Μεγάλο ογκίδιο στη μασχάλη; Καρκίνος του μαστού! 4 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Δώστε προσοχή!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μεγάλο ογκίδιο στη μασχάλη; Καρκίνος του μαστού! 4 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Ολοένα και αυξάνονται τα ποσοστά καρκινοπαθών στην χώρα μας κι αυτό γιατί δεν υπάρχει πρόληψη. Το κλειδί για να κερδίσετε τον καρκίνο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Η πρόκληση: Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι συγκεκριμένα και δεν είναι εύκολο να τα παρατηρήσετε. Συχνά δεν προκαλούν πόνο ή φυσικές αλλαγές.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μαστογραφίες είναι τόσο σημαντικές", λέει η Τζούλι Νάντζια, του Baylor College of Medicine. "Μπορούν να ανιχνεύσουν καρκίνο ακόμη και όταν βρίσκεται στους αγωγούς γάλακτος – πριν γίνει το πρόβλημα μεγάλο και προκαλέσει φυσική αλλαγή".

Αλλά οι ετήσιες μαστογραφίες δεν αρκούν. Πρέπει επίσης να είστε ενεργή και προσεκτική πριν και μεταξύ των εξετάσεων.

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τον καρκίνο του μαστού, φαντάζονατι ένα σκληρό ογκίδιο στο στήθος. Και είναι αλήθεια, αυτό είναι το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στην επιδημιολογία του καρκίνου, το 83% των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχει τουλάχιστον ένα κομμάτι.

Οι σβώλοι είναι γενικά σκληροί και σταθεροί στην περιοχή γύρω από αυτό και συνήθως δεν είναι επώδυνοι, αν και κάποια ογκίδια μπορεί να παρουσιάζονται διαφορετικά, λέει η Ρέητσελ Μπρεμ του GW Cancer Center στην Ουάσιγκτον, D.C.

Καρκίνος του μαστού

Πέρα από τα ογκίδια, ωστόσο, υπάρχουν και άλλα, πιο απροσδόκητα σημάδια καρκίνου του μαστού. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Σημάδια του καρκίνου του μαστού

Μεγάλο ογκίδιο στη μασχάλη

Ένα ογκίδιο κάτω από τη μασχάλη μπορεί να αντιπροσωπεύει πρήξιμο στον λεμφαδένα σας, τους αδένες που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη μόλυνση, λέει η Μπρεμ.

Σίγουρα θα είχατε πρησμένους λεμφαδένες και παλαιότερα, αλλά συχνά μεγαλώνουν όταν διογκώνονται ως απάντηση στον καρκίνο, εξηγεί η Δρ. Μπρεμ.

Εσοχή στο δέρμα

Οποιοδήποτε νέο βαθούλωμα στο στήθος σας, πρέπει να σας προκαλεί ανησυχία, λέει η Δρ. Νάνγκια. Ψάξτε για εσοχές στο δέρμα σας, παρόμοιες σε μέγεθος και σχήμα με ένα λακκάκι στο μάγουλό σας.

"Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας όγκος «τραβάει» κάτω από το δέρμα", εξηγεί.

Εμφάνιση υφής φλούδας πορτοκαλιού

Οι γιατροί το ονομάζουν "peau d'orange", που σημαίνει το δέρμα ενός πορτοκαλιού. Μπορεί να είναι ένα σημάδι φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού, όπου το στήθος διογκώνεται και το δέρμα παίρνει μια σχεδόν ανώμαλη εμφάνιση - όπως η φλούδα πορτοκαλιού.

"Αυτό συμβαίνει όταν τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού εισβάλλουν στο δέρμα του μαστού", λέει η Δρ. Νάνγκια

Πρήξιμο ή ερυθρότητα

Το πρήξιμο ή η ερυθρότητα συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως λοίμωξη του μαστού, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσουν σημάδι φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού, λέει ο Άνταμ Μπράφκσι, του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Ο κλινικός ορισμός του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού προϋποθέτει ερυθρότητα που καλύπτει περισσότερο από το ένα τρίτο του μαστού, μια αίσθηση καύσου και πρήξιματος, λέει η Δρ. Νάνγκια.