Ποιο γάλα πρέπει να πιούμε τελικά; Αμύγδαλο, καρύδας, ή σόγια;

Όλα όσα δεν ξέρατε!

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Ποιο γάλα πρέπει να πιούμε τελικά; Αμύγδαλο, καρύδας, ή σόγια;

Αμύγδαλο, καρύδας, ή σόγια; Υπάρχουν άπειρες επιλογές, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως και όλες είναι υγιεινές! Ποιο γάλα πρέπει να πιούμε τελικά για να μην πειράξουμε τον οργανισμό μας;

Τα νέα για τους φίλους του αμυγδάλου δεν είναι καλά, καθώς το δημοφιλές υποκατάστατο γάλακτος, το αμύγδαλο δεν είναι υγιεινό, ούτε για εμάς, ούτε για τον πλανήτη!

Η πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της βιομηχανοποιημένης βιομηχανίας αμυγδάλου της Καλιφόρνιας και των 50 δισεκατομμυρίων εμπορικών θανάτων μελισσών δημιούργησε την απορία, "τι πρέπει να πιούμε σήμερα".

Μπορεί τα ζωτικά γάλατα να κάνουν κακό στην υγεία μας, και για αυτό να αντικαταστάθηκαν με τα φυτικά, ωστόσο, και αυτά έχουν μια σκοτεινή πλευρά, καθώς κανείς δεν ξέρει πως καλλιεργούνται. Και ενώ κάθε προϊόν έχει τα συμβιβαστικά του, μερικά φυτικά γάλατα είναι πιο βιώσιμα από άλλα.

Άρα τι κάνουμε; Οι καρύδες επειδή φυτρώνουν σε συγκεκριμένα μέρη έχουν αρχίσει να μειώνονται, άρα κάνουν κακό στο περιβάλλον, τα αμύγδαλα από την άλλη κάνουν κακό στις μέλισσες, άρα στο περιβάλλον και το ρύζι, αν και δεν κάνει κακό στο περιβάλλον, δεν έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας ανθρώπινος οργανισμός.

Επόμενος στόχος λοιπόν, είναι το γάλα φουντουκιού, το οποίο και έχει θρεπτικά συστατικά και δεν προσβάλλει το περιβάλλον. Όσο για τον μεγάλο νικητή, αυτός είναι η βρώμη.

Όπως ήταν αναμενόμενο η βρώμη, μπορεί να μην είναι γευστικά τόσο ωραία, ωστόσο μπορεί να συνδυάσει τα πάντα και να προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.

Εσείς ωστόσο ξέρετε τι μπορεί να κάνει η μαγειρική σόδα με το γάλα; Θα πάθετε πλάκα!

ΕΦΕΤ: Έκτακτη ανακοίνωση για το γάλα! Τι συνέβη;

Ο ΕΦΕΤ έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση για το γάλα! Τι συνέβη; Διαβάστε αναλυτικά!

Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, διεξάγει πρόγραμμα ελέγχου της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, σύμφωνα με την κείμενη εθνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ελέγχων, από τις αρχές του χρόνου, έχουν διεξαχθεί έλεγχοι σε 45 επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στις οποίες ελέγχθηκαν 107 διαφορετικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Διαπιστώθηκαν 5 μη συμμορφούμενα προϊόντα, τα οποία δεν ανέγραφαν την προέλευση του γάλακτος.


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα την προστασία τόσο των συμφερόντων των καταναλωτών όσο και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, εντείνει τους ελέγχους, ενώ καλεί :

α) τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υποχρεωτική αναγραφή εμφανώς της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων τους και


β) τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά την επισήμανση ώστε το προϊόν που πληρώνουν να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν να αγοράσουν.

Να σας θυμίσουμε και το νοθευμένο ελαιόλαδο που είχε ανακαλέσει....