Ashwagandha: To αρχαίο super βότανο φύλακας της υγείας μας! Το μυστικό που μας κρύβουν οι γιατροί!

Ashwagandha: To αρχαίο super βότανο φύλακας της υγείας μας! Το μυστικό που μας κρύβουν οι γιατροί!

To Ashwagandha (Withani somnifera ή αλικάκαβο) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Αγιουρβέδα, ως γενικό τονωτικό και «προσαρμογόνο», που βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες. Εκτός αυτών, το Ashwagandha έχει αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς και την ικανότητα να διατηρεί υγιές το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ashwagandha, γνωστό επίσης ως Ινδικό Winter Cherry είναι θάμνος που καλλιεργείται στην Ινδία, οι ρίζες του οποίου χρησιμοποιούνταν για χιλιάδες χρόνια από τους Αγιουρβεδικούς θεραπευτές. Ashwagandha στα σανσκρι- τικά σημαίνει «μυρωδιά του αλόγου», όρος που ίσως προέρχεται από τη μυρωδιά της ρίζας του φυτού που θυμίζει τον ιδρώτα του αλόγου. Διαβάστε παρακάτω..

Η λατινική ονομασία του είδους somnifera σημαίνει «αυτό που φέρνει ύπνο», και είναι χαρακτηριστική των καταπραϋντικών ιδιοτήτων του.

Δείτε ακόμη: Κορίτσια προσοχή! Αυτά τα παμπάλαια σεξουαλικά νοσήματα... Επιστρέφουν!

Η ρίζα του ashwagandha περιέχει φλαβονοειδή και πολλά ενεργά συστατικά της τάξης των withanolide. Αρκετές με- λέτες των τελευταίων χρόνων έχουν ασχοληθεί με το εάν το ashwagandha έχει αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιστρές, αντιοξειδωτικές, ανοσοενισχυτικές και ανανεωτικές ιδιότητες. Ιστορικά, έχει παρατηρηθεί ότι η ρίζα του ashwagandha διαθέτει σεξουαλικά ενισχυτικές δράσεις. Το Ashwagandha (Withania somnifera) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Αγιουρβέδα, ως γενικό τονωτικό και «προσαρμογόνο», βοηθώντας το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες. Εκτός αυτών, το ashwagandha έχει αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές δράσεις καθώς και την ικανότητα να διατηρεί υγιές το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όγκων, φλεγμονών (περιλαμβανομένης της αρθρίτιδας), και σε μεγάλο αριθμό μολυσματικών ασθενειών. Στην Ινδία, οι βλαστοί και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται επίσης ως τροφή καθώς και για την πήξη του γάλακτος.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Ερευνητές του Banaras Hindu University στο Βαρανάσι της Ινδίας, ανακάλυψαν ότι μερικά από τα στοιχεία που περιέχονται στο ashwagandha είναι ισχυρές αντι-οξειδωτικές ουσίες. Έκαναν δοκιμές με αυτά τα στοιχεία αναφορικά με τις δράσεις που ασκούν στον εγκέφαλο και βρήκαν ότι παρατηρείται αύξηση των επιπέδων τριών φυσικών αντι- οξειδωτικών ουσιών του υπεροξείδιου της δισμουτάσης, της καταλάσης και της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης. Αναφέρουν ότι «τα ευρήματα αυτά είναι απολύτως σύμφωνα με τη θεραπευτική χρήση του ashwagandha ως αγιουρβεδικό rasayana (υποστηρικτικό της υγείας). Η αντι- οξειδωτική δράση των ενεργών στοιχείων της ρίζας του ashwagandha μπορεί να εξηγήσει, εν μέρει τουλάχιστον, τις αναφερόμενες αντιστρες, πνευματο-ενισχυτικές, αντι- φλεγμονώδεις και αντιγηραντικές δράσεις στα πειράματα με ζώα, και στις κλινικές καταστάσεις».

Αφροδισιακές ιδιότητες

Ιστορικά, χρησιμοποιούσαν το ashwagandha ως αφροδι- σιακό. Στο αρχαίο Kama Sutra αναφέρεται ως ένα βότανο που χρησιμοποιείται για να εξυψώσει τη σεξουαλική εμπειρία. Το ashwagandha έχει την ικανότητα να αποκαθιστά τη σεξουαλική υγεία και να βελτιώνει τη γενική ζωτικότητα ενώ παράλληλα ηρεμεί και καταπραΰνει την νοητική κατά- σταση.

Βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος

Οι ρίζες του ashwagandha χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην Αγιουρβέδα, το κλασικό ινδικό σύστημα ιατρικής, το οποίο ταξινομεί το ashwagandha στα rasayana - προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την προώθηση της σωματικής και νοητικής υγείας - καθώς προστατεύει από τις ασθένειες και τους βλαβερούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και επι- βραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Δείτε ακόμη: Μεταλλική γεύση στο στόμα: Πού οφείλεται και τι μπορείτε να κάνετε

Νοητικές λειτουργίες

Στην Ινδία, το ashwagandha χρησιμοποιείται σε γηριατρι- κούς ασθενείς για την αντιμετώπιση των νοητικών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων της αμνησίας. Μία μελέτη που διεξάχθηκε το 1991 στο Τμήμα Φαρμακολογίας, του Health Science Center του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι τα εκχυλίσματα του ashwagandha παρουσίαζαν δραστηριό- τητα παρόμοια με αυτή των GABA υποδοχέων - πράγμα το οποίο μπορεί να ευθύνεται για τις αγχολυτικές δράσεις του βοτάνου.

Εργαστηριακή μελέτη που έγινε το 2002 έδειξε ότι το ashwagandha διεγείρει την ανάπτυξη των νευραξόνων και δενδριτών. Μελέτη που έγινε το 2001 έδειξε ότι το ashwagandha διαθέτει ιδιότητες ενισχυτικές για τη μνήμη, ενώ προηγούμενη μελέτη του 2000 έδειξε ότι το ashwagandha εμφανίζει αντι-αγχωτικές και αντικαταθλιπτικές δράσεις.

Γενικές χρήσεις

Το ashwagandha έχει την ικανότητα να αυξάνει τη ζωτικότητα, την ενέργεια, την αντοχή και το ηθικό σθένος. Προ- άγει τη μακροζωϊα και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς να εξαντλεί τα αποθέματα του σώματος. Στην πραγματικότητα, η ικανότητα του να θρέφει το νευρικό σύστημα, καταπολεμά το άγχος και το στρες, χαρίζοντας νοητική ηρεμία. Αυτό καθαυτό το βότανο, έχοντας ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε αρθριτικά και ρευματικά προβλήματα.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ναι μεν το ashwagandha είναι ένσα πανάρχαιο παραδοσιακό βότανο, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος παρασκευής που ουσιαστικά έχει να κάνει με την παραγωγό εταιρεία, γι’αυτο το λόγο το Himalaya ashwaganda θεωρείται το κορυφαίο.