Μυρτώ Δραμουντάνη: Η μόδα μέσα από μια αρχιτεκτονική ματιά

Αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια βάζει το δικό της στίγμα στη μόδα

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Η σχεδιάστρια-αρχιτέκτων Μυρτώ Δραμουντάνη
Η σχεδιάστρια-αρχιτέκτων Μυρτώ Δραμουντάνη

Με το που βλέπεις μια δημιουργία της αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που κερδίζει την προσοχή περισσότερο; Tα γεωμετρικά μοτίβα στην κοπή των υφασμάτων ή ο σχεδιασμός των ρούχων; Aυτό είναι ένα δίλημμα που εσκεμμένα βάζει κάθε φορά η Μυρτώ Δραμουντάνη.

Ως αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια η ίδια, έχει καταφέρει να «παντρέψει» στην πράξη αυτά τα δύο πεδία, δίνοντας το δικό της στίγμα στον χώρο της μόδας. Όσο για τα νυφικά της; Ακολουθούν και αυτά την ίδια λογική και κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις με την ιδιαίτερη haute couture αισθητική τους. Πώς πέτυχε να ξεχωρίσει; Η Μυρτώ Δραμουντάνη αποκαλύπτει τα μυστικά της στο youweekly.gr και κάνει τη διαφορά!

Η Μυρτώ Δραμουντάνη μιλάει στο youweekly για τη μόδα & τη δημιουργία

Ας κάνουμε μια αναδρομή. Πώς ξεκινάει η ιστορία της Μυρτώς Δραμουντάνη ως σχεδιάστρια μόδας;

Η ιστορία μου ξεκινάει με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, πριν καταλήξω στο σχεδιασμό ρούχων. Όσο ήμουν φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο και αργότερα όταν συμμετείχα σε διάφορα αρχιτεκτονικά projects, είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία κατασκευών που να είναι χρηστικές στην καθημερινότητα μας, με τρόπο δομικό.

Και η μόδα μπορούσε να ικανοποιήσει αυτήν την ανησυχία μου! Γι΄αυτό συνέχισα τις σπουδές μου στο Parson’s της Νέας Υόρκης για να αποκτήσω ολοκληρωμένο θεωρητικό υπόβαθρο. Μετά ήρθε η πράξη: ξεκίνησα να σχεδιάζω στο Λονδίνο, αλλά ουσιαστικά εδραίωσα το brand μου στο Ντουμπάι και πλέον στην Αθήνα.

μαύρο φόρεμα

Η φιλοσοφία σας σχετικά με τη μόδα σε ποια σημεία εστιάζει περισσότερο και γιατί;

Με ενθουσιάζει η ιδέα ότι η μόδας μπορεί να λειτουργεί με όρους αρχιτεκτονικής: κατασκευάζουμε ρούχα όπως κατασκευάζουμε κτίρια, αναζητώντας καταφύγιο για το σώμα μας, μέσα από γεωμετρικά μοτίβα.

Ποια είναι για εσάς τα κριτήρια που πρέπει να πληρεί ένας fashion designer;

Να αγαπάει τη μόδα, αλλά και να θέλει να αναδείξει το άτομο που την φοράει. Δεν είναι η μόδα αυτοσκοπός. Είναι το μέσο να δημιουργούμε ωραία συναισθήματα σε όποιον επιλέξει τα ρούχα μας.

χρυσαφί φόρεμα

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των δημιουργιών σας. Ποιο είναι “αυτό το κάτι”, η δική σας καινοτομία, που περιμένει να βρει μια γυναίκα στα κομμάτια σας;

Σίγουρα αυτό που έχει καθιερώσει και με ξεχωρίζει είναι η σχεδίαση με κοπή λέιζερ (laser cut). Νομίζω ότι είναι το σήμα κατατεθέν μου, η καινοτομία που φέρνω στη μόδα. Με ενδιαφέρει πρωτίστως το ίδιο το ύφασμα, το οποίο το αντιμετωπίζω ως μία τρισδιάστατη επιφάνεια, πάνω στην οποία δημιουργούνται γεωμετρικά μοτίβα.

Ποια είναι τα υλικά, τα υφάσματα με τα οποία εκφράζεστε καλύτερα και γιατί;

Το ύφασμα είναι τόσο σημαντικό όσο τα δομικά υλικά σε ένα κτίριο. Πρέπει να είναι άριστης ποιότητας. Αυτό απαιτεί ο πελάτης, και αυτό εκτιμά όταν του το προσφέρουμε, αντιλαμβανόμενος το κόστος. Έτσι, επιλέγω υφάσματα που συνδυάζουν ταυτόχρονα υψηλή ποιότητα, αλλά και δυνατότητα να αποδίδουν σωστά την κοπή με laser.

μυρτώ δραμουντάνη

Επίσης, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιώ οικολογικά υφάσματα, όπως δερματίνες από μανιτάρια ή περισσευούμενα δέρματα από βιομηχανίες δερμάτινων ειδών. Ό,τι επιλέγω, είτε προέρχεται από φυσικές είτε από τεχνητές ίνες, είναι δοκιμασμένο και για αυτό συνεργάζομαι με πιστοποιημένους προμηθευτές από την Ολλανδία, την Ιταλία, το Ντουμπάι.

Τέλος, τα υφάσματά μου συχνά πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ειδικά υφάσματα που απωθούν την ζέστη, ή υφάσματα ιδιαίτερα ανθεκτικά στο νερό (για τα μαγιώ). Να τονίσω ότι κάθε φορά ο τελικός σχεδιασμός τους γίνεται από εμένα, γεγονός που τα καθιστά μοναδικά.

συλλογή φορέματα

Ως δημιουργός φαντάζομαι ότι εμπνέεστε από τους πάντες και τα πάντα... Βάλτε μας λίγο στο κλίμα της δικής σας προσωπικής δημιουργικής διαδικασίας.

Λειτουργώ με γνώμονα τη διάρκεια στη μόδα, τη μη αναλώσιμη μόδα. Πιστεύω στη δημιουργία ρούχων με διαχρονικότητα, που να αντέχουν δηλαδή στον χρόνο ως προς το σχέδιο, αλλά και την ποιότητα. Προσπαθώ να συνδέσω τη μόδα με την έννοια της αειφορίας, αξιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και δημιουργώντας ρούχα που να φοριούνται όλες τις εποχές, σε διάφορες περιστάσεις κατά τη διάρκεια της μέρας και κυρίως για πολλά χρόνια.

Εσείς έχετε κάποιο μυστικό για την επιτυχία σας; Ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη επιχειρηματική στρατηγική για να επιτευχθούν οι στόχοι σας;

Είναι σημαντικό να θέτεις υψηλούς στόχους, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ξέρεις που πατούν τα πόδια σου. Για την πραγματοποίηση κάθε στόχου, ακολουθώ ένα πλάνο που έχω προηγουμένως οργανώσει με πολλή προσοχή και που προσπαθώ να φέρω εις πέρας με προσήλωση. Θέλει πολλή προσπάθεια, πίστη και επιμονή!

Σχεδιάζετε, πέρα από ρούχα, και υπέροχα νυφικά φορέματα. Ποια στυλ προτιμάτε περισσότερο και γιατί; Πώς είναι η “δική” σας νύφη για το 2024;

Η δική μου νύφη είναι δυναμική και ρομαντική μαζί. Όπως και στα ρούχα μου, τα σχέδια των νυφικών είναι ανάλαφρα, τα υφάσματα αέρινα, οι επιρροές vintage. Παράλληλα δημιουργώ γεωμετρικά μοτίβα, που προδίδουν δυναμισμό και στιβαρότητα, στοιχεία δεδομένα για τη σύγχρονη γυναίκα, με την έννοια «έχω στα χέρια μου τον έλεγχο της ζωής μου».

φορέματα δραμουντάνη

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχει ένα custom-made νυφικό που θα δημιουργήσετε εσείς από τα fast fashion κομμάτια;

Εκ των πραγμάτων η fast fashion δεν μπορεί να υποστηρίξει την αγορά των νυφικών. Υπάρχουν βεβαίως εταιρείες που εμπορεύονται μηχανοποίητα νυφικά και αντιλαμβάνονται την ανάγκη της γυναίκας για μία ιδιαίτερη εμφάνιση τη μέρα του γάμου τους, αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν εξατομίκευση.

Οπότε τα custom-made νυφικά έρχονται να καλύψουν ακριβώς αυτή την ανάγκη: να ανταποκρίνονται στα «θέλω» κάθε γυναίκας ξεχωριστά. Από το σχέδιο, ή το συνδυασμό σχεδίων, ως το ύφασμα και τα στοιχεία που μπορεί να συνοδεύουν το νυφικό, όπως πέπλο ή headpiece. Έτσι, όσοι ασχολούμαστε με το χώρο του custom-made νυφικού, βάζουμε στο επίκεντρο την ίδια τη γυναίκα και στοχεύουμε να την ικανοποιήσουμε απόλυτα.

δερμάτινο

Υπάρχει κάποιο μυστικό στη σωστή επιλογή ενός νυφικού;

Το σημαντικότερο από όλα είναι να επιλέγει η γυναίκα το νυφικό φόρεμα που της ταιριάζει, που νιώθει άνετα μέσα σε αυτό, που την εκφράζει. Δεν υπάρχει σωστή η λανθασμένη επιλογή νυφικού με βάση ένα σχέδιο, αλλά με βάση τις ανάγκες της νύφης αλλά και του χώρου που θα γίνει ο γάμος.

Με τόσο πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό σας, με εκθαμβωτικές δημιουργίες μόδας, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας, που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Στα επόμενα σχεδιά μου είναι το άνοιγμα ενός φυσικού καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, πριν το Πάσχα. Θα είναι ένας ιδιαίτερος αρχιτεκτονικά χώρος, που θα φιλοξενεί τις δημιουργίες μου, αλλά και το ατελιέ μου, όπου θα υπάρχει δυνατότητα μέσω ραντεβού για sur mesure δημιουργίες. Παράλληλα, μπορεί κανείς να δει τις δημιουργίες μου στο www.myrtodramountani.com αλλά και σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Τα υπέροχα νυφικά της Μυρτώς Δραμουντάνη θα σας καταπλήξουν

Με αφορμή τη φωτογράφιση της Θωμαϊς Απέργη για το bridal editorial μόδας του youweekly.gr, θαυμάσαμε την εξαιρετική νυφική δημιουργία της Μυρτώς Δραμουντάνη, που ξεχωρίζει για την υψηλή αισθητική της και τη εκλεπτυσμένη κομψότητα.

μυρτώ δραμουντάνη νυφικό

Δεν είναι μόνο ο σχεδιασμός, δεν είναι τα υπέροχα υφάσματα και η τέλεια εφαρμογή, είναι ότι τα νυφικά φορέματα που δημιουργεί η Μυρτώ Δραμουντάνη είναι μικρά έργα Τέχνης, που κάνουν κάθε νύφη να νιώσει μοναδική και ξεχωριστή την ωραιότερη μέρα της ζωής της.

Γιατί η σχεδιάστρια επιθυμεί να αναδείξει την προσωπικότητα κάθε γυναίκας και το μοναδικό της στυλ μέσα από ένα νυφικό που αντικατοπτρίζει στο 100% τις προσδοκίες της. Έτσι μόνο δημιουργούνται οι ωραιότερες αναμνήσεις...

Η Μυρτώ Δραμουντάνη δημιουργεί μοναδικά κομμάτια για μοναδικές γυναίκες

Βλέποντας τις υπέροχες δημιουργίες της Μυρτώς Δραμουντάνη δεν μπορείς παρά να σκεφτείς ότι σχεδιάζει με αγάπη για τη γυναίκα και μεράκι για τη μόδα. Η fashion designer επιλέγει άριστης ποιότητας υλικά και αποτυπώνει την έμπνευσή της σε one-of-a-kind κομμάτια που ξεχωρίζουν.

Υπέροχα χρώματα και σχέδια, προσεγμένες λεπτομέρεις και ιδιαίτερα "κοψίματα" δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, αλλά γίνονται αυτόματα τα δικά μας αγαπημένα από μια βραδινή έξοδο μέχρι μια ιδιαίτερη περίσταση της ζωής μας.

Info

  • Τα ρούχα και τα νυφικά MYRTO DRAMOUNTANI θα τα βρείτε από τις 15 Απριλίου στο καινούργιο flag store του brand στο Κολωνάκι (Τσακάλωφ 30), όπως επίσης σε επιλεγμένες μπουτίκ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και στο online store www.myrtodramountani.com.
  • Για παραγγελίες λιανικής μπορείτε να επικοινωνείτε στο info@myrtodramountani.com και για παραγγελίες χονδρικής στο CK Showroom showroomgreekdesigners@gmail.com.
  • Instagram: myrtodramountani
  • Facebook: Myrto Dramountani