AXDW 2024: Όλα όσα έγιναν στη μεγαλύτερη γιορτή της μόδας - Video & backstage

Λαμπερά catwalks και σχεδιαστές που μας εντυπωσίασαν με τις δημιουργίες τους

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
NDP Photo Agency
NDP Photo Agency

Η μεγαλύτερη γιορτή μόδας στην Ελλάδα, το «Athens Fashion Week», που έχει γίνει πλέον θεσμός, πραγματοποιήθηκε για 34η φορά από το Σάββατο 20/4 μέχρι και την Τρίτη 23/4, γεμίζοντας τις εικόνες μας με λαμπερές επιδείξεις Ελλήνων σχεδιαστών, που έδειξαν για άλλη μία φορά πως η ελληνική μόδα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την αντίστοιχη του εξωτερικού.

Η αυλαία του Athens Fashion Week 2024 άνοιξε στο Ζάππειο Μέγαρο με την έκθεση "Η Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004 -Παρίσι 2024". Η έκθεση αποτυπώνει τις σημαντικότερες στιγμές της μόδας τα τελευταία 20 χρόνια με αναφορές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το Πεκίνο, το Λονδίνο...

Έτσι, για να δεις κι εσύ τι ακριβώς εννοώ, δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις στη συνέχεια τα λαμπερά catwalks των fashion designers στην AXDW και να δεις τα σχόλιά τους σχετικά με τις τάσεις και τις προτάσεις τους για τη νέα σεζόν, έτσι όπως τα "αλίευσε" το youweekly.gr, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή από αυτή τη μεγάλη γιορτή μόδας που είδαμε στο Ζάππειο.

Το youweekly.gr παρακολούθησε όλα τα catwalks της AXDW

Elisabetta Franchi

Kathy Heyndels & Marios Tongos

Ο fashion designer Γιάννης Τόγκος μίλησε για τη συλλογή: "Φέτος η συλλογή είναι 'Το άνθισμα του λουλουδιού", από μπουμπούκι που γίνεται πέταλο. Τα ρούχα είναι κεντημένα με πέταλα, έχουμε βάλει στολίδια λουλούδια και έχουμε δημιουργήσει και πολλές διαφάνειες για να δώσουμε αυτή την καλοκαιρινή αίσθηση, να είναι και λίγο θηλυκά τα ρούχα... Όλα τα χρόνια δημιουργούμε θηλυκά ρούχα και προσπαθούμε να τοποθετούμε τη γυναίκα εκεί της πρέπει. Εμείς βλέπουμε τη γυναίκα σαν γυναίκα και ελπίζουμε να μείνει πάντα έτσι. Σχετικά με τη σύνδεση μόδας και αθλητισμού, είχαμε κάνει μια επίδειξη μόδας με τις βολεϊμπολίστριες της Εθνικής Ελλάδος στη Νάξο και ήταν υπέροχα. Κατόπιν αυτού όλες αυτές οι κοπέλες ήρθαν σε εμάς και για νυφικό και βραδινό φόρεμα και τους άρεσε πολύ. Άλλωστε έχουν πολύ ωραίο σώμα και φορώντας ένα πολύ ωραίο ρούχο, αισθάνθηκαν κι αυτές πολύ όμορφα".

CFCOUTURE - Χρυσάνθη Φαρμάκη

Dassios - Δημήτρης Ντάσιος

Celebrity Skin - Δημήτρης Στρέπκος

Το σόου του σχεδιαστή ήταν αφιερωμένο στην μνήμη της ηθοποιού Κάτιας Νικολαϊδου, με τον ίδιο να λέει συγκινημένος:

"Η Κάτια δεν θα ήταν στο σόου, αλλά δεν θα μπορούσε και να λείπει. Ήταν αδελφική φίλη, οικογένεια. Το σόου ξεκίνησε με ένα ρούχο που της άρεσε πολύ και έκλεισε με ένα βίντεο με φιλιά που μας στέλνει από τον παράδεισο, γιατί εκεί είναι σίγουρα. Η επίδειξη στηρίχτηκε στα σχέδια που είχαμε κάνει με ρούχα που θα φορούσε η Κάτια στη Νέα Υόρκη, που θα πηγαίναμε. Θα κάναμε φωτογραφίσεις εκεί, αλλά μας προλαβε ο Χάρος. Όλα τα ρούχα είναι ίδια για μένα, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα. Όλα λένε μια ιστορία, δεν ακολουθώ τάσεις, δεν κάνω trends, κάνω αυτά που μου αρέσουν. Ετοιμάζω φωτογράφιση καμπάνιας στο Παρίσι, το δεύτερο ημερολόγιό μου, ένα θεατρικό... Μου αρέσει να δημιουργώ. Επίσης έχουμε το καλοκαίρι τα Influencers Awards, έναν καινοτόμο θεσμό, που τον ξεκινήσαμε από πέρυσι και φέτος θα υλοποιηθεί".

Christine & Joe

Η σχεδιάστρια Τζο Τόγκου μίλησε για την επίδειξη μόδας του brand:

"Θα δείτε 38 looks, πολύ εντυπωσιακά ρούχα αλλά φορέσιμα, με κάποια υπερβολή όπου χρειάζεται, γιατί είναι πασαρέλα. Η συλλογή ονομάστηκε Luminous Waves γιατί έχει λάμψη και φως, γυαλισμένα πανιά, πολλά φλασαρισμένα ρούχα. Επίσης από τους κυματισμούς των υφασμάτων, τους διαφορετικούς συνδυασμούς υφών και τα απλικαρίσματα"...

Malan Breton

Εντύπωση προκάλεσε η θεατράλε εμφάνιση του του ακτιβιστή και μοντέλου Εlton Ιlirjani, ενώ μετά το τέλος ο σχεδιαστής, αρκετά συγκινημένος, δήλωσε:

"Η AXDW ήταν μια φοβερή εμπειρία για μένα. Η Ελλάδα είναι μια φοβερή χώρα, υπέροχοι άνθρωποι, με ευγένεια και όμορφη καρδιά. Τις επόμενες μέρες θα επισκεφθώ και διάφορα μέρη στην Αθήνα, γιατί μέχρι τώρα ασχολήθηκα μόνο με την επίδειξη. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά".

Bella Paradise

Daphne Valente

"Με τη συλλογή μου δηλώνω την επιθυμία μου να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα", είπε η σχεδιάστρια για να συμπληρώσει: "Ο κόσμος πρέπει να στηρίξει την ελληνική μόδα, γιατί πλέον υπάρχει σωστό υλικό, πολλοί καλοί σχεδιαστές, πολλά brands... Aπό το ξεκίνημα της πορείας μου η έμπνευσή μου ήταν πάντα αρχαϊκή και φέτος θέλησα να το κάνω αυτό πιο έντονο μέσα από τα ρούχα της συλλογής μου. Αυτό που έχω προσφέρει μέσα από τα ρούχα μου είναι η διαχρονικότητα. 100 χρόνια μπορεί να τα φοράει κανείς, δεν χάνουν την αξία τους. Έντονα αλλά και ήσυχα είναι τα χρώματα που προτιμώ, αν και τα παστέλ λίγο τα βαριέμαι. Οι Ελληνίδες είμαστε έντονες, δεν είμαστε για παστέλ".

Πάρης Βαλταδώρος

Με έκδηλη τη συγκίνηση, ο σχεδιαστής είπε: "Στη λίμνη Βουλιαγμένης τα ρούχα μου πήραν ζωή και από τα μοντέλα αλλά και από την ενέργεια του κόσμου. Φέτος και τα αντρικά ρούχα ήταν υπέροχα, γιατί θέλω τον άντρα ντυμένο τόσο... όσο. Με τη γυναίκα μπορώ να πειραματιστώ περισσότερο αλλά τον άντρα τον θέλω πιο signature. Αγαπώ τα βολάν και τις λάμψεις, φέτος τα εξέλιξα. Η γεωμετρία κυριαρχεί σε όλα μου τα σχέδια. Τα ρούχα πλέον έχουν ωριμάσει μέσα μου και αυτό βγαίνει και προς τα έξω...".

Parthenis

Η Ορσαλία Παρθένη μίλησε την πρώτη μέρα της AXDW, για την παράδοση και την ιστορία και πώς επηρεάζουν τη μόδα: "Έχω σπουδάσει ιστορικός της μόδας και χωρίς να είμαι εθνοκεντρική, είναι καλό να μην ξεχνάμε την ιστορία, γιατί μας θυμίζει να μην επαναλαμβάνουμε ίδια λάθη. Το συναίσθημά μου είναι περηφάνια, γιατί όλοι ξέρουμε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στην Ελλάδα και φέτος γίνονται στο Παρίσι, που είναι παγκόσμια πρωτεύουσα μόδας...".

Prince Anchor

Στην εν λόγω πασαρέλα περπάτησε και η Κιάρα Μαρκέζη, εγγονή του αείμνηστου Άκη Τσοχατζόπουλου, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Christina Manelidi

«L' amour et l' ame atelier»

Blue

Σήφης Σταθάκης

Ιωάννης Κουλούρης

Λάκης Γαβαλάς

Μία μέρα πριν από την επίδειξη ο Λάκης Γαβαλάς δήλωσε: "Είμαι πολύ χαρούμενος που αύριο θα δείξω τα παιδιά μου από την σχολή στην επίδειξη και έτσι θα πάρουν τη θέση μου. Πάντα θέλω να μεταλαμπαδεύω γνώσεις με ρίζες και όχι παραμυθιών - αν και μου αρέσουν τα παραμύθια, αλλά μέχρι μιας ηλικίας, από εκεί και πέρα αγαπώ την πραγματικότητα. Με μότο το "ζω κι αφήνω τους άλλους να ζήσουν" και με θράσος μέσω της γνώσης, δηλαδή να ξέρουμε πολύ καλά τα πράγματα και μετά να τα μεταδίδουμε, πιέζω τα παιδιά για να αποκτήσουν μεγάλη γνώση. Η γνώση, η πειθαρχία και η ταπεινότητα είναι απαραίτητα. Εγώ δεν είμαι ταπεινός στα ρούχα μου αλλά είμαι γερμανικής κοπής, όλα συγκεντρωμένα και στην ώρα τους. Είχα για 30 χρόνια 300 άτομα προσωπικό, οπότε ξέρω καλά τι πρέπει να κάνεις με έναν συνεργάτη, οπότε είτε με φουρτούνα είτε με μπονάτσα να δένουμε το πλοίο στα καλύτερα λιμάνια και στα πιο προστατευμένα".

Irene Angelopoulos

Βασίλης Ζούλιας

Με τον τίτλο Film Noir και με μια εντυπωσιακή επίδειξη μόδας στον ιστορικό κινηματογράφο Σινέ Ίρις ο Βασίλης Ζούλιας μάς ταξίδεψε στο παρελθόν με τις εντυπωσιακές δημιουργίες του, που κέρδισαν το χειροκρότημα του κοινού. Τα εντυπωσιακά κοσμήματα του περικλή Κονδυλάτου, ολοκλήρωσαν ιδανικά τα σύνολα. Ο ίδιος δήλωσε: "Είμαι ενθουσιασμένος, έτσι κάνουμε σόου... Ένας νέος σχεδιαστής πρέπει να έχει όραμα, στόχο και να μην το βάζει κάτω. Κι όταν όλου μας αμφισβητούν πρέπει να επιμείνουμε παραπάνω, να φτάσουμε στο όνειρο. Γιατί ο δρόμος είναι ήδη στρωμένος, απλώς εμείς πρέπει να τον περπατήσουμε. Και όταν πέφτουμε να σηκωνόμαστε...".