Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 | Επικοινωνία

Ο διακεκριμένος Ορθοπεδικός Χειρουργός Δημήτρης Τσούκας!

Ο διακεκριμένος Ορθοπεδικός Χειρουργός Δημήτρης Τσούκας!
HEALTH NEWS 18.11.2021 09:00

Μπορεί να διατηρεί χαμηλό προφίλ από προσωπική επιλογή, αλλά στην πραγματικότητα ο Δημήτρης Τσούκας είναι από τους ανθρώπους εκείνους που κάθε Έλληνας έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται υπερήφανος. Ως διακεκριμένος επιστήμονας στην Ορθοπεδική Χειρουργική έχει βρει τη λύση στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας με μια πρωτοποριακή τεχνική: με βλαστοκύτταρα από λιπώδη ιστό.

Ο Δημήτρης Τσούκας, Αθλητικός και Αναγεννητικός Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Υγεία και άμμισθος Καθηγητής στο Τμήμα Διατροφολογίας και Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Νεμπράσκα Λίνκολν Αμερικής παραχώρησε συνέντευξη στο lifeis.gr και αναφέρθηκε στην Ορθοπαιδική Αθλητιατρική, την Αναγεννητική Ιατρική, σε περιστατικά που ήταν μια πρόκληση για εκείνον, ενώ τόνισε παράλληλα τη σημασία που έχουν τα συμπληρώματα διατροφής για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.

Έχετε ξεχωρίσει για την καινοτόμα τεχνική χρήσης βλαστοκυττάρων στην ορθοπαιδική. Σε ποια περιστατικά χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος και πόσο αποτελεσματική είναι;

Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα του οργανισμού μας με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αναγεννητικές ικανότητες. Λαμβάνονται από το δικό μας λίπος η τον μυελό των οστών και χορηγούνται κυρίως με ένεση τοπικά όπου υπάρχει πρόβλημα: σε οστεοαρθρίτιδα αρθρώσεων, βλάβες χόνδρου, κακώσεις συνδέσμων, τενόντων, μυών, σε ρήξεις μηνίσκων και μερικές ρήξεις προσθίου χιαστού συνδέσμου γόνατος.

Σε περιστατικά που αφορούν σε τραυματισμούς στον ώμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ίδια τεχνική;

Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε αρθρίτιδα του ώμου και σε περιστατικά τενοντίτιδων και μερικής ρήξης τένοντα υπερακανθίου.

Τι απαιτείται για την επιτυχημένη εφαρμογή βλαστοκυττάρων;

Α. Ο ορθοπαιδικός που θα τα χρησιμοποιήσει να είναι πιστοποιημένα εκπαιδευμένος στην τεχνική. Εγώ έχω εκπαιδευτεί από την Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Harvest TerumoBCT και έγινα παγκόσμιος εκπαιδευτής της, εκπαιδεύοντας ιατρούς στις τεχνικές λήψης και χρήσης βλαστοκυττάρων στην Ισπανία, Ισραήλ, Νορβηγία, Αζερμπαιτζάν . Επίσης πρόσφατα συμπλήρωσα τις γνώσεις μου σε τεχνικές μίνι λιποαναρρόφησης και εφαρμογής βλαστοκυττάρων λιπώδους ιστού με την κορυφαία τεχνική Lipogems η οποία είναι αναγνωρισμένη από το FDA USA και έλαβα πιστοποίηση , από τον ίδιο το δημιουργό της μεθόδου Καθηγ. Carlo Tremolada.

Β. Ο ιατρός πρέπει να εξηγήσει πλήρως στον ασθενή τι πρέπει να περιμένει από τη θεραπεία . Με βάση την παγκόσμια βιβλιογραφία και τις δικές μας μελέτες,τα βλαστοκύτταρα έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα για 3 χρόνια και μετά φθίνουν. Οπότε γίνεται επανάληψη της εφαρμογής. Επίσης δεν είναι για όλους η για όλα, είναι όμως για πάρα πολλές παθήσεις.

Γ. Ο ιατρός πρέπει να ξέρει πότε και πως να χρησιμοποιεί βλαστοκύτταρα λίπους και πότε μυελού των οστών. Τα βλαστοκύτταρα δεν πρέπει να καλλιεργούνται η να πολλαπλασιάζονται. Απαγορεύεται ρητά! Και δεν πρέπει να «φεύγουν» από το περιβάλλον του χειρουργείου για άλλα εργαστηρία εκτός νοσοκομείου.

Δημήτρης Τσούκας ορθοπεδικός ιατρός

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα περιστατικά που αντιμετωπίζετε;

Αθλητικές κακώσεις όπως ρήξεις μηνίσκων η συνδέσμων γόνατος , ρήξεις τενόντων όπως του αχίλλειου τένοντα, ρήξεις προσθίου η οπισθίου χιαστού συνδέσμου γόνατος, οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος, κακώσεις και παθήσεις ώμου, ισχίου και ποδοκνημικής και βλάβες χόνδρου όπου εφαρμόζουμε τις πιο προηγμένες και έγκυρες μεθόδους θεραπείας.

Το πιο απαιτητικό χειρουργείο που ήταν ακόμα ένα challenge για εσάς.

Ένα χειρουργείο αθλητή υψηλού επιπέδου είναι πάντα μία πρόκληση , όπως και η αποκατάσταση κακώσεων του ώμου. Σαν επικεφαλής ιατρός σε επαγγελματικές αθλητικές ομάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχω αντιμετωπίσει πληθώρα περιστατικών αλλά πάντα σκέφτομαι ότι χειρουργώ έναν άνθρωπο που δεν του αρκεί να περπατά αλλά να τρέξει ένα δέκατο του δευτερολέπτου πιο γρήγορα από τους άλλους! Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι ορθοβιολογικές θεραπείες όπως τα βλαστοκύτταρα , η αυτομεταμόσχευση χόνδρου σε χόνδρινες βλάβες και οι συνεχώς εξελισσόμενες τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής.

Έχετε σκεφτεί άλλους τρόπους να το εξελίξετε;

Συνεχώς σκέφτομαι και επιδιώκω την εξέλιξη . Η εξέλιξη πιστεύω απόλυτα ότι βασίζεται στη συνεργασία, στη συνεχή επιμόρφωση και εκμάθηση νέων η διαφορετικών τεχνικών και στην αυστηρή τήρηση ιατρικά επιβεβαιωμένων και ηθικά επιβεβλημένων τεχνικών.

Δημήτρης Τσούκας

Προσφάτως ανακοινώθηκε κι επίσημα η συνεργασία σας με το Πανεπιστήμιο Νεμπράσκα Λίνκολν Αμερικής ως άμμισθος Καθηγητής στο Τμήμα Διατροφολογίας και Επιστημών Υγείας. Πως αισθάνεστε και πως προέκυψε αυτός ο τίτλος;

Είναι απίστευτη η τιμή και η χαρά να συνεργαστώ με ένα εξαιρετικό Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο! Με τιμά γιατί η διαδικασία επιλογής είναι πολύ αυστηρή και τυπική στην Αμερική με συνεντεύξεις, έλεγχο βιογραφικού και επιστημονικών επιτευμάτων, εικονικά μαθήματα σε φοιτητές και τελικά με κρίση και ψηφοφορία από τα μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού. Το άμμισθος είναι λογικό αφού δεν θα διαμένω στην Αμερική παρά μόνο θα πηγαίνω για διαλέξεις και μαθήματα και για κάποιες συνέργειες επιστημονικές.Το κύριο αντικείμενό μου θα είναι η Ορθοπαιδική Αθλητιατρική και Αναγεννητική Ιατρική.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε στην καθημερινότητα μας για να αποφύγουμε κάποιο μικροτραυματισμό των οστών;

Διατήρηση σωστού σωματικού βάρους, γυμναστική έστω και 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα, σωστή διατροφή ,επαφή με τον ήλιο, αρμονικές οικογενειακές και φιλικές σχέσεις και καλός ύπνος σε διάρκεια και ποιότητα.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να ενισχύσουν την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού έπειτα από μια επεμβατική θεραπεία και σε τι περιπτώσεις ενδείκνυνται;

Ναί, μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Φυτικά αντιφλεγμονώδη όπως η κουρκουμίνη, τα προβιοτικά, τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και η βιταμίνη D3 είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Το άγχος, η κακή διατροφή, το μολυσμένο περιβάλλον , οι μεταλλάξεις ιώσεων η τα καινούργια στελέχη επιβάλλουν πλέον την απόλυτα ποιοτική διατροφή και τη σωστή λήψη συμπληρωμάτων. Όσον αφορά τα βλαστοκύτταρα η τις ενέσεις πλάσματος εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια έχουμε ειδικά πρωτόκολλα χορήγησης συμπληρωμάτων πριν και μετά την έγχυση και μηχανημάτων που ενισχύουν το ευεργετικό αποτέλεσμα.

Δημήτρης Τσούκας ορθοπεδικός

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Αρχίζω και βλέπω την ιατρική και ειδικά την χειρουργική λίγο διαφορετικά με βάση τις πολύπλευρες εμπειρίες μου. Μου αρέσει η ιδέα της αντιγήρανσης σαν πάθηση που πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά σε όλα τα συστήματα του οργανισμού και με διαφορετικό τρόπο ακόμα και σε πολύ νεαρές ηλικίες. Τραυματισμοί που χρειάζονται χειρουργείο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα , ακόμα και σε παιδιά, για να μην εξελιχθούν σε βαρείες εκφυλιστικές αρθρίτιδες.

Η βάση του νέου που πρεσβεύω είναι εξελιγμένα αλλά και τεκμηριωμένα χειρουργεία όπου απαιτούνται, ενέσιμες αναγεννητικές θεραπείες κυρίως με βλαστοκύτταρα, διατροφή και εξελιγμένα συμπληρώματα , χρήση της πλέον εξελιγμένης τεχνολογίας για αναδόμηση ιστών, φυσικοθεραπεία και οστεοπαθητική, ενίσχυση εγκεφαλικών λειτουργιών με τεχνικές νευροπλαστικής και πολλά άλλα.

Έχω την χαρά να συνδυάζω και να κατέχω σε αυτή τη φάση της καριέρας μου εξελιγμένες γνώσεις αρθροσκοπικής και ελάχιστα επεμβατικής ορθοπαιδικής χειρουργικής, αναγεννητικής χειρουργικής και ορθοβιολογικών θεραπειών, διατροφής, εκγύμνασης , αποκατάστασης και biohacking( βιολογικής ενίσχυσης και ενεργοποίησης του ανθρώπινου οργανισμού) σε εμπεριστατωμένες ιατρικές βάσεις. Γιαυτό το νέο μου πρότζεκτ που πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο ονομάζεται: « Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!».

Πηγή: lifeis.gr

Share