Η ιστορία της μίνι φούστας: Το πιο τολμηρό κομμάτι της μόδας ήρθε για να μείνει

Είναι το πιο πολυσυζητημένο ρούχο μέσα στα χρόνια

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram
instagram

Αν αναρωτιέστε για τα μεγαλύτερα αστέρια της μόδας, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε διασημότητες των catwalks, μοντέλα ή Οίκους. Περισσότερο από κάθε σταρ, ένα ρούχο έχει ξεπεράσει τα πάντα μέσα στα χρόνια ως το πιο πολυσυζητημένο κομμάτι στη μόδα - η μίνι φούστα.

Κι ενώ σήμερα θεωρείται δεδομένο ότι οι ποδόγυροι ανεβαίνουν και πέφτουν (ήτοι το μήκος της φούστας) με βάση τις ιδιοτροπίες των σχεδιαστών και όχι τις πολιτικές δηλώσεις, αυτό δεν ίσχυε πάντα. Στην πραγματικότητα, η μίνι φούστα έχει κάποια αρκετά αμφιλεγόμενη προέλευση και η ιστορία της αξίζει να διαβαστεί.

Αν κάποιος πρέπει να πιστωθεί ως πρωτοπόρος στο μίνι, θα ήταν η Βρετανίδα σχεδιάστρια Mary Quant, η οποία είπε στη New York Daily News το 2014: «Η μίνι φούστα ήταν ένας τρόπος εξέγερσης». Μάλιστα, εκείνη όριζε το μίνι όταν το κάτω άκρο της φούστας έφτανε περίπου στα μισά του μηρού.


Έκτοτε, τα μίνι έχουν αντικατασταθεί από τα micro-mini, αλλά κάθε νέα εμφάνιση στην πασαρέλα της κοντής φούστας αποτίει φόρο τιμής στην πλούσια ιστορία της. Παρακάτω θα δεις μια αναδρομή στο πώς έγινε μια από τις μεγαλύτερες τάσεις του 2023, φιγουράροντας στην πρώτη θέση των επιλογών των γυναικών ανά τον κόσμο.

Η ιστορία της μίνι φούστας μέσα στα χρόνια

5400-4700 π.Χ.

Νομίζεις ότι οι μίνι φούστες γεννήθηκαν το 1960 στην Βρετανία; Ξανασκέψου το. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ειδώλια στην Ευρώπη που χρονολογούνται μεταξύ 5400-4700 π.Χ. ντυμένα με μίνι φούστες. Αυτό δεν είναι επίσης το μόνο πολύ πρώιμο παράδειγμα μίνι φούστας. Οι αρχαίες αιγυπτιακές τοιχογραφίες απεικονίζουν γυναίκες ακροβάτες να φορούν μίνι φούστες.

1926


Οι ποδόγυροι άρχισαν να ανεβαίνουν σοβαρά κατά τη δεκαετία του 1920 όταν η κωμικός Josephine Baker έκανε πάταγο με μια μίνι φούστα από "τεχνητές" μπανάνες κατά τη διάρκεια παραστάσεων του "Folies Bergère" στο Παρίσι.

Δεκαετία του 1950

Ενώ η μόδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήθελε τη φούστα κάτω από το γόνατο, το μίνι άρχισε να εμφανίζεται σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το Flight to Mars και το Forbidden Planet.

1962

Η πρώτη άμεση αναφορά στη μίνι φούστα έγινε από την εφημερίδα του Wyoming "The Billings Gazette", η οποία περιγράφει τη μίνι φούστα ως ένα αμφιλεγόμενο ρούχο που κατασκεύαζαν στην Πόλη του Μεξικού.

1964


Αν κάποιος πρέπει να πιστωθεί ως πρωτοπόρος στη μίνι φούστα, είναι η Βρετανίδα σχεδιάστρια Mary Quant, που άνοιξε την εμβληματική μπουτίκ Bazaar το 1955 στην King's Road, στη γειτονιά Chelsea του Λονδίνου. Εμπνευσμένη από τις μόδες που έβλεπε στους δρόμους, η Quant ανέβασε το στρίφωμα στις φούστες της το 1964 αρκετά πάνω από το γόνατο και κάπως έτσι γεννήθηκε το μίνι. Μάλιστα, η ονομασία δόθηκε από την ίδια λόγω της μεγάλης της αγάπης στο αυτοκίνητό της μάρκας Mini.

Η Quant δεν ήταν η μοναδική πρωτοπόρος της μίνι φούστας εκείνη την εποχή. Η Γαλλίδα σχεδιάστρια André Courrèges άρχισε να πειραματίζεται και με τους ποδόγυρους στις αρχές της δεκαετίας του 1960, παρουσιάζοντας φορέματα πάνω από το γόνατο στα τέλη του 1964.

Επειδή και οι δύο σχεδιαστές είχαν κάποια σχέση με τη μίνι φούστα, μια συζήτηση μαίνεται για δεκαετίες σχετικά με το ποιος την εφηύρε στην πραγματικότητα - αν και η Quant είπε σωστά «Δεν ήμουν εγώ ή η Courrèges που εφηύρε τη μίνι φούστα ούτως ή άλλως - ήταν τα κορίτσια του δρόμου που το έκαναν».

Ανεξάρτητα από το ποιος την εφηύρε τεχνικά, το supermodel Twiggy έγινε το ανεπίσημα η επώνυμη της εποχής με μίνι φούστα.

1965

Η μίνι φούστα συνέχισε να να κάνει πάταγο και το 1965. Το μοντέλο Jean Shrimpton προκάλεσε σάλο όταν φόρεσε μια μίνι φούστα χωρίς κάλτσες, καπέλο ή γάντια στο Καρναβάλι του Melbourne Cup στην Αυστραλία. Το μίνι αποθεώθηκε επίσης όταν ο Yves Saint Laurent έκανε το ντεμπούτο του με τα διάσημα και πολύ κοντά φορέματά του "Mondrian".

1966

Ο Paco Rabanne λάνσαρε την plastic mini skirt με αλυσίδα το 1966. Το μίνι ήταν πλέον και επίσημα ένα high fashion statement.

1967

Το Goldie Hawn's Laugh In κάνει το ντεμπούτο του στην τηλεόραση, εμπνέοντας κορίτσια από τις ΗΠΑ να φορέσουν μίνι φούστες και φορέματα, αντιγράφοντας το χαρακτηριστικό mod style της.

1968


Ενισχύοντας πλήρως την τάση, η Τζάκι Κένεντι επέλεξε ένα κοντό λευκό πλισέ φόρεμα Valentino όταν παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση.

1969

Με τις πολιτικές εντάσεις σε υψηλά επίπεδα λόγω του πολέμου του Βιετνάμ, η μόδα έγινε πιο νοσταλγική, επιστρέφοντας με μακριά μήκη, φτάνοντας μέχρι τον αστράγαλο.

1974


Η δεκαετία του 1970 δεν ήταν καλή για τη μίνι φούστα, αλλά η Debbie Harry, με το Blondie το 1974, βοήθησε να αναβιώσει, φορώντας την τακτικά στην σκηνή. Το μίνι, το οποίο προτιμούσαν οι punk acts εκείνη την εποχή, δημιουργήθηκε εκ νέου σε μαύρο δέρμα και PVC.

1982

Η φούστα rah-rah (ή ra-ra) άρχισε να εμφανίζεται τη δεκαετία του 1980, προερχόμενη από στολές που φορούσαν οι μαζορέτες. Μάλιστα αυτή ήταν η πρώτη επιτυχημένη αναβίωση της μίνι φούστας και η φούστα rah-rah εμφανίστηκε ακόμα και στο εξώφυλλο του περιοδικού Time το 1982.

1984

Η Madonna ξεσήκωσε το πλήθος στα MTV Video Music Awards, γυρίζοντας γύρω από τηn σκηνή με ένα λευκό μίνι φόρεμα από τούλι που έμοιαζε με νυφικό.

Δεκαετία του 1990

Η Τζούλια Ρόμπερτς δημιούργησε μια τάση φορώντας μια πολύ κοντή φούστα και ψηλές μπότες στο Pretty Woman. Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας, οι μίνι φούστες ενσωματώθηκαν στις ντουλάπες των εργαζόμενων γυναικών χάρη στην επιρροή των τηλεοπτικών εκπομπών όπως η Melrose Place και η Ally McBeal.

Δεκαετία 2000

Οι μίνι φούστες ενισχύθηκαν χάρη σε αστέρια όπως η Πάρις Χίλτον και η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, που τις φορούσαν με crop μπλουζάκια.

2014

Απόδειξη ότι είναι θέμα χρόνου το παλιό να γίνει ξανά καινούργιο, οι πασαρέλες γέμισαν με μίνι φούστες, εμπνευσμένες από τη δεκαετία του 1960. Ο Gucci, ο Raf Simons στον Dior και ο Hedi Slimane για τον Saint Laurent δημιούργησαν μόνο μίνι!

2022-2024

Η Diesel, η Dion Lee και η Miu Miu παρουσίασαν όχι μόνο μίνι φούστες, αλλά και τα micro-mini στις συλλογές τους για το 2022. Πέρυσι και φέτος οι μίνι φούστες σε πλισέ αλλά και έν είδει φακέλου γέμισαν τα catwalks και κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Οπότε καταλαβαίνεις πως το αγαπημένο αυτό κομμάτι της γυναίκας δεν πρόκειται ποτέ να χάσει την αξία του, απλώς κάθε χρονιά αποκτά διαφορετική εικόνα και όλο και μεγαλύτερο στυλιστικό ενδιαφέρον - όπως φαίνεται και από τα σχέδια που φέτος έχουν την τιμητική τους.