Coco Chanel: Η γυναίκα-θρύλος της μόδας του 20ού αιώνα!

Παραμένει το απόλυτο style-icon 51 χρόνια μετά τον θάνατό της

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Coco Chanel: Η γυναίκα-θρύλος της μόδας του 20ού αιώνα!

Παραμένει το απόλυτο style-icon 51 χρόνια μετά τον θάνατό της (10/1/1971), μια γυναίκα που σημάδεψε τον χώρο της υψηλής ραπτικής με τις δημιουργίες της, “έχτισε” μια αυτοκρατορία στον χώρο της μόδας, συνέδεσε το όνομά της με σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής, οι έρωτες, οι χωρισμοί και οι φιλίες της άφησαν εποχή, ενώ η ίδια έγινε η “μούσα” διάσημων σύγχρονων fashion designers σχεδιάζοντας μοναδικά κομμάτια που έμειναν στην ιστορία για το γούστο, τη φινέτσα, το στυλ και την αισθητική τους. Η Coco Chanel έζησε μια ζωή γεμάτη πάθος και δημιουργικότητα, “ήταν κάτι σαν θαύμα”, όπως είχε πει σοφά και ο Ζαν Κοκτό...

Από τη ΛΙΤΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ Φωτογραφίες: SHUTTERSTOCK, ΙΝSTAGRAM

Το όνομά της φιγουράρει ψηλά στη λίστα με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή του 20ού αιώνα στον χώρο της μόδας -και όχι μόνο!-, κάτι που φυσικά κανείς δεν περίμενε από την Gabrielle Bonheur Chanel, που γεννήθηκε σε πτωχοκομείο της δυτικής Γαλλίας στις 19 Αυγούστου 1883. Φτωχά παιδικά χρόνια, που σημαδεύτηκαν από τον θάνατο της μητέρας της στα 32 της χρόνια αλλά και από την εγκατάλειψη του πατέρα της, οδήγησαν την Coco να μεγαλώνει στο ορφανοτροφείο Aubazine, σχεδιάζοντας στο μυαλό της τρόπους... διαφυγής από την φτώχεια και τη μιζέρια. Η αρχή έγινε μέσα από το τραγούδι σε καμπαρέ (εκεί έλαβε και το παρατσούκλι “Coco”), όπου όλη η υψηλή γαλλική κοινωνία παρήλαυνε καθημερινά μπροστά της, ανάμεσά τους και ο εύπορος έμπορος Ετιέν Μπαλσάν, που έδειξε αμέσως την προτίμησή του στην ενζενί. Λίγο αργότερα έγιναν ζευγάρι και οι πόρτες της υψηλής κοινωνίας άνοιξαν διάπλατα για εκείνη που πλέον μπορούσε να δημιουργήσει μια άλλη ζωή, αφού η δική της δεν την ευχαριστούσε, όπως δεν δίστασε να ομολογήσει σε συνέντευξή της χρόνια αργότερα.

chanel

Από τα καπέλα στην... υψηλή ραπτική

Με μεγάλη δεξιοτεχνία στο ράψιμο, προσοχή στα φινιρίσματα αλλά και φαντασία στον στολισμό, τα καπέλα έγιναν σύντομα η αδυναμία της, αλλά και αυτά που εκτόξευσαν τη δημοτικότητά της και την έκαναν γνωστή στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Στο πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι, που άνοιξε το 1910, γινόταν καθημερινά το αδιαχώρητο, με τις one-of-a-kind δημιουργίες της να γίνονται ανάρπαστες. Σύντομα το όνομά της ακούστηκε απ' άκρη σ' άκρη της πόλης και η Coco δεν προλάβαινε τις παραγγελίες! Επόμενη... στάση στο Ντοβίλ, όπου το 1913 άνοιξε μια μπουτίκ με αθλητικά ρούχα και μια παλιά φανέλα, που μεταποίησε σε φόρεμα, έγινε το εισιτήριό της για την haute couture. Πνεύμα ανήσυχο και “αντράκι” στην ψυχή, πίστευε εξ αρχής στη δύναμη των γυναικών και στα ίσα δικαιώματά τους με τους άντρες, κάτι που... επέκτεινε εντέχνως και στη μόδα. Η ίδια, άλλωστε, προτιμούσε πάντα το “αντρικό” ντύσιμο, κάνοντας πολύ σύντομα το παντελόνι και τις μαρινιέρες “γυναικεία” υπόθεση. Και όχι μόνο! Λάνσαρε με επιτυχία τα κοντά μαλλιά στις γυναίκες, υποστηρίζοντας ότι η θηλυκότητα δεν αναδεικνύεται μόνο μέσα από φορέματα και ξανθιά μακριά κόμη. Και το έδειξε στην πράξη... H σφραγίδα “Coco Chanel” δεν άργησε να μπει... φαρδιά πλατιά στην ντουλάπα διασήμων από όλους τους χώρους, με την ίδια να λατρεύει τα tweed ταγέρ, τις πέρλες, τη διχρωμία άσπρο-μαύρο και το μικρό μαύρο φόρεμα, που έγραψε (και συνεχίζει) τη δική του ιστορία στον χώρο της μόδας με ολόχρυσα γράμματα.

chanel

Μια... προληπτική Λιονταρίνα

Δεν άφησε ποτέ τίποτα στην τύχη και δεν μιμήθηκε κανέναν. Τίποτα δεν της χαρίστηκε και ό,τι μεγαλειώδες δημιούργησε έγινε από τις... στάχτες. Ποτέ δεν έκανε πίσω και πάντα έλεγε με περισσή αυτοπεποίθηση ότι “εγώ δεν κάνω μόδα, είμαι η μόδα”! Κι αν αυτό ακούγεται εγωιστικό, σε καμία περίπτωση δεν ισχύει, απλώς η αξία και η εργατικότητα, η άριστη ποιότητα και η προσοχή στη λεπτομέρεια την κάνουν εύκολα το Νο1 στη λίστα των ειδικών της μόδας. Οι... δουλειές πάνε από το καλό στο καλύτερο, η “αυτοκρατορία” της Chanel δημιουργείται με γοργά βήματα και ο Οίκος αποκτά έμβλημα, στόχο και ιστορία. Λιονταρίνα στο ζώδιο, επιλέγει το κεφάλι του λιονταριού ως ένα από τα σύμβολα του brand αλλά και ως ένα δείγμα ότι είναι... λέαινα στην καρδιά. Ο δικός της... μεταφορικός τρόπος για να δηλώσει την εξουσία και την κυριαρχία της στο fashion design. Αδυναμία της; Δεν μπορούσε να ξεφύγει από τις προλήψεις και προκαταλήψεις που την ακολουθούσαν σε όλη της τη ζωή και είχαν λόγο και ύπαρξη και στη δουλειά της. Αρχής γενομένης από το Chanel No 5, όπως ονόμασε το πρώτο της άρωμα, αφού ο εν λόγω αριθμός ήταν ο τυχερός της και κυριαρχούσε στη ζωή της: «Παρουσιάζω τις συλλογές μου την 5η Μαΐου, τον 5ο μήνα του χρόνου, για καλή τύχη. Όταν βρισκόμουν στο οικοτροφείο κάθε φορά που πήγαινα για προσευχή, περνούσα από πέντε διαφορετικά μονοπάτια, που ήταν γεμάτα από τριαντάφυλλα με πέντε πέταλα!» είχε αποκαλύψει η ίδια.

chanel

Ο έρωτας στη ζωή της

Μοιραία γυναίκα και λάτρις των αντρών της υψηλής κοινωνίας, βρέθηκε δίπλα σε αριστοκράτες, αγαπήθηκε τρελά και αγάπησε επίσης, ωστόσο δεν είπε ποτέ το “ναι” στις προτάσεις γάμου που δέχτηκε. Δεν παντρεύτηκε ποτέ της, πήγε μέχρι τέλους κόντρα στις δεσμεύσεις και δεν απέκτησε παιδιά. Η ερωτική της ζωή υπήρξε θυελλώδης, με τους Boy Capel, Δούκα του Westminster, Sergei Diaghilev, Paul Iribe, Pablo Picasso, Igor Stravinsky και Jean Cocteau να ξεχωρίζουν, ενώ ένας ανώτερος αξιωματικός της ναζιστικής Γερμανίας είναι ο λόγος της “σκοτεινής” της σχέσης με τους Ναζί. Συμπέρασμα; Η ίδια έγινε εύκολα ο... πρίγκιπας του δικού της παραμυθιού, που έντυνε με τον πιο ξεχωριστό τρόπο τις άλλες... πριγκίπισσες!

Το μοναχικό... τέλος

Στο νούμερο 31 της λεωφόρου Cambon, ενός από τους πιο ακριβούς και όμορφους δρόμους της πόλης του Φωτός ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να θαυμάσει το ξακουστό ατελιέ του Οίκου, αλλά και το συγκλονιστικό διαμέρισμα της σχεδιάστριας ακριβώς από πάνω, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο απαράμιλλης κομψότητας. Η ίδια τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής της ζούσε στο πολυτελές γαλλικό ξενοδοχείο Ritz, στη σουίτα 302 συγκεκριμένα, πηγαίνοντας καθημερινά απέναντι για να επιβλέψει αλλά και για να δώσει τις δικές της συμβουλές και τα φώτα της στους μόδιστρους. Αεικίνητη και εργασιομανής, δεν σταμάτησε στιγμή να εργάζεται, ενώ λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή στα 87 της χρόνια, ετοίμαζε την ανοιξιάτικη συλλογή της για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 1971. Κι αν “έφυγε” μόνη από παιδιά και οικογένεια, οι φίλοι της τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία κρατώντας τις αγαπημένες της λευκές καμέλιες, ενώ τα μοντέλα του Οίκου φόρεσαν tweed ταγέρ και πέρλες, σήμα-κατατεθέν της Coco Chanel. «Βλέπεις; Έτσι μοιάζει όταν πεθαίνεις…», όπως ακριβώς ήταν και τα τελευταία της λόγια...