Ντροπαλό παιδί: Με ποιους τρόπους μπορείς να το ενθαρρύνεις χωρίς να το καταπιέσεις;

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Ένα ήσυχο και ντροπαλό παιδί, που δεν λέει εύκολα τη γνώμη του και διστάζει να συνυπάρξει με τον υπόλοιπο κόσμο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδύναμο αλλά ως ένα παιδί με εσωστρεφή χαρακτήρα, που χρειάζεται να το ενθαρρύνεις χωρίς ωστόσο να αλλοιώσεις το χαρακτήρα του ή να το καταπιέσεις.

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτς, MSc, ο οποίος μας εξηγεί περισσότερα γι' αυτό προτείνοντας μας όλα εκείνα που μπορούν να γίνουν από την πλευρά των γονιών αλλά το ρόλο πρέπει να παίζουν σε όλη αυτή τη διαδικασία. (δες και γιατί το παιδί είναι προσκολλημένο πάνω σου; Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για το ίδιο αλλά και για εσένα;)

Ντροπαλό παιδί: Με ποιους τρόπους μπορείς να το ενθαρρύνεις χωρίς να το καταπιέσεις;

Είναι γεγονός ότι κάποια παιδιά έχουν την τάση, λόγω ιδιοσυγκρασίας, να είναι πιο εσωστρεφή και να μην εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Μπορεί να αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετά δυναμικά και ότι οι απόψεις τους θα περάσουν απαρατήρητες.

ντροπαλό κορίτσι αγκαλιάζει τη μαμά του
Shutterstock

Κάποια ακόμη μπορεί να νομίζουν ότι οι άλλοι θα διαφωνήσουν με αυτά που θα πουν και ανησυχούν ότι θα τα κρίνουν αρνητικά. Οι γονείς πολλές φορές στην προσπάθειά τους να ενεργοποιήσουν το παιδί χρησιμοποιούν λανθασμένες μεθόδους και καταλήγουν να τα πιέσουν περισσότερο και να τα αποθαρρύνουν.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν σε αυτό;

Αρχικά είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να το ωθούν να ανοίγεται και να εκφράζει την άποψή του με αποφασιστικότητα. Να τολμάει να μιλάει για αυτά που πιστεύει χωρίς να σκέφτεται την αντίδραση των άλλων. Να μάθει ότι μια αρνητική κριτική είναι πιθανό να γίνει αλλά τελικά δεν πρέπει να το αποθαρρύνει.

Οι γονείς επίσης δεν πρέπει να το διακόπτουν καθώς εκφράζεται και να περιμένουν να ολοκληρώσει την πρότασή του. Επιπλέον, ωφέλιμες είναι οι ομαδικές δραστηριότητες και τα αθλήματα μέσα από τα οποία θα έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά και θα επικοινωνεί τα πιστεύω του.