Προσοχή! Αν κάνατε αυτό στα κόκκινα αυγά σας εχθές μην τα φάτε σήμερα

Μπορεί να πάθετε σαλμονέλα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Προσοχή! Αν κάνατε αυτό στα κόκκινα αυγά σας εχθές μην τα φάτε σήμερα

Μεγάλη προσοχή σε όλους! Αν κάποιος έκανε αυτή την κίνηση εχθές με τα κόκκινα αυγά που έβαψα καλύτερο θα ήταν να μην τα φάει σήμερα γιατί κινδυνεύει μέχρι και με σαλμονέλα.

Παραδοσιακά, η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που βάφουμε τα αβγά για το Πάσχα. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπητά έθιμα της χριστιανικής εορτής, καθώς μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια. Με την επιλογή χρώματος, αυτοκόλλητων και σχεδίων η διαδικασία γίνεται απίστευτα διασκεδαστική. Πότε μπορούν όμως τα πασχαλινά αβγά να μετατραπούν σε επικίνδυνα;

Όπως αναφέρει το olivemagazine.gr, οι περισσότεροι από εμάς, τείνουμε να αφήνουμε τα βαμμένα αβγά μέσα σε καλαθάκια και διακοσμητικά μπολ-κοτούλες για πολλές ώρες πάνω στο τραπέζι της κουζίνας, χρησιμοποιώντας τα σαν ένα είδος ντεκόρ. Σύμφωνα με το U.S. Food & Drug Administration, η παραμονή τους εκτός ψυγείου μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη για την υγεία, καθώς τα φρέσκα αβγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα. «Πρέπει να πετάξετε τα βραστά αβγά που έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από δύο ώρες», αναφέρει η safety expert, Darin Detwiler. Με άλλα λόγια καλό είναι να τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο και να τα βγάζουμε μόνο όταν θέλουμε να τα απολαύσουμε ή για λίγες ώρες για να στολίσουμε το πασχαλινό τραπέζι.

Όσον αφορά την βαφή που ποτίζει το αβγό πολλές φορές όταν τα βάφουμε σπίτι, οι ειδικοί λένε πως δεν πρέπει να ανησυχούμε. Αν έχετε χρησιμοποιήσει ασφαλή βαφή και έχετε ακολουθήσει τις οδηγίες της συσκευασίας, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε.

Ωστόσο, δείτε εδώ 3 συνταγές με αυγά που πρέπει να δοκιμάσετε!

Βάψτε τα αυγά σας γρήγορα με μια φλούδα πορτοκαλιού - Το μυστικό των γιαγιάδων

Στα παλιά τα χρόνια οι γιαγιάδες μας δεν είχαν βαφές στα σούπερ μάρκετ για να κάνουν όμορφα τα αυγά τους το Πάσχα, γι αυτό είχαν ανακαλύψει άλλα μυστικά. Ένα από αυτό ήταν και η φλούδα πορτοκαλιού.

Αν ανησυχείτε με όλα αυτά που ανά καιρούς ακούγονται για τις χημικές βαφές των αυγών, υπάρχει και ο φυσικός τρόπος για να βάψετε τα αυγά σας φέτος. Αν έχετε και παιδιά, το βάψιμο των αυγών μπορεί να γίνει ένα δημιουργικό παιχνίδι για μικρους και μεγάλους.

Για την φυσική βαφή αυγών θα χρειαστείτε

βάψε πασχαλινά αυγά με πορτοκάλι

  • άσπρο ξύδι
  • κουτάλι
  • λάδι (καλαμποκέλαιο)
  • πατζάρια, για ροζ αυγά
  • άσπρα ξερά κρεμμύδια για πορτοκαλί αυγά
  • φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού για κίτρινα αυγά
  • φύλλα σπανακιού ή μαιντανός για πράσινα αυγά
  • μούρα για μπλέ αυγά
  • καφέ για καφέ αυγά

Εκτέλεση

  • Για κάθε φυσική βαφή, βράστε νερό για μισή ώρα με τα υλικά που έχετε στην κουζίνα (ανάλογα με τα παραδείγματα πιο πάνω).
  • Στραγγίξτε το υγρό και βάλτε το πάλι στην κατσαρόλα - βράστε τα αυγά για ένα τέταρτο. Εάν τα αφήσετε περισσότερη ώρα στο υγρό, θα πάρουν πιο σκούρο χρώμα.
  • Για να μπορέσετε να δείτε την διαφορά της βαφής, αλλά και να δημιουργήσετε σχέδια, κολλήστε πάνω στα αυγά πριν τα τοποθετήσετε στο υγρό αυτό, καποια χαρτάκια με κολλητική ταινία ή σκέτη κολλητική ταινία, να ζωγραφίσετε με κερί, ή με διαφανές βερνίκι νυχιών. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε φυλλαράκια πάνω στα αυγά και μετά να τα τυλίξετε με ένα ναύλον καλσόν έτσι ώστε να τα κρατάει στην θέση τους.
  • Όταν τα βγάλετε απο το υγρό ξεκολλήστε τα χαρτάκια/τις ταινίες και δείτε το αποτέλεσμα. Με ένα πανάκι ποτισμένο σε λίγο λάδι, γυαλίστε τα χρωματιστά σας αυγά.