο! Αν βέβαια έχεις παιδιά ή κατοικίδια εννοείτε πως προσπερνάς πάραυτα αυτή τη λύση.