Black-Tie Dress Code: Ένας έξυπνος οδηγός για τα looks των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Η αποκωδικοποίηση του ενδυματολογικού κώδικα για το επίσημο ντύσιμο στα πάρτι των γιορτών

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram
instagram

Στο μοδίστικο σύμπαν που ζούμε, όπου τα ρούχα γίνονται ολοένα και πιο casual σε όλα τα επίπεδα, τα διλήμματα σχετικά με τον ενδυματολογικό κώδικα είναι σημαντικά. “Εvening”, “business casual”, “hipster formal”, “a touch of glamour” είναι αυτά που διαβάζουμε με πλάγια γράμματα στις προσκλήσεις για βραδινά καλέσματα, χωρίς καμία στυλιστική υπόδειξη.

Ακόμη και η διάσημη fashion editor Diana Vreeland δεν βοηθάει καθόλου εδώ, αφού η συμβουλή της για εκδηλώσεις "black tie" δεν είναι και τόσο εποικοδομητική: "Η καλύτερη στιγμή για να φύγεις από ένα πάρτι είναι όταν το πάρτι μόλις αρχίζει". Οπότε ξέρεις πότε να φύγεις, αλλά πώς θα φτάσεις, τι θα φοράς;

Ακολουθεί ένας έξυπνος οδηγός για την αποκωδικοποίηση του "black tie dress code", που θα σε βοηθήσει να αντεπεξέλθεις με το κεφάλι ψηλά στις προσκλήσεις για τα πάρτι της σεζόν.

Τι σημαίνει ακριβώς Black Tie Dress Code;

«Ένα μαύρο παπιγιόν με βραδινό σακάκι», λέει το λεξικό. Όλα εξαρτώνται, ωστόσο, από τον οικοδεσπότη. Το "one dress to impress" για κάποιον μπορεί κάλλιστα να είναι εντυπωσιακό, αλλά εντελώς λάθος για ένα φιλανθρωπικό γκαλά. Αρχικά, μη φοβηθείς να ρωτήσεις για διευκρινίσεις σχετικά με το στυλ, αλλά και για πληροφορίες για το τι σχεδιάζουν να φορέσουν οι υπόλοιποι καλεσμένοι.


Δείτε επίσης: It's party season! 7 trends που θα χρειαστείς στις glam εμφανίσεις σου

Με απλά λόγια, το black tie στις γυναίκες μεταφράζεται ως "μακρύ φόρεμα" και από ύφασμα κατάλληλο για το βράδυ, όπως βελούδο (δες πώς θα το εντάξεις στην γκαρνταρόμπα σου φέτος με 6 τρόπους), σιφόν, μετάξι ή δαντέλα ή ένα καλοραμμένο κοστούμι επίσης από πολυτελές ύφασμα, που ταιριάζει σε μια βραδινή εκδήλωση.

Αν τώρα θέλεις να φορέσεις το θηλυκό μίνι φόρεμά σου ή ένα διάφανο κομμάτι που μόλις αγόρασες αυτό εξαρτάται από το κάλεσμα, τον χώρο και τον οικοδεσπότη, γενικά από την επισημότητα του event.

Πώς θα καταλάβω εάν ένα κάλεσμα είναι επίσημο;

Πρώτον, επεξεργάσου την πρόσκληση. Όσο πιο πολυτελής είναι, τόσο πιο επίσημο και το κάλεσμα. Εάν το κάλεσμα γίνεται μέσω Facebook ή WhatsApp, χαλάρωσε. Βέβαια, καλό είναι και πάλι να ρωτήσεις, αφού το γεγονός ότι κάτι έρχεται ψηφιακά δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα πας με το... τζιν σου!

Πώς θα αποφύγω ένα λάθος στην επιλογή ρούχου

Προσπάθησε να φορέσεις κάτι καινούργιο και όχι ένα περσινό, για παράδειγμα, φόρεμα που έχεις βάλει από τότε μόνο μία φορά. Ο λόγος; Αν δεν ξέρεις τους καλεσμένους, μπορεί να έχεις την ατυχία και κάποια άλλη κυρία να κάνει την ίδια σκέψη και να εμφανιστείτε και οι δύο ντυμένες ολόιδια!

Δείτε επίσης: 10 μυστικά που οι στυλίστες μοιράζονται μόνο με τους διάσημους πελάτες τους!

Τι παπούτσια να φορέσω;

Τσέκαρε την τοποθεσία. Χαλίκι, πλακόστρωτο, γκαζόν, παρκέ, μάρμαρο; Σκέψου παράλληλα τις διαδρομές που μπορεί να χρειαστεί να κάνεις κατά τη διάρκεια της βραδιάς και διάλεξε το κατάλληλο ζευγάρι παπούτσια. Να σημειώσω εδώ ότι ποτέ δεν πρέπει να βγάζεις τα παπούτσια σου στην πίστα. Μπορεί να πατήσεις ένα κομμάτι γυαλί ή κάποιος καλεσμένος να σε πατήσεις άσχημα. Είναι έτσι ή αλλιώς εντελώς άκομψη συνήθεια!

Μπορώ να φορέσω μαύρο;

Βέβαια. Υπάρχει λόγος που το φοράνε και όλοι οι άλλοι. Απλώς φρόντισε τα αξεσουάρ σου να λάμπουν, για να κάνεις ιδανικό κοντράστ με το μαύρο. Καρφίτσες, σκουλαρίκια και κολιέ που λαμπυρίζουν θα κάνουν καλά τη δουλειά τους και εσύ θα λάμψεις όπως σου αξίζει!

Διάλεξε το σωστό black tie dress

μαύρο φόρεμα

Mαύρο, €21,99, Celestino

χρυσαφί φόρεμα

Χρυσαφί, €109,99, Mango

βελούδινο φόρεμα

Βελούδινο, €29,95, Zara

φόρεμα φτερά

Mε παγέτες, €178, Rebecca Vallance

στράπλες φόρεμα

Mε φτερά, €99,60, Milkwhite

διάφανο φόρεμα

Silver metallic, €69,90, Amylynn

μεταλλιζέ φόρεμα

Διάφανο, €260, Pinko

μπλε φόρεμα

Μπλε, €39,99, Η&Μ