Η πανδημία και ο κορωνοϊός συνεχίζουν να ταλανίζουν την χώρα μας, με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς το τελευταίο διάστημα, την ώρα που ο κόσμος προσπαθεί να απολαύσει ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι. Το γεγονός, όμως, πως καθημερινά προκύπτουν και διαφορετικές μεταλλάξεις προκαλεί τρόμο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναζητά νέους τρόπους προστασίας.
Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται ως η τελευταία λύση, ωστόσο όλα θα προχωρήσουν ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση που θα βρίσκεται η Ελλάδα από τον Σεπτέμβρη. Τα εμβόλια συνεχίζονται κανονικά, ενώ η πιθανότητα να επιστρέψει η μάσκα παραμένει ανοιχτό.
Επιστρέφουν από Σεπτέμβρη τέσσερα μέτρα για τον κορωνοϊό
Τα τέσσερα μέτρα που είναι σίγουρο πως θα επιστρέψουν από το τέλος του καλοκαιριού είναι τα εξής:
- Τεστ κορωνοϊού για είσοδο σε συγκεκριμένους χώρος
- Στοχευμένη χρήση φαρμάκων
- Μάσκα σε χώρους με συγχρωτισμό
- Φίλτρα σε χώρους εργασίας και σχολεία
Εξωτερική φωτογραφία: Κονταρίνης Γιώργος/EUROKINISSI
Εσωτερική φωτογραφία: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI
Αυτά είναι τα συμπτώματα που δημιουργεί η νέα υπερμετάλλαξη
Είχαν προκύψει ανησυχίες λίγο καιρό πριν στην επιστημονική κοινότητα, σχετικά με την εμφάνιση μιας νέας, ταχέως μεταδιδόμενης παραλλαγής, η οποία κερδίζει έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη, και πρόκειται για το στέλεχος BA.2.75 της «Όμικρον» με την προσωνυμία «Κένταυρος».
Οι επιστήμονες μίλησαν εκτενώς για την εμφάνιση μιας ακόμη ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής της «Όμικρον» η οποία κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο.
Η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου και σύμφωνα με ενδείξεις μπορεί να αποφύγει την προστασία του εμβολίου, με την αλληλουχία να δείχνει ότι έχει ήδη εξαπλωθεί στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, έχοντας φθάσει συνολικά σε 10 χώρες του κόσμου.
Μοιάζουν περισσότερο με τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης, οι επιστήμονες όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα δεδομένα για τη συμπεριφορά και τη μεταδοτικότητα- που φαίνεται πως είναι πολύ υψηλή, μεγαλύτερη και από την Όμικρον 5- της νέας υποπαραλλαγής με την ονομασία “Κένταυρος”.
Κόπωση, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και καταρροή, όπως λένε οι ειδικοί, είναι τα πρώτα βασικά συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής BA.2.75. Προς το παρόν όμως, και αυτό είναι ενθαρρυντικό, φαίνεται πως δεν προκαλεί βαριά νόσηση σε μεγάλο βαθμό, όπως και με τις υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα δώσει νοσηλείες, συμπληρώνουν οι ειδικοί, και αυτό συνιστούν αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, θεωρώντας πως η “Κένταυρος” θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο ανησυχητική από την υποπαραλλαγή BA.5.