ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος

Προσοχή, σας αφορά

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος

Συναγερμό έχει σημάνει μέσα από τη νέα ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων μιας και αποφάσισε να ανακαλέσει μία παρτίδα φαρμακευτικού προϊόντος.

Συγκεκριμένα αποφάσισε την ανάκληση των παρτίδων D334093 με ημερομηνία λήξης 01/2023 και D310783, με ημερομηνία λήξης 08/2022 του φαρμακευτικού προϊόντος OLANSEK C. TAB. 5MG/TAB. BTx28 TABS.

Σημειώνεται ότι εντοπίστηκε αστοχία κατά την διαδικασία συσκευασίας του προϊόντος στο εργοστάσιο παραγωγής.

ΕΟΦ ανάκληση φαρμακευτικού προϊόντος

Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό της συσκευασίας του Olansek 5mg το αλουμινόφυλλο του blister αναγράφει άλλο προϊόν το οποίο όμως έχει την ίδια δραστική ουσία και περιεκτικότητα (Zyprexa 5mg). Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση που έχει ξεκινήσει η παραγωγός εταιρεία, ενώ πριν από λίγες μέρες ανακάλεσε και συμπληρώματα διατροφής.

Η εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ LILLY, ως Κάτοχος ‘Αδειας Κυκλοφορίας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες του, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

ΕΟΦ: Συναγερμός για αντισηπτικό χεριών σε όλη την Ευρώπη

Συναγερμό έχει σημάνει εδώ και λίγες ώρες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων για ένα συγκεκριμένο αντισηπτικό χεριών, μεγάλες ποσότητες του οποίου, κατασχέθηκαν σήμερα σε όλη την Ευρώπη καθώς περιείχε υψηλά επίπεδα μεθανόλης.

Πρόκειται για το αντισηπτικό προϊόν VIRAPRO το οποίο έχει κατασχεθεί σε μεγάλες ποσότητες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε προειδοποίηση για τις μάσκες και συγκεκριμένα για το ποιες είναι μόνο για ενήλικες και όχι για πάνω από 5 ώρες.

ΕΟΦ αντισηπτικό

Η χρήση απολυμαντικού χεριών που περιέχουν μεθανόλη, όπως το VIRAPRO, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως:

  • πονοκεφάλους
  • θολή όραση
  • ναυτία
  • εμετό
  • απώλεια συντονισμού
  • μειωμένο επίπεδο συνείδησης
  • Επίσης έχει άμεση τοξική επίδραση στα οπτικό νεύρο και η κατάποσή της μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση

Μέχρι σήμερα η OLAF δεν έχει ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για διαπιστωμένη διακίνηση του προϊόντος εντός της ελληνικής αγοράς. Ωστόσο δεν αποκλείεται το προϊόν να έχει διοχετευτεί με κάποιον τρόπο και στην ελληνική αγορά. Γι’ αυτό καλούνται οι καταναλωτές σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

TAGS