10 έξυπνα tips αδυνατίσματος για το 2021

Από τον Δημήτρη Γρηγοράκο

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
10 έξυπνα tips αδυνατίσματος για το 2021

Ο κλινικός διατροφολόγος, διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, μας εξηγεί πώς θα χάσουμε τα περιττά κιλά του συνδυασμού καραντίνας, γαλοπούλας και κουραπιέδων.

Αν δεν ακολούθησες αυτές τις 10 συμβουλές στις γιορτές δες παρακάτω μικρά μυστικά διατροφής αλλά κι ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο μενού για να ξεκινήσεις υγιεινά και με φουλ ενέργεια το νέο έτος!

10 tips για το 2021

1.Πίνουμε νερό, ειδικά πριν από τα γεύματα

Η πρόσληψη νερού μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό κατά 24-30% για μια περίοδο 1-1,5 ωρών, και μας βοηθά να κάψουμε περισσότερες θερμίδες!

2.Αυγά για πρωινό

Μελέτες δείχνουν ότι η αντικατάσταση ενός πρωινού με βάση τα αυγά μπορεί να μας βοηθήσει να προσλάβουμε λιγότερες θερμίδες για τις επόμενες 36 ώρες.
Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις μια άλλη πηγή πρωτεΐνης, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί cottage.

3.Μέτρια κατανάλωση καφέ

Έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό κατά 3-11% και να αυξήσει την καύση λίπους έως και 10-29%. Δεν προσθέτουμε ζάχαρη ή άλλα συστατικά υψηλών θερμίδων (π.χ. αφρόγαλα).

4.Καθημερινή πρόσληψη πράσινου τσαγιού

Tο πράσινο τσάι αυξάνει την καύση λίπους και τον μεταβολικό ρυθμό. Μελέτη σε 10 υγιείς άνδρες έδειξε ότι το πράσινο τσάι αύξησε το μεταβολισμό κατά 4% και μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η καύση του λίπους αυξήθηκε κατά 17%.

5.Κάτω η ζάχαρη!

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης και σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς και καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

6.«Όχι» στους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες

Κρύβονται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και ιδίως στα αρτοσκευάσματα από λευκό αλεύρι, ενώ μπορούν να αυξήσουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα, οδηγώντας σε πείνα, βουλιμία και αυξημένη πρόσληψη τροφής λίγες ώρες αργότερα.

7.Healthy τσιμπολογήματα

Διάλεξε σνακ που είναι υγιεινά αλλά κι εύκολα στην προετοιμασία, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, stick καρότου/αγγούρι, ντοματίνια, τυρί, παξιμάδια κρίθινα ολικής αλέσεως/χαρούπι, γιαούρτι, γάλα, ελιές.

8.Spicy πιάτα

Οι πιπεριές τσίλι περιέχουν καψαϊκίνη, μια πικάντικη ένωση που μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό και να μειώσει ελαφρώς την όρεξη.

9.Περισσότερα λαχανικά και φρούτα

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τούς δίνει χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα (λίγες θερμίδες), καθιστώντας τα πολύ χορταστικά.Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε λαχανικά και φρούτα τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο.

10.Επαρκής ύπνος

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

Περισσότερα στο περιοδικό You που κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη σε όλα τα περίπτερα μόνο με 1,5 ευρώ