Το μυστικό για μια υγιή καρδιά το έχεις στο... ψυγείο σου
Νέα έρευνα αναφέρει ότι η κατανάλωση άνω των 2 μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το γιαούρτι μπορεί ενδεχομένως ανεξάρτητα, να συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Hypertension. Διαβάστε παρακάτω...
Ο Justin Buendia, του Boston University School of Medicine, υπέθεσε ότι η μακροχρόνια πρόσληψη γιαουρτιού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, καθώς ορισμένες προηγούμενες μικρές έρευνες είχαν δείξει οφέλη από κατανάλωση γαλακτοκομικών που έχουν υποστεί ζύμωση.
Δείτε ακόμη:Πες αντίο στην αϋπνία με τον πιο φυσικό τρόπο!
Τα νέα ευρήματα δίνουν σημαντικές νέες ενδείξεις ότι το γιαούρτι μπορεί ενδεχομένως να ωφελήσει μόνο του την υγεία της καρδιάς ή ως σταθερό μέρος διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.
Η έρευνα περιέλαβε 55.000 γυναίκες (30-55 ετών) με υπέρταση που συμμετείχαν στην Nurses” Health Study και 18.000 άντρες (40-75 ετών) που συμμετείχαν στην Health Professionals Follow-Up Study.
Υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού συνδέθηκε με 30% μείωση του κινδύνου εμφράγματος στις γυναίκες της Nurses” Health Study και με 19% μείωση στους άντρες της Health Professionals Follow-Up Study.
Σημειώθηκαν 3.300 και 2.148 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου στους συμμετέχοντες στην Nurses” Health Study και στην Health Professionals Follow-Up Study, αντίστοιχα.
Δείτε ακόμη:Αυτό το βότανο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει τον καρκίνο!
Η μεγαλύτερη πρόσληψη γιαουρτιού στις γυναίκες συνδέθηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο επαναγγείωσης.
Στις 2 ομάδες, η κατανάλωση άνω των 2 μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα οδηγούσε σε περίπου 20% χαμηλότερο κίνδυνο σημαντικής στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού κατά τη διάρκεια της μελέτης των συμμετεχόντων.
Όταν προστέθηκε η επανναγείωση στη μεταβλητή αποτελέσματος καρδιαγγειακής νόσου, μειώθηκαν οι υπολογισμοί κινδύνου και για τα 2 φύλα αλλά παρέμειναν σημαντικοί.
Η υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού σε συνδυασμό με γενικά υγιεινή για την καρδιά διατροφή συνδέθηκε με μεγαλύτερες μειώσεις στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε γυναίκες και άντρες με υπέρταση.