Οι γυναίκες πρωταγωνίστριες στον πονοκέφαλο! Ποιες είναι οι αιτίες;

Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο!

Οι γυναίκες πρωταγωνίστριες στον πονοκέφαλο! Ποιες είναι οι αιτίες;

Οι γυναίκες είναι πρωταγωνίστριες στον πονοκέφαλο, καθώς υποφέρουν περισσότερο.

Έχετε σκεφτεί ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν ή πυροδοτούν πονοκέφαλο; Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο. Οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής που υιοθετούμε στην καθημερινότητά μας ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για την εμφάνιση κεφαλαλγίας τάσης, δηλαδή πονοκεφάλου, στερώντας μας χρόνο από τη δουλειά, τη διασκέδαση, την οικογένεια και τους φίλους μας, κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητά μας και υποβιβάζοντας το επίπεδο της ζωής μας. Διαβάστε παρακάτω...

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα, 30% του πληθυσμού και 75% των γυναικών υποφέρει από κεφαλαλγία τάσης. Ευτυχώς όμως ο πονοκέφαλος μπορεί να αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί πιο αποτελεσματικά εάν γνωρίζουμε τι ακριβώς τον προκαλεί.

Εάν λοιπόν σας ταλαιπωρούν συχνοί πονοκέφαλοι τάσης, ίσως οφείλονται σε κάποια από τις παρακάτω αιτίες.

Μεγάλη προσοχή! Σταματήστε να χρησιμοποιείτε χαρτί υγείας!

1. Στρες Είναι η πλέον συνηθισμένη αιτία για την εμφάνιση κεφαλαλγίας τάσης αφού ταλαιπωρεί το 90% των ενηλίκων.
2. Κακή στάση σώματος
Η κακή στάση του σώματος, όταν κάθεστε, το καμπούριασμα των ώμων και ο ύπνος σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) μπορεί να πυροδοτήσουν τον πονοκέφαλο. Συνήθως, ο πόνος «χτυπά» στη βάση του κρανίου και μερικές φορές αντανακλά στο πρόσωπο, κυρίως στο μέτωπο.
3. Αρωμα
Αν νομίζετε ότι οι δουλειές του σπιτιού σας προκαλούν πονοκέφαλο τότε έχετε δίκιο. Τα καθαριστικά σπιτιού, τα αρώματα και τα αρωματικά χώρου περιέχουν χημικά που μπορεί να προκαλούν πονοκέφαλο.
4. Οι κακές καιρικές συνθήκες
Εάν είστε επιρρεπείς στον πονοκέφαλο, θα έχετε διαπιστώσει ότι η συννεφιά, η υψηλή υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι καταιγίδες μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση πονοκεφάλου αφού προκαλούν χημικές και ηλεκτρικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Οι αλλαγές αυτές ερεθίζουν τα νεύρα και εμφανίζεται πονοκέφαλος.
5. Το τρίξιμο των δοντιών
Το τρίξιμο των δοντιών όταν κοιμάστε, κάνει τους μυς των γνάθων να σφίγγουν προκαλώντας έναν πονοκέφαλο που μπορεί να διαρκεί όλη την ημέρα.
6. Εντονος φωτισμός
Ο έντονος φωτισμός και οι λάμψεις, ειδικά αν τρεμοπαίζουν, μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο έντονος και τρεμάμενος φωτισμός ενισχύει τα επίπεδα ορισμένων χημικών ορμονών στον εγκέφαλο, τα οποία στη συνέχεια ενεργοποιούν το κέντρο της ημικρανίας.
7. Πονοκέφαλος και σεξ
Είναι ένα αστείο «κλισέ» ότι ο πονοκέφαλος χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αποφύγει κάποιος το σεξ, αλλά για ορισμένους (άτυχους) άντρες και γυναίκες, ο πονοκέφαλος εμφανίζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση ή εμφανίζεται κατά τη διάρκειά της και γίνεται εντονότερος σταδιακά, όσο εντείνεται και η ερωτική διέγερση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πονοκέφαλος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στους μυς της κεφαλής και του λαιμού, ωστόσο όταν πρωτοεμφανίζεται ένας τέτοιος πονοκέφαλος, πρέπει πάντα να γίνεται έλεγχος.
8. Αλκοόλ
Ο πονοκέφαλος που εκδηλώνεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης που προκαλεί στον οργανισμό σας το ποτό. Αφενός το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, αυξάνοντας την ενδοκρανιακή πίεση, και αφετέρου όταν το συκώτι διασπά το αλκοόλ απελευθερώνει ουσίες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του πόνου.
9. Αλλεργίες
Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες έχουν κατά 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν πονοκεφάλους ή και ημικρανίες. Η έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο ωθεί τον οργανισμό να απελευθερώσει ισταμίνες. Οι ισταμίνες προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και η αυξημένη πίεση λόγω της διαστολής είναι αυτή που οδηγεί στον πονοκέφαλο.

Νικήστε την κακοσμία του σώματος! Αυτοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι!

Πονοκέφαλος ποιες είναι οι αιτίες

Πώς αντιμετωπίζετε τον πονοκέφαλο;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση, να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας και να είναι καλά ανεκτό.
Στην κεφαλαλγία τάσης, τα αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαΐνη 400 mg, βοηθούν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση επεισοδίων του απλού πονοκεφάλου. H ιβουπροφαΐνη των 400 mg, σε μαλακές κάψουλες, απορροφάται γρήγορα, δρα αποτελεσματικά και διαρκεί έως και 8 ώρες.
Προσοχή όμως. Η λήψη οποιουδήποτε αναλγητικού ή σκευάσματος δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα. Ο ειδικός θα αξιολογήσει το ιστορικό του κάθε ατόμου και θα δώσει τις σωστές συμβουλές για τη θεραπεία και τη συχνότητα λήψης.

Δρ Μιχάλης Βικελής
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD
www.headaches.gr

Τα οφέλη των μανιταριών! 5 σοβαροί λόγοι για να τα προτιμήσετε!

Ημικρανία

Τα ακριβή αίτια της ημικρανίας είναι άγνωστα. Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι διάφορα ερεθίσματα προκαλούν μια ανώμαλη δραστηριότητα στον εγκέφαλο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του. Αυτό ονομάζεται η νευραγγειακή θεωρία. Η γενετική προδιάθεση παίζει επίσης ρόλο στις ημικρανίες και υπάρχουν κάποιες μορφές ημικρανίας που σχετίζονται με κληρονομικές ανωμαλίες σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου. Ο πόνος από την ημικρανία μπορεί να είναι από μέτριος έως ισχυρός και συχνά περιγράφεται ως «σουβλιές» πόνου. Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας μπορεί να διαρκέσουν από τέσσερις ώρες έως και τρεις ημέρες και συνήθως συμβαίνουν μία έως τέσσερις φορές ανά μήνα. Οι ημικρανίες συνδέονται και με άλλα συμπτώματα όπως ευαισθησία στο φως, τον ήχο ή τις οσμές, ναυτία, εμετό, απώλεια της όρεξης και στομαχικές διαταραχές ή κοιλιακό άλγος.

ΠΗΓΗ: TV 24

Νιώθετε τις δυνάμεις σας, να σας εγκαταλείπουν; Οι 16 τροφές που θα κάνουν τον εγκέφαλό σας, τούρμπο!

Προσοχή! Κατασχέσεις 11 τόνων προϊόντων σε σκόνη και σε νιφάδες από τον ΕΦΕΤ!

Σε νέες κατασχέσεις προϊόντων προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Ποια είναι τα προϊόντα; Διαβάστε εδώ...

Έλεγχο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας μιγμάτων μπαχαρικών, βοτάνων και προσθέτων, τα οποία προορίζονται για χονδρική πώληση, πραγματοποίησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων και της διερεύνησης καταγγελιών πολιτών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην επιχείρηση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11 τόνοι περίπου προϊόντα, σε σκόνη ή σε νιφάδες, σε μεγάλες κυρίως συσκευασίες (από 10 έως 25 κιλά η κάθε μία) για τα οποία είχε παρέλθει ο χρόνος διατηρησιμότητάς τους.

Επιπλέον, σε βιομηχανία τροφίμων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, κατασχέθηκαν δύο περίπου τόνοι προϊόντα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση όπως βούτυρα, άλευρα και σπόροι σε μεγάλες επίσης συσκευασίες (πρώτες ύλες για παραγωγή προϊόντων ζύμης) για τα οποία είχε παρέλθει ο χρόνος διατηρησιμότητάς ενώ για τα περισσότερα από αυτά διαπιστώθηκε παρουσία εντόμων σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, να τηρούν πιστά το σύστημα FIFO (first in first out), κατά την αποθήκευση των τροφίμων, ακόμη και σε αυτά με μακράν ημερομηνία ανάλωσης, ώστε να αποφεύγονται ευρήματα, όπως τα ανωτέρω και διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι στην αγορά συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και ενόψει μάλιστα των εορτών του Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική γραμμή επικοινωνίας 11717 του ΕΦΕΤ, βρίσκεται στη διάθεση όλων των πολιτών προκειμένου να καταγγέλλονται περιστατικά διακύβευσης της δημόσιας υγείας.

Μεγάλη προσοχή για τα κυλικεία στα σχολεία! Δείτε εδώ:

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ! Η λίστα με τα προϊόντα που δεν πρέπει να αγοράζουν οι μαθητές στα κυλικεία!

Απίστευτο! Μόλυνε με απορρυπαντικό τρόφιμα σε βρεφονηπιακό σταθμό!

Δεν το χωρά ανθρώπου νους! Άγνωστος μόλυνε σκόπιμα τρόφιμα σε βρεφονηπιακό σταθμό του Λεβερκούζεν με απορρυπαντικό, αλλά για καλή τύχη των παιδιών η μυρωδιά ήταν έντονη και τα τρόφιμα δεν καταναλώθηκαν!

Στον συγκεκριμένο βρεφονηπιακό σταθμό φιλοξενούνται καθημερινά 60 παιδιά, ηλικίας 2 έως 5 ετών. Για «θρασύτατη επιμόλυνση» τροφίμων έκανε λόγο η Εκκλησία του Λεβερκούζεν, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η οποία είναι χορηγός του σταθμού.

Όταν εντοπίστηκε αρχικά το πρόβλημα, θεωρήθηκε ότι υπεύθυνος είναι ο προμηθευτής του φαγητού. Όμως οι έλεγχοι που έγιναν απέκλεισαν αυτή την εκδοχή. Στη συνέχεια, όταν προέκυψε δεύτερο κρούσμα, το δείγμα ελέγχθηκε, για να εντοπιστούν ίχνη απορρυπαντικού, για το οποίο μάλιστα είχε χρησιμοποιηθεί σπρέι.

Παιδικός σταθμόςΦωτογραφία Reuters

Η Εκκλησία έχει ήδη καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων, ενώ έχει διαταχθεί έρευνα σε βάρος μιας γυναίκας, η οποία εργαζόταν στην κουζίνα του σταθμού, ήταν παρούσα και στα δύο περιστατικά και δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα, αν και είχε ειδοποιηθεί, ενώ πλέον δεν εργάζεται στον παιδικό σταθμό.

Σύμφωνα πάντως με την αστυνομία, οι έρευνες διεξάγονται προς κάθε κατεύθυνση και τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν περισσότερα δείγματα φαγητού και θα σταλούν για ανάλυση.

Σύμφωνα με τη Bild, είναι άγνωστο πόσο σοβαρό πρόβλημα θα μπορούσε να προκαλέσει στα παιδιά η ενδεχόμενη κατανάλωση των μολυσμένων τροφίμων. Καθώς ο δράστης παραμένει άγνωστος, κάποιοι γονείς επέλεξαν να αναζητήσουν άλλον παιδικό σταθμό, εγκαταλείποντας τον συγκεκριμένο.

Διαβάστε περισσότερα θέματα για την υγείας στο Youweekly.gr