Γιατί το ζιβάγκο έχει κατακτήσει τον κόσμο της μόδας;

Η ιστορία του Νο1 basic κομματιού στην γκαρνταρόμπα γυναικών και αντρών

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram
instagram

Tα κρύα πλησιάζουν σιγά-σιγά και μόλις μια ανάσα από τις γιορτές των Χριστουγέννων το χέρι μας πάει αυτόματα στο Νο1 item της εποχής, το αγαπημένο πουλόβερ, που φοράμε με 6 διαφορετικούς τρόπους καθημερινά, ενώ το ζιβάγκο αποτελεί σίγουρα διαχρονική αξία στις επιλογές μας.

Πέρα από το στυλ, όμως, και την πολυχρηστικότητά του ως βασικό κομμάτι στα all-day looks μας, αποτελεί ένα από τα πλέον πολυφορεμένα κομμάτια ανά τον κόσμο - και όχι μόνο τον χειμώνα. Έτσι καταλαβαίνεις φυσικά ότι η ιστορία του είναι μεγάλη και δικαίως, μόλις την διαβάσεις, θα καταλάβεις ότι το high neck sweater δεν θα χάσει ποτέ τη θέση του στον κόσμο της μόδας, από τις πασαρέλες μέχρι και το street style.

Δείτε επίσης: Slouchy πουλόβερ & statement φούστα: Το Νο1 εκκεντρικό look του χειμώνα μέσα από 5 σύνολα για να διαλέξεις

Tο ζιβάγκο έχει κοσμήσει τις ντουλάπες ιστορικών προσωπικοτήτων, ισχυρών επιχειρηματιών και διάσημων celebrities, προσφέροντας σε όλους κομψότητα και class. Πρόκειται για ένα «αειθαλές» ρούχο, που έχει αγαπηθεί ανά τους αιώνες από μόδιστρους, μοντέλα και επωνύμους, αφού φοριέται το ίδιο καλά τόσο από γυναίκες όσο και από άντρες, διαθέτοντας μάλιστα, μια... ατέρμονη κομψότητα που ενσωματώνει επιτυχημένα το τρίπτυχο "sport-work-play" - δηλαδή υπάρχει ένα για κάθε περίσταση της ζωής.

To ζιβάγκο έχει μεγάλη ιστορία στη μόδα

Οι ιππότες στη Μεσαιωνική Ευρώπη φορούσαν μαύρα ζιβάγκο κάτω από την πανοπλία τους για να προστατευτούν, οι εργάτες στα εργοστάσια, οι αθλητές, οι ψαράδες αλλά και οι ναυτικοί χρησιμοποιούσαν αυτό το εφαρμοστό πουλόβερ με ψηλό λαιμό για να ζεσταθούν, κάνοντας το μαύρο ζιβάγκο βασικό στοιχείο της αντρικής ντουλάπας.

Έλαβε δημοτικότητα τον 19ο αιώνα από κορυφαίους αθλητές, κυρίως παίκτες πόλο, ενώ τον 20ό αιώνα τα ζιβάγκο εισήχθησαν στη βιομηχανία της μόδας από ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Ernest Hemingway, ενώ η Whitney Houston


ο Elvis Presley

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Elvis Presley (@elvis)

και φυσικά από τους Beatles

την Audrey Hepburn

και τη Marilyn Monroe.

Με τα ζιβάγκο να συνεχίζουν την παγκόσμια... περιοδεία τους σε διάφορα looks, όλα αυτά τα χρόνια πολλά δημόσια πρόσωπα συνέχισαν να επιδεικνύουν το απλό, σπορ στυλ τους φορώντας ζιβάγκο. Από τον Muhamad Ali έως την Julie Andrews και την Taylor Swift

μέχρι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας

είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το staple κομμάτι ταιριάζει σε κάθε στυλ και τάξη.

Δείτε επίσης: 3 φορές που η Chara Ferragni φόρεσε το grandpa sweater και θέλουμε να την αντιγράψουμε

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον Ανδρεά Παπανδρέου στις ομιλίες του τη δεκαετία του '80, όταν το ζιβάγκο αποτελούσε ένδυμα... επανάστασης και αντίδρασης στα καθιερωμένα

αλλά και τον Steve Jobs, μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες που το φόρεσαν και το ανέδειξαν παράλληλα, αφού στο άκουσμα και μόνο του ονόματός του μάς έρχεται στο μυαλό το χαρακτηριστικό πορτρέτο του φορώντας ένα μάλλινο μαύρο πουλόβερ.

Με ένα σχέδιο να υπάρχει για τον καθένα και την καθεμία μας, το ζιβάγκο είναι ένα κομμάτι που όλες πρέπει να έχουμε στην γκαρνταρόμπα μας – και μάλιστα σε πολλά χρώματα και υλικά. Από κασμίρι μέχρι βαμβάκι, διάφανο ή metallic, ένα τέτοιο πουλόβερ είναι σούπερ χρηστικό και στυλάτο, οπότε δες μερικές προτάσεις.

Απόκτησε το δικό σου high-neck πουλόβερ

μαύρο ζιβάγκο

Μαύρο, Aesthet

κοκκινο ζιβάγκο

Κόκκινο, Orsay

ριγέ ζιβάγκο

Ριγέ, yourlook.gr

λευκό ζιβάγκο

Λευκό, Gant

χακί ζιβάγκο

Χακί, Marks & Spencer

ζεβρέ ζιβάγκο

Eμπριμέ, Urban Classics

grandpa ζιβάγκο

Grandpa, reserved.com