Προσοχή! Αυτές είναι οι ασθένειες που σε «απειλούν» το φθινόπωρο!

Φαίνονται ασήμαντες... αλλά δεν είναι!

Προσοχή! Αυτές είναι οι ασθένειες που σε «απειλούν» το φθινόπωρο!

Προσοχή! Αυτές είναι οι ασθένειες που σε «απειλούν» και σε ταλαιπωρούν το φθινόπωρο!

Ατονία, πονοκέφαλος και δέκατα. Πρόκειται για ψυχοσωματικά συμπτώματα που οφείλονται στην επιστροφή στη ρουτίνα ή οφείλονται σε παθογόνους παράγοντες, με τους οποίους συναντηθήκαμε στις διακοπές μας;

Μπορεί να είναι ένα από τα δύο ή και τα δύο. Κακές συνθήκες υγιεινής, ακατάλληλη διατροφή στις διακοπές, «απρόσεκτη» σεξουαλική συμπεριφορά, ζώα ή έντομα με τα οποία ήρθαμε σε επαφή χωρίς να έχουμε εμβολιαστεί, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, τα οποία θα εκδηλωθούν ακόμη και έξι μήνες μετά την επιστροφή μας.

Συναγερμός για την υγεία σας! Τι κίνδυνο αποκαλύπτουν αυτά τα σημάδια στα μάτια!

Ατονία. Αισθάνεστε μονίμως κούραση και ότι δεν έχετε καθόλου ενέργεια, την ώρα που πρέπει να «φουλάρετε» και πάλι τις μηχανές. Την προκαλούν η αλλαγή της εποχής αλλά και η άρνησή σας να επιστρέψετε στο πρόγραμμά σας. Την επιδεινώνουν οι διατροφικές ατασθαλίες του καλοκαιριού: Μάλλον δεν πήρατε αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά αντίθετα φιλοδωρήσατε τον οργανισμό σας με αλκοόλ και ξενύχτια! Ωρα για διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά και επαρκή ύπνο. Πείτε όχι σε προπαρασκευασμένο φαγητό, αλμυρά και πικάντικα τρόφιμα. Η ατονία ωστόσο μπορεί να οφείλεται και σε λοιμογόνους παράγοντες όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Κρυολόγημα. Αλλαγές στη θερμοκρασία, αέρας, βροχή, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κι εσείς ευάλωτοι περισσότερο από ποτέ. Θα κρυολογήσετε και θα ταλαιπωρηθείτε! Προσοχή, γιατί αν το κρυολόγημα δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, καραδοκούν βρογχίτιδα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Αϋπνία. Ωρα να ρυθμίσετε και πάλι το «ρολόι» σας με βάση τις υποχρεώσεις σας. Δεν είναι οι περισσότερες κούπες καφέ αυτές που θα δώσουν τη λύση αλλά ο συνεπής προγραμματισμός σας. Κοιμηθείτε και ξυπνήστε καθημερινά σε
συγκεκριμένη ώρα και αφήστε τη ρουτίνα να… ρυθμίσει τον οργανισμό σας.

Το…πάρτι της ζυγαριάς. Αφού ενδώσατε σε όλους τους γευστικούς… πειρασμούς που συναντήσατε το καλοκαίρι, μάλλον η ζυγαριά έχει πάρει την ανιούσα. Μην αφήσετε τα επιπλέον κιλά να κάνουν μόνιμη εγκατάσταση με τη σκέψη ότι το καλοκαίρι είναι μακριά και τα πουλόβερ σύντομα θα καλύψουν τα ίχνη της λαιμαργίας σας.

Το επιπλέον βάρος παγιώνεται σε βάθος χρόνου και η απώλειά του θα είναι δυσκολότερη υπόθεση απ’ όσο φαντάζεστε: ενοχοποιείται μάλιστα για σειρά ασθενειών όπως αυξημένο σάκχαρο, χοληστερόλη, αρτηριακή
πίεση και όχι μόνο! Ερχονται και τα Χριστούγεννα με τις λιχουδιές τους για να δοκιμάσουν τις αντοχές σας! Ανακτήστε τη μεταβολική σας ισορροπία.

Διάρροια. Ισως οφείλεται σε λοιμογόνους παράγοντες με τους οποίους ήρθατε σε επαφή στις διακοπές σας, ίσως παρουσιάζετε δυσανεξία στη λακτόζη ή σας ταλαιπωρεί το σύνδρομο υπερευαίσθητου εντέρου. Αν η διάρροια δεν
υποχωρήσει άμεσα και αντίθετα είναι ακατάσχετη σε συνδυασμό με πυρετό, πτώση πίεση και έμετους, πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε τον γιατρό.

Εξανθήματα δέρματος. Ισως προκλήθηκαν από τσιμπήματα εντόμων ή μυκοβακτηριδιακές λοιμώξεις. Ο γιατρός θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Πυρετός. Ηπατίτιδα, βακτηριδιακή εντερίτιδα, λοιμώξεις αλλά και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι πιθανό να τον προκάλεσαν. Τα τσιμπούρια μπορούν να μεταδώσουν ιούς, βακτήρια, ρικέτσιες και παράσιτα και να
προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις σε ανθρώπους και ζώα. Αν ταξιδέψατε σε «ύποπτες» περιοχές, να γνωρίζετε ότι κανένα φάρμακο δεν προσφέρει απόλυτη προστασία από την ελονοσία, ενώ και τα εμβόλια για χολέρα ή τύφο δεν
προστατεύουν επαρκώς.

Λοιμώδη νοσήματα, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και η φυματίωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό εβδομάδες μετά την αρχική μολυσματική επαφή. Ακόμη να ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού;

ΠΗΓΗ: TiVi ΣΙΡΙΑΛ

Μεγάλη προσοχή! Αυτή είναι η νόσος για την οποία πρέπει να κάνουν εξέταση όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980!

Αυτή είναι η νόσος για την οποία πρέπει να κάνουν εξέταση όλοι όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980! Μεγάλη προσοχή!

Ακούγεται τρομακτικό αλλά είναι αλήθεια: «Περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν με την Ηπατίτιδα C δεν το γνωρίζουν», γι’ αυτό το λόγο οι εξετάσεις είναι απαραίτητες.

Στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι η εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων στην Ελλάδα και η εξέταση για την ηπατίτιδα C όλων των ατόμων, που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, κρίνεται αναγκαία.

Πόσο επικίνδυνο είναι να κοιμόμαστε με ανοιχτό τον ανεμιστήρα;

Έχει καθιερωθεί πλέον οι γιατροί, με την καταχώρηση της επίσκεψης κάθε εξεταζόμενου που ανήκει στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βλέπουν αυτόματη ειδοποίηση, η οποία τους ενημερώνει ότι ο εξεταζόμενος θα πρέπει να κάνει έλεγχο για αντίσωμα ηπατίτιδας C.

Να τονιστεί ότι με τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου, στην πλατφόρμα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ) εφαρμόζεται στοχευμένη προσπάθεια προαγωγής του γενικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ηπατός Ελλάδας «Προμηθέας» αναφέρει: «Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία, με τη συμβολή των γιατρών, έχει ως στόχο τη μείωση της υποδιάγνωσης της ηπατίτιδας C, καθώς περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο δεν το γνωρίζουν. Αλληλένδετα, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το πρώτο βήμα για αναζήτηση της αποτελεσματικής θεραπείας που εκριζώνει τον ιό της ηπατίτιδας C».

Η εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030 αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει και η χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την προσπάθεια εξάλειψης της νόσου στην Ελλάδα, ως σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θέτει κάποιες βασικές ενέργειες.

Η μείωση της υποδιάγνωσης μέσω ελέγχου του γενικού πληθυσμού και ειδικότερα όσων Ελλήνων έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, καθώς και όλων όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C που οδηγεί στην εκρίζωση του ιού.