Ξέρεις πώς θα καθαρίσεις τα λαμπερά φορέματα των γιορτών

Δερμάτινα, δαντελένια, σατέν και με παγέτες θα γίνουν σαν καινούργια

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram
instagram

Τίποτα δεν είναι καλύτερο για τις γιορτές και τα πάρτι από τα λαμπερά φορέματα (δες τις 9 τάσεις της νέας σεζόν), με παγέτες, metallic details, δαντέλα, σατέν ή λεπτομέρεις δέρματος! Επειδή, λοιπόν, δεν σταματάμε να τα φοράμε στις βραδινές εξόδους μας, ήρθε η ώρα να μάθεις πώς θα τα καθαρίσεις - θα τα βάλεις σίγουρα και στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που θα βγεις με τον καλό σου για ένα ρομαντικό δείπνο.

Είτε πρόκειται λοιπόν για ένα αστραφτερό τοπ ή ένα λαμπερό φόρεμα από ευαίσθητο ύφασμα, μάθε στη συνέχεια πώς θα το καθαρίσεις σωστά και χωρίς να το καταστρέψεις, για να μπορείς να το βάζεις ξανά και ξανά χωρίς να μοιάζει παλιακό ή φθαρμένο.

Πώς θα καθαρίσεις τα αστραφτερά φορέματα των γιορτών

Με παγέτες

Απόφυγε όσο είναι δυνατόν να πλύνεις ένα κομμάτι που έχει παγέτες, εκτός κι αν είναι πράγματι ανάγκη. Μερικές φορές ένας καλός αερισμός είναι το μυστικό! Εάν ένα φόρεμα με παγέτες μπορεί να πλυθεί (δες την ετικέτα του για σιγουριά), γύρισέ το από την ανάποδη για να προστατέψεις τα διακοσμητικά και πλύνε το στο χέρι, σε δροσερό νερό, όσο πιο απαλά γίνεται για να μην το καταστρέψεις.

Αν πάλι θέλεις να το βάλεις στο πλυντήριο, φρόντισε να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σε ένα σύντομο πρόγραμμα πλυσίματος και φυσικά μην αμελήσεις να βάλεις το φόρεμα μέσα σε μια ειδική σακούλα για ρούχα.

Δερμάτινα

Τα δερμάτινα ρούχα κατά βάση δεν πλέονται, μόνο καθαρίζονται με ένα υγρό πανί και μάλιστα πολύ προσεκτικά. Μπορείς να αφαιρέσεις την βρομιά, ταμπονάροντας απαλά με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε διάλυμα σκόνης σαπουνιού (ή υγρού απορρυπαντικού) και νερού. Σκούπισε στη συνέχεια με ένα καθαρό, υγρό πανί και κρέμασέ το να στεγνώσει.

Δαντελένια

Πλύνε το δαντελένιο φόρεμά σου σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας, χρησιμοποιώντας ένα απαλό απορρυπαντικό. Εάν το βάλεις στο πλυντήριο, χρησιμοποίησε μια ειδική υφασμάτινη σακούλα για ρούχα ή μια μαξιλαροθήκη. Εάν το επιτρέπει η ετικέτα φροντίδας, σιδέρωσέ το από μέσα προς τα έξω όσο το ρούχο είναι ακόμα νωπό.


Σατέν

Τσέκαρε την ετικέτα φροντίδας για να δεις εάν το ρούχο πλένεται. Εάν ναι, χρησιμοποιήστε ένα απαλό απορρυπαντικό κατάλληλο για ευαίσθητα ρούχα και πλύνε σε δροσερή θερμοκρασία. Στο χέρι, καλό είναι να αποφύγεις το έντονο στύψιμο. Τοποθέτησε το φόρεμα ανάμεσα σε δύο πετσέτες και πίεσε ελαφρά για να φύγει το πολύ νερό.