Τα Μερομήνια έκαναν την πρόβλεψή τους - Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Θα το εκμεταλλευτούμε για διακοπές;

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Φωτογραφία αρχείου ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
Φωτογραφία αρχείου ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Τις προβλέψουν τους για τον καιρό των επόμενων μηνών έκαναν τα Μερομήνια, τα οποία τις περισσότερες φορές επιβεβαιώνονται, ειδικά όσον αφορά τον Μάιο, που πιο πολύ μοιάζει με Μάρτιο!

Η μέθοδος πάντως είναι απλή. Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη αφορά τον καιρό του Σεπτεμβρίου, η τρίτη του Οκτωβρίου, κ.ο.κ (δείτε εδώ την πρόγνωση του καιρού για σήμερα, Κυριακή 21/5).

ΜΑΪΟΣ

Ο καιρός το δεύτερο δεκαήμερο του Μάη θα είναι άστατος με κατά τόπους βροχές και έντονες μπόρες – καταιγίδες (κεραυνούς κλπ) κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.

Στα τέλη του Μαίου δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές του καιρού. Τις περισσότερες μέρες θα έχει ηλιοφάνεια, ζεστός καιρός με ανέμους έως 4 Bf.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Ο Ιούνιος του 2023 θα μας έρθει με πρόσκαιρη κακοκαιρία. Του Αγίου Πνεύματος (05.06.2023) ο καιρός αναμένεται άστατος με λίγες βροχές και δυνατούς ανέμους.

Στα μέσα του Ιουνίου 2023 θα επιστρέψει η καλοκαιρία με άνοδο της θερμοκρασίας και ζέστη (…ώρα να ξεχυθούμε σε καφετέριες, παραλίες κλπ).

Ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος και σύμφωνα με τα καιρικά δεδομένα της εποχής. Θερμοκρασίες έως 29°C (ενδεχομένως να έχουμε και τους πρώτους καύσωνες του καλοκαιριού) και αέρηδες έως 4 Bf.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

1 έως 16/17: Ιδιαίτερα μακρά περίοδος με παρατεταμένες ζέστες και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδα ισχυρού καύσωνα. Πιθανή αφρικανική σκόνη.

18 έως 22: Ζεστός και υγρός στα νοτιοανατολικά και ανατολικά κυρίως τμήματα. Πτώση θερμοκρασία στη Μακεδονία και τα βορειοδυτικά τμήματα. Ισχυρές πιθανές καταιγίδες σε κεντρικά και βόρεια τμήματα.

23/24 έως τέλος Αυγούστου: Καύσωνα στη χώρα εκ νέου. Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες προς το τέλος της περιόδου. Νοτιάδες.