Happy Chanel Day στο Μάντσεστερ για την παρουσίαση της συλλογής Métiers d'Art 2023/24 του Οίκου

O δρόμος της βρετανικής πόλης μεταμορφωθηκε σε πασαρέλα

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
instagram@chanel
instagram@chanel

“Happy Day Chanel!” έλεγαν με νόημα όσοι βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης του Μάντσεστερ το βροχερό βράδυ της περασμένης Πέμπτης, αφού προς έκπληξη τόσο των ειδικών της μόδας όσο και των θεατών, ο γαλλικός Οίκος παρουσίασε στην τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αγγλίας το show του Chanel Métiers d'Art 2023/2024, μια συλλογή αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην κοινότητα τεχνιτών.

Φωλιασμένο στη βορειοδυτική πλευρά της χώρας, το Μάντσεστερ ήταν κάποτε ένας "τιτάνας" της κλωστοϋφαντουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου — αλλά οι παραλληλισμοί της μόδας δεν σταματούν εδώ. Η πόλη είναι διάσημη για τη γέννηση εδώ των ρομαντικών και βρετανικών ποπ συγκροτημάτων της δεκαετίας του 1980 και του '90: The Smiths, New Order, Joy Division, Oasis και The Stone Roses.


Υπάρχει επίσης εδώ μια πλούσια λογοτεχνική σκηνή. Ο ποιητής της πανκ John Cooper Clarke –του οποίου το τραγούδι “Evidently Chickentown” έκλεισε την 6η σεζόν, στο επεισόδιο 14 του “The Sopranos”– και η Βρετανίδα βραβευμένη ποιήτρια Carol Ann Duffy έχουν και οι δύο καταγωγή από το Μάντσεστερ, όπως και ο Anthony Burgess, συγγραφέας της ανατρεπτικής νουβέλας της δεκαετίας του '60 "Το κουρδιστό πορτοκάλι". Ακόμη και η Emmeline Pankhurst, η οποία ηγήθηκε του Κινήματος της Σουφραζέτας" της χώρας στις αρχές του 20ού αιώνα, γεννήθηκε εδώ.

Δείτε επίσης: H εορταστική συλλογή της Elsa Hosk είναι μια ωδή στο street style των Χριστουγέννων

Γιατί η Chanel επέλεξε τους δρόμους του Μάντσεστερ ως πασαρέλα

Το Μάντσεστερ είναι γνωστό για το προκλητικό πνεύμα και την ιστορία της αντικουλτούρας του. Πώς λοιπόν έγινε σκηνικό πασαρέλας και μάλιστα για τη Chanel, για ένα από τα πιο παραδοσιακά ονόματα στον χώρο; Η εκδήλωση έλαβε χώρα στα πλακόστρωτα δρομάκια της Βόρειας Συνοικίας του Μάντσεστερ, κάτω από ένα γιγαντιαίο στέγαστρο που κατασκευάστηκε για να προστατεύει τους επισκέπτες από τις κακές καιρικές συνθήκες.


«Τελικά χάρη στη Viriginie Viard, η Chanel έκανε αυτή την μοδίστικη πασαρέλα στη βόρεια Αγγλία. Αλλά αυτό το μέρος του κόσμου έχει επίσης ιδιαίτερους δεσμούς με την Coco Chanel μέσω του 2ου Δούκα του Westminster… και της οικογενειακής του περιουσίας στο Chesire». Το 1923, η Chanel ξεκίνησε μια σχέση με τον Δούκα και έμεινε λίγο πιο έξω από το Μάντσεστερ για αρκετό καιρό, ενώ δεν είναι σίγουρο αν επισκέφτηκε ξανά την πόλη.

H σύνδεση, λοιπόν, του Οίκου με την βρετανική πόλη είναι σημαντική, οπότε η συλλογή αναμείγνυε μια σειρά από αγγλικές αναφορές, από τις Mary-Janes της δεκαετίας του '60 μέχρι τα καπέλα σε ροδακινί τουίντ (μόλις ανακοινώθηκε ως το χρώμα της Pantone για το 2024), μοβ και σοκολατί.

Τα πανωφόρια Houndstooth δέθηκαν στη μέση με χρυσές αλυσίδες Chanel και τα μοντέλα "πλημμύριζαν" από κοσμήματα: πολλά βραχιόλια μαζί, μεγάλα σκουλαρίκια-σταγόνες, ενώ μια εκδοχή του αγαπημένου τρίσειρου μαργαριταρένιου τσόκερ της πριγκίπισσας Νταϊάνα και της Βασίλισσας Καμίλα ξεχώρισε στις εμφανίσεις - τα statement κομμάτια είναι μεγάλη τάση της εποχής.

Highlight της βραδιάς, μια φανέλα της Manchester United με το όνομα κάθε καλεσμένου στην πλάτη ως μέρος της πρόσκλησης, ενώ το προηγούμενο βράδυ από το σόου, η Chanel αξιοποίησε την ποδοσφαιρική κληρονομιά της, πηγαίνοντας τους θεατές της επίδειξης να παρακολουθήσουν τον αγώνα της Manchester United.

Για τη συλλογή δημιουργήθηκε ένα προσαρμοσμένο σύνολο με το όνομα του Μάντσεστερ, το οποίο περιλάμβανε ένα πλεκτό πουλόβερ (δες πώς θα το φορέσεις με 6 τρόπους), ένα καπέλο και ένα κασκόλ, όλα μαζί σε μια εμφάνιση με μια μίνι ριγέ φούστα με μπλε και λευκές γραμμές.