Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα που θα βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Προτάθηκε εχθές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα που θα βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι εκείνη που προτάθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και από την πρώτη στιγμή, όλοι αναρωτιούνται ποια είναι η πρώτη γυναίκα που θα βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανατρέποντας όλα τα δεδομένα!

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι Ελληνίδα Δικαστής, που από τον Οκτώβριο του 2018, με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Καλογήρου, βρίσκεται στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ και εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις», δήλωνε στην πρώτη της δήλωση πριν από 2 χρόνια η νέα πρόεδρος του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 με την καταγωγή της οικογένειάς της να είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).

Πηγή: iefimerida.gr

Μία ακόμα ισχυρή γυναίκα της πολιτικής, η Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε εχθές μία εντυπωσιακή δημόσια εμφάνιση!

Εχθές, στις 7 ακριβώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέδωσε διάγγελμα, μέσω του οποίου πρότεινε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Η Δημοκρατία είναι γένους θηλυκού»

«Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού. Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μάς καλούν στην μεγάλη υπέρβαση.

Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση: Προτείνω, λοιπόν, για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές, δικαστής με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Με πρόταση, μάλιστα, του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του.

Έχει μακρά θητεία στο 5ο τμήμα του δικαστηρίου, όπου διαμορφώθηκε μία πρωτοποριακή νομολογία για τα σωστά όρια μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Η ίδια, άλλωστε, διετέλεσε και Πρόεδρος της Εταιρίας Δικαίου του Περιβάλλοντος.

Διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της. Την ευθυκρισία της. Αλλά και το ενδιαφέρον της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με τα οποία έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως.

Όλοι αναγνωρίζουν τις δημοκρατικές αναφορές και την κοινωνική ευαισθησία της. Και, από όσο ξέρω, δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική οικογένεια.

Μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στην Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας. Τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια και ευημερία.

Αλλά και στο μέτωπο των διεθνών μας σχέσεων, αναδεικνύει το σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος να αντιμετωπίζει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντα με γνώμονα το Δίκαιο.

Και ναι, η κυρία Σακελλαροπούλου είναι γυναίκα. Διακεκριμένη επιστήμων και ενεργός πολίτης. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Έ, λοιπόν, αυτό αλλάζει, ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει».