ΕΟΦ: Ανακαλεί αλκοολούχο τζελ χεριών

Δεν διαθέτει την απαιτούμενη άδεια κυκλοφορίας

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
ΕΟΦ: Ανακαλεί αλκοολούχο τζελ χεριών

Μέσα από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακάλεσε την κυκλοφορία αλκοολούχου τζελ χεριών το οποίο διατίθεται ως βακτιριοκτόνο ωστόσο δεν έχει τη σχετική άδεια κυκλοφορίας.

Πρόκειται για το προϊόν «Skinceptica αλκοολούχο τζελ χεριών 70% αλκοόλη», ενώ ο ΕΟΦ προχώρησε στην απόσυρση παρτίδας γνωστού φαρμακευτικού προϊόντος, καθώς εντοπίστηκε αστοχία κατά τη συσκευασία του.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα συγκεκριμένης παρτίδας δεν συμφωνούν με την επισήμανση του προϊόντος ως προς την περιεκτικότητα ισοπροπανόλης και την παρουσία αιθανόλης.

ΕΟΦ αντισηπτικό

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και οι εταιρείες που έχουν διαθέσει το συγκεκριμένο προϊόν στην αγορά οφείλουν να το αποσύρουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα αντισηπτικό σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Το δραστικό συστατικό (π.χ. αλκοόλη) είναι σημαντικός παράγοντας αλλά η συνολική του σύσταση επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Ιδανικά είναι όσα έχουν αλκοόλ σε περιεκτικότητα 60%. Κύριο πλεονέκτημα των περισσότερων αντισηπτικών χεριών είναι ότι προσφέρουν φροντίδα στο δέρμα και είναι ευχάριστα στη χρήση. Λόγω της αλκοόλης που περιέχουν είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ξηρότητα στο δέρμα γι’ αυτό και πολλά προϊόντα περιέχουν κάποιο ενυδατικό έλαιο.

ΕΟΦ αντισηπτικό

Χρησιμοποιήστε αντισηπτικό διάλυμα (με τουλάχιστον 60% αλκοόλης) όταν δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.

  • Η χρήση του αντισηπτικού διαλύματος μπορεί να μειώσει πολύ γρήγορα τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια μας.
  • Το αντισηπτικό διάλυμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα
  • Το αντισηπτικό διάλυμα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό για όλα τα μικρόβια

Συναγερμός για κρέμα σώματος από τον ΕΟΦ

Το προϊόν Focallure Herbal Cream δηλώνεται ως απόλυτα φυτικό. Εργαστηριακές αναλύσεις όμως αποδεικνύουν ότι αυτή η κρέμα περιέχει το γλυκοκορτικοειδές, betamethasone- 17- valerate, που αποτελεί φαρμακευτική δραστική ουσία χωρίς να δηλώνεται στην επισήμανση.

Ως εκ τούτου, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στη κατοχή τους το παραπάνω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων - δείτε εδώ και ποια φάρμακα απέσυρε ο ΕΟΦ.

ΕΟΦ κρέμα σώματος

TAGS