«Αισθάνομαι ότι είμαι θύμα αλλά δεν αντιδρώ»

Ο ειδικός απαντά στους προβληματισμούς σας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Unsplash.com
Unsplash.com

Για όλα τα προβλήματα, είτε μικρά είτε μεγάλα, είτε σημαντικά είτε ασήμαντα, υπάρχει λύση και ο Ψυχολόγος MSc, Αργύρης Θεοδωρόπουλος, προσπαθεί να σας τη δώσει.

Το περιστατικό

Αισθάνομαι θύμα. Κι ενώ το καταλαβαίνω, δεν κάνω κάτι για να το αλλάξω. Αφήνω τους άλλους να με χρησιμοποιούν και να μη μου δείχνουν σεβασμό. Μήπως εγώ έχω το πρόβλημα; Μήπως εγώ δεν σέβομαι τον εαυτό μου;

Ασημίνα

Η απάντηση

«Αισθάνομαι ότι είμαι θύμα αλλά δεν αντιδρώ»
Unsplash.com

Αγαπητή Ασημίνα,

Εχεις αρχικά όλη την καλή πρόθεση, ξεκινάς να βοηθήσεις τους άλλους και σκέφτεσαι όλους τους τρόπους ώστε να κάνεις τη ζωή τους πιο εύκολη. Το ενδιαφέρον σου είναι ειλικρινές και καταλαβαίνεις πόσο ο άλλος δυσκολεύεται και χρειάζεται βοήθεια. Ομως φαίνεται ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνεις κάπου χάνεις τα όρια και τελικά καταλήγεις να «κουβαλάς» τα προβλήματα των άλλων. Ισως υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου για το τι μπορείς να προσφέρεις. Ισως καταλήγεις να βοηθάς κάποια άτομα τα οποία στην πραγματικότητα δεν θέλεις αλλά το κάνεις επειδή «πρέπει». Και προφανώς υπάρχουν διάφορες συνέπειες από τα παραπάνω. Είναι αναμενόμενο να νιώθεις ότι πιέζεσαι, ότι κουράζεσαι, ότι «χάνεται» η ενέργειά σου.

Επίσης, ότι εσύ προσπαθείς τόσο πολύ, ενώ οι άλλοι σε αντίστοιχη περίπτωση δεν θα έκαναν το ίδιο. Ολα αυτά είναι πολύ άδικα για εσένα και έχεις να καταλάβεις για ποιον λειτουργείς έτσι. Μήπως είχες «μάθει» από παιδί ή έφηβη να φορτώνεσαι τις δυσκολίες των άλλων και να αισθάνεσαι την ευθύνη να τους «ξελασπώσεις»; Προφανώς αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγάλωσες και το τι περίμεναν οι γονείς σου από εσένα. Βέβαια, αυτό έχει και ένα άλλο κόστος, ότι έχεις γίνει ενοχική, γι’ αυτό και δεν μπορεί να πεις κάποια «όχι». Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις πόσο επιβαρύνεις τον εαυτό σου με τη συμπεριφορά. Ξεκίνησε να βάζεις όρια και προστάτευσε τον εαυτό σου!

ΠΗΓΗ Περιοδικό Tv14