Κορωνοϊός: Βγήκαν τα δείγματα 153 ατόμων στην Ελλάδα! Πόσα ήταν θετικά;

Έκτακτο!

Κορωνοϊός: Βγήκαν τα δείγματα 153 ατόμων στην Ελλάδα! Πόσα ήταν θετικά;

Βγήκαν τα δείγματα 153 ατόμων στην Ελλάδα που είχαν κάνει εξετάσεις για τον Κορωνοϊό. Πόσα από αυτά ήταν θετικά; Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Συνολικά 153 δείγματα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής άτομα και αφορούν άτομα γύρω από τα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που έχουμε στην χώρα.

Η εξέταση και των 153 αυτών δειγμάτων έδειξε ότι είναι αρνητικά στον κορωνοϊό.
Τα νοσοκομεία αναφοράς που θα υποδέχονται τα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού και θα αντιμετωπίζουν τα επιβεβαιωμένα περιστατικά όρισε το υπουργείο Υγείας.

Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση. Δείτε και ποιος ήταν ο πρώτος Ιταλός που εξάπλωσε τον Κορωνοϊό

Τα νοσοκομεία είναι τα ακόλουθα:

  • ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»,
  • ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»,
  • ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ,
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης,
  • ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας,
  • ΓΝ Λαμίας
  • Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,
  • Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου,
  • ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Κορωνοϊός: Πότε μπορούν οι πολίτες να απέχουν από την δουλειά τους;

Πότε μπορούν οι πολίτες να απέχουν από την δουλειά τους; Τι λένε οι ειδικοί για την καλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό και ποιες οι υποχρεώσεις του εργοδότη σε τέτοιες περιπτώσεις;

Με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όλες οι χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, εξεδόθη από την ελληνική κυβέρνηση η από 25.2.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προβλέπει όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή και τη διάδοση του κορωνοϊού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την υποχρεωτική υποβολή σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, υγειονομική παρακολούθηση, εμβολιασμό, φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία προσώπων, για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι ενδέχεται να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα την νόσο, καθώς και προσώπων που προέρχονται από περιοχές που έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάδοση της νόσου κ.α.

Η ανωτέρω κατάσταση, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα των ατόμων που εμπίπτουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες, με αποτέλεσμα να τίθεται και το ζήτημα της δυνατότητας ή μη εργασίας τους. Τούτο δε διότι, είναι πολύ πιθανόν άτομα, τα οποία ταξίδεψαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες έξαρσης του ιού, να πρέπει να τεθούν στη λεγόμενη «καραντίνα», με σκοπό την εξέτασή τους ως φορέων της νόσου, όπως αναφέρει το iefimerida.gr

Τίθεται λοιπόν, το ζήτημα αν ο εργοδότης έχει δικαίωμα ή και υποχρέωση να ζητήσει από εργαζόμενο, ο οποίος ενδέχεται να είναι φορέας, να απέχει από τα εργασιακά του καθήκοντα και με ποιες συνέπειες. Επιπλέον, στην περίπτωση αυτή προκύπτει ευλόγως το ερώτημα του αν ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει μισθό, κατά το χρονικό διάστημα που εργαζόμενος παραμένει εκτός εργασίας.