Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη

Η ανακοίνωση

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε ο Δημήτρης Παπανώτας με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη μετά τις δηλώσεις του, οι οποίες προκάλεσαν τεράστιο σάλο σε λίγες ώρες (δείτε εδώ τι ακριβώς είπε για τις γυναίκες).

Η ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη για τον Δημήτρη Παπανώτα

«Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη «φορτώσει» ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία.

Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα».

Δείτε επίσης: Ήταν μαζί για 5 χρόνια - Η πρώην σύντροφος του Δημήτρη Παπανώτα που πέθανε στα 42 της

Η δική του απάντηση για τον σάλο που δημιουργήθηκε

Μιλώντας στο «Πρωινό» ο Δημήτρης Παπανώτας ξεκαθάρισε τι εννοούσε: «Αυτό είναι κοπτοραπτική, δεν είναι μια δήλωση από την αρχή μέχρι το τέλος. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 σε αντίστοιχα περιστατικά έμφυλης βίας κατά των γυναικών, ήμουν ο μόνος που αντιδρούσε τηλεοπτικά και τις υπερασπιζόμουν, με αποτέλεσμα να δεχτώ κι εγώ επιθέσεις, και δικαστήρια που κράτησαν περίπου 12 χρόνια. Τότε όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι δεν ξέρω που ήταν και εμφανίστηκαν τώρα. Είναι ανθρώπινο να κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια. Εγώ στο περιβάλλον μου δεν έχω τέτοια κρούσματα. Νόμιζα λοιπόν ότι επειδή δεν είμαστε Ιράν και είμαστε Ευρώπη, αυτά τα θέματα έχουν λυθεί. Τελευταία οι καταγγελίες από γυναίκες για έμφυλη βία είναι εκατοντάδες. Ειδικά μετά τη δολοφονία της Κυριακής έξω απ' το αστυνομικό τμήμα».

«Σαφώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, σαφώς η αριστερά είναι δίπλα σε όλες τις γυναίκες τις κακοποιημένες και σαφώς έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο και να πούμε ότι είμαστε καλά. Το θέμα είναι ότι η επίθεση δεν είναι μόνο εναντίον μου. Εγώ τις περίμενα τις επιθέσεις και θα συνεχιστούν μέχρι τις εκλογές. Οι επιθέσεις όμως αυτές έχουν έναν πιο σαφή στόχο. Και ο κόσμος θα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Ο στόχος είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο. Δεν θα τους περάσει. Έχω πολύ γερό στομάχι, εξάλλου γνωρίζουμε όλοι ποιοι είναι αυτοί που επιτίθενται, έχουν ονοματεπώνυμο. Ξέρουμε ποιοι είναι, δεν περιμέναμε να μας χειροκροτήσουν», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Παπανώτας.