Χαρτζιλίκι: Πόσα χρήματα & από ποια ηλικία πρέπει να δίνεις στο παιδί σου; Δες τι λέει ο ψυχολόγος

Ο ειδικός του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Το χαρτζιλίκι είναι ένας έξυπνος τρόπος για να μυήσεις το παιδί σου σε μια καλή διαχείριση των οικονομικών του. Με αυτόν τον τρόπο του δείχνεις ότι το εμπιστεύεσαι, ενώ ακόμη ενισχύεις την ανεξαρτησία του. Από ποια ηλικία όμως μπορεί ένα παιδί να έχει χρήματα και τι συμβουλές πρέπει να του δώσεις για να αξιοποιεί το χαρτζιλίκι του με το σωστό τρόπο;

Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος, ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής, MSc, μας εξηγεί περισσότερα γι' αυτό προτείνοντας μας όλα εκείνα που μπορούν να γίνουν από την πλευρά των γονιών αλλά το ρόλο πρέπει να παίζουν σε όλη αυτή τη διαδικασία. (Έχεις περάσει τα 40 και δεν θέλεις ακόμη να κάνεις οικογένεια; Δες τι λέει ο ειδικός του YOU Weekly γι' αυτό)

Χαρτζιλίκι: Πόσα χρήματα & από ποια ηλικία πρέπει να δίνεις στο παιδί σου; Δες τι λέει ο ψυχολόγος

Είναι πολλοί γονείς που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς για το ζήτημα αυτό. Αναρωτιέσαι αν το παιδί σου είναι ικανό να διαχειρίζεται τα χρήματα και αν αυτό τελικά θα το ωφελήσει ή όχι. Η κατάλληλη ηλικία θεωρητικά είναι από εννιά με δέκα ετών, όπου το παιδί έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί καλύτερα τι είναι τα χρήματα και την αξία κάποιων αντικειμένων.

γυναίκα δίνει χρήματα στο παιδί της
Shutterstock

Βέβαια, το θέμα της ηλικίας είναι κάτι υποκειμενικό καθώς κάποια παιδιά είναι πιο εξοικειωμένα νωρίτερα σε σύγκριση με άλλα συνομήλικα στο να καταλαβαίνουν την αξία των χρημάτων. Γι' αυτό είναι καλή ιδέα να ξεκινήσεις δοκιμαστικά να του δίνεις πολύ λίγα χρήματα ώστε να παρατηρήσεις πώς θα συμπεριφερθεί αποφεύγοντας να του πεις «αυτά τα λεφτά είναι δικά σου, χάλασε τα όπως θέλεις». Συγκεκριμένα, θα του εξηγήσεις πώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και τι περιορισμούς θα πρέπει να έχει με τα χρήματα. Για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να χαλάσει το χαρτζιλίκι ενός μήνα μέσα σε λίγες μέρες.

Με αυτόν τον τρόπο θα παρατηρήσεις σιγά σιγά ότι το χαρτζιλίκι θα βοηθήσει το παιδί σου σε πολλά επίπεδα. Θα αρχίσει να γίνεται πιο υπεύθυνο καθώς θα καταλαβαίνει περισσότερο τη σημασία των χρημάτων. Ακόμη αυτό θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της σχέσης γονιού και παιδιού αφού θα μπορεί να σου μιλάει για τις απορίες που έχει για τα χρήματα και τα αντικείμενα που θέλει να αγοράσει, χωρίς να φοβάται ότι θα το κρίνεις.

Το γεγονός ότι το παιδί σου θα αισθάνεται ότι τον εμπιστεύεσαι στο πώς διαχειρίζεται το χαρτζιλίκι θα τον κάνει να έχει αυτοπεποίθηση και αυτό θα συμβάλλει στο να μπορεί να χειρίζεται κάποιες καταστάσεις μόνο του καθώς μεγαλώνει.