Balenciaga: Η τηλεοπτική σειρά για τον θρυλικό Ισπανό σχεδιαστή και 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Aφηγείται τη συναρπαστική ιστορία της ζωής του

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram
instagram

Μετά τον Versace και τον Halston, τώρα όλα είναι σχεδόν έτοιμα για να δούμε την ιστορία ενός άλλου μεγάλου σχεδιαστή μόδας: του Cristóbal Balenciaga. Η ομώνυμη δραματική σειρά θα κάνει το ντεμπούτο της στις 19 Ιανουαρίου 2024 αποκλειστικά στην πλατφόρμα Disney+.

Εμπνευσμένη από τη ζωή και την κληρονομιά του Ισπανού δημιουργού, ενός από τους πιο εμβληματικούς σχεδιαστές μόδας όλων των εποχών, η σειρά -που δημιουργήθηκε από τον Lourdes Iglesias και σκηνοθέτησαν οι Aitor Arregi, Jon Garaño και Jose Mari Goenaga- θα εξερευνήσει την ψυχή του Balenciaga, ενός αινιγματικού και εξαιρετικά ταλαντούχου ανθρώπου, που αμφισβήτησε τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής και έφερε επανάσταση στον κόσμο της μόδας. Πριν την απολαύσεις λοιπόν δες 6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις.

6 πράγματα για τη σειρά που πρέπει να γνωρίζεις πριν τη δεις

Η πλοκή της σειράς

Το "Cristóbal Balenciaga" ξεκινά όταν ο σχεδιαστής παρουσίασε την πρώτη παριζιάνικη συλλογή Υψηλής Ραπτικής το 1937. Άφησε πίσω του μια επιτυχημένη καριέρα στα ατελιέ του στη Μαδρίτη και το Σαν Σεμπαστιάν, ντύνοντας την ισπανική ελίτ και την αριστοκρατία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Magas (@magasrevista)

Ωστόσο, τα σύνολα που είχαν ορίσει την τάση στην Ισπανία δεν λειτουργούν στην εκλεπτυσμένη αυτοκρατορία μόδας του Παρισιού, όπου οι Chanel, Dior και Givenchy αποτελούν το σημείο αναφοράς της Haute Couture. Καθοδηγούμενος από μια εμμονή για έλεγχο σε όλες τις πτυχές της ζωής του, ο Cristóbal Balenciaga θα καθόριζε το δικό του στυλ και τελικά θα γινόταν ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές μόδας όλων των εποχών.

Ένας άνθρωπος που αμφισβήτησε την κοινωνική του θέση

Στη μικρή οθόνη θα δούμε την ιστορία ενός ανθρώπου που τολμά να αμφισβητήσει την κοινωνική του θέση. Χάρη στο φυσικό του ταλέντο, τη συνεχή δουλειά και την επιχειρηματική του δεινότητα, ο Balenciaga έγινε ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές.

Η σειρά είναι μια ιστορία αναζήτησης ταυτότητας, υπέρβασης αντιξοοτήτων και πρόκλησης κοινωνικών συμβάσεων σε καιρούς που αλλάζουν συνεχώς. Με εμμονή με την αναζήτηση της δικής του πατρότητας, ανάμεσα στις φωνές που κρίνουν το έργο του και τη μοναξιά που πηγάζει από το να είσαι καλλιτέχνης, το κοινό θα παρακολουθήσει τη συνεχή αποδόμηση και ανασύνθεση των μεγάλων απωλειών αυτού του δασκάλου: της συντρόφου της ζωής του, της μητέρας του και της πατρίδας του.

Δείτε επίσης: Η Cardi B κάνει το ντεμπούτο της στην πασαρέλα για τον Balenciaga

Ποιος υποδύεται τον Balenciaga;

Στη σειρά θα δούμε τον διάσημο σχεδιαστή που υποδύεται ο Ισπανός ηθοποιός Alberto San Juan. «Η συμμετοχή σε αυτό το έργο είναι τιμή: για τον χαρακτήρα, το σενάριο, τους σκηνοθέτες και την ομάδα γενικότερα. Είναι μια πρόκληση για όλους...

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rambleta (@rambleta)

...Όπως είναι πάντα, αλλά αυτήν τη φορά λίγο περισσότερο. Είναι σχεδόν σαν να γυρίζεις τρεις ταινίες σε τέσσερις μήνες, σε διαφορετικές γλώσσες και με ένα κενό μερικών δεκαετιών μεταξύ της αρχής και του τέλους. Εν ολίγοις: είναι συναίσθημα!», δήλωσε.

Το υπόλοιπο καστ

Εκτός από τον Alberto San Juan, στη σειρά πρωταγωνιστεί ένα διεθνές καστ ηθοποιών που ζωντανεύουν διάσημους χαρακτήρες του 20ού αιώνα που ήταν πολύ σημαντικοί στη ζωή του σχεδιαστή. Μεταξύ αυτών, Belén Cuesta (Fabiola de Mora y Aragón); Josean Bengoetxea (San Sebastian επιχειρηματίας Nicolás Bizkarrondo); Cecilia Solaguren (η σύζυγός του, Virgilia Mendizabal);

Adam Quintero (Ramón Esparza, συνεργάτης του σχεδιαστή). Thomas Coumans (Wladzio D'Attainville, συνεργάτης και επιχειρηματικός εταίρος του Cristóbal Balenciaga). Gemma Whelan (Prudence Glynn, δημοσιογράφος των Times). Anouk Grinberg (Coco Chanel); Gabrielle Lazure (Carmel Snow, διευθυντής μόδας του Harper's Bazaar); Patrice Thibaud (Christian Dior); Nine d'Urso (μοντέλο Colette); Anna-Victoire Olivier (ηθοποιός Audrey Hepburn).

Πάρε μια γεύση από το τρέιλερ της σειράς:


Δείτε επίσης: O Balenciaga... ξαναχτύπησε! Το νέο απίθανο ρούχο που έφαγε πολύ "κράξιμο" αλλά είναι sold-out!

Ποιος ήταν ο Cristóbal Balenciaga

Ο Cristóbal γεννήθηκε στη Getaria το 1895. Ο πατέρας του ήταν ψαράς ενώ η μητέρα του μοδίστρα. Ως παιδί του άρεσε να βλέπει τη μητέρα του να ράβει και σε ηλικία 12 ετών άρχισε να εργάζεται ως μαθητευόμενος ράφτης σε ένα ατελιέ. Λίγα χρόνια αργότερα μετακόμισε στη Μαδρίτη και το 1937 κατάφερε να ανοίξει το ατελιέ του στο Παρίσι, όπου μπορείς να θαυμάσεις σε μια μοναδική περιήγηση.

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, ο Balenciaga έγινε σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή σκηνή της μόδας, τόσο που στο ατελιέ του συνέρρεαν εξαιρετικά ονόματα όπως ο Oscar de la Renta και ο Hubert de Givenchy. Αλλά όχι μόνο. Πολλές celebrities της εποχής επέλεξαν τα φορέματά του (όπως η Grace Kelly και η Jackie Kennedy), ενώ η βασίλισσα Fabiola του Βελγίου του ζήτησε να σχεδιάσει το φόρεμα που θα φορούσε στον γάμο της. Ο Balenciaga πέθανε στα 77 του, 4 χρόνια μετά την απόσυρσή του από τον κόσμο της μόδας.

Μια μεγάλη ιστορική έρευνα

Η σειρά Balenciaga - η οποία διαδραματίζεται από τον Ισπανικό Εμφύλιο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 - γυρίστηκε σε περισσότερα από 90 μέρη στην Ισπανία (Χώρα των Βάσκων, Ναβάρα και Μαδρίτη) και στη Γαλλία (Παρίσι, Μπορντό και Τουλούζη).

Το έργο απαιτούσε εκτεταμένη ιστορική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη της ενδυματολόγου Bina Daigeller. Η Dailleger, μαζί με τον Pepo Ruiz Dorado επανέφεραν στη ζωή τα πρωτότυπα σχέδια του Ισπανού couturier, που ο Dior συνήθιζε να αποκαλεί «ο κύριος όλων μας».