Παιδί & επιθετικότητα: Πώς μπορείς να τη διαχειριστείς σωστά; Δες τι λέει ο ψυχολόγος

Ο ειδικός του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Η 5χρονη κόρη σου τελευταία αντιδρά επιθετικά όταν παίζει με άλλα παιδιά ή όταν δεν της κάνεις τα χατίρια; Τι μπορεί να φταίει για αυτή τη συμπεριφορά και πώς πρέπει να το διαχειριστείς;

Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος, ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής, MSc του YOU Weekly εξηγεί περισσότερα για την επιθετικότητα στην παιδική ηλικία δίνοντας τις κατάλληλες απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη στάση που θα πρέπει να κρατήσεις απέναντι της. (δες και 5 επώνυμους γονείς της TV που περηφανεύονται για τα κορίτσια τους)

Παιδί & επιθετικότητα: Πώς μπορείς να τη διαχειριστείς σωστά; Δες τι λέει ο ψυχολόγος

Η επιθετικότητα που εκδηλώνουν τα παιδιά είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους γονείς. Στην περίπτωση αυτή οι περισσότεροι γονείς νιώθουν αμηχανία και ντροπή για τη συμπεριφορά του παιδιού και αναρωτιούνται πώς πρέπει να αντιδράσουν. Έτσι, κατακλύζουν τη σκέψη τους με αμέτρητα ερωτήματα για το τι μπορεί να φταίει και συχνά χρησιμοποιούν λανθασμένες μεθόδους «συμμόρφωσης», όπως είναι η τιμωρία.

κορίτσι επιθετικό στην εξοχή
Unpslash

Πώς μπορείς να το διαχειριστείς;

Αρχικά μπορείς να παρατηρήσεις πότε η κόρη σου γίνεται επιθετική, τι δηλαδή μπορεί να την ενοχλεί. Έχει σημασία να εντοπίσεις αν αυτό σχετίζεται με τις δικές σου πράξεις.

Για παράδειγμα αν την μαλώνεις συχνά, αν είσαι αγχώδης, πιεστική απέναντί της ή αν υπάρχουν δυσκολίες στη μεταξύ σας επικοινωνία. Επίσης, η τιμωρία δεν είναι η κατάλληλη λύση καθώς το παιδί νιώθει συχνά θυμό, ματαίωση και ότι κάνει το ίδιο κάτι λάθος, άρα μπορεί να αισθάνεται μη ικανό.

Τι μπορείς να κάνει; Να προσπαθήσεις συζητήσεις μαζί της και να μην την απειλείς με ευκολία ότι θα την τιμωρήσεις. Όταν είναι θυμωμένη και σε ένταση είναι καλό να της δίνεις χρόνο να ηρεμήσει. Σε περίπτωση που το ζήτημα της επιθετικότητας δεν βελτιώνεται και μόνο του και δεν μπορείς να το διαχειριστείς τότε είναι ωφέλιμο να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο.