Δέος με τον επιτάφιο της Παναγιάς της Τήνου

Δείτε τις φωτογραφίες

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Δέος με τον επιτάφιο της Παναγιάς της Τήνου

Δέος φέρνουν οι φωτογραφίες με τον επιτάφιο της Παναγίας της Τήνου. Μπορεί οι πιστοί να μην μπορούν να τον προσκυνήσουν, ωστόσο έχει στηθεί στον ναό, όπως κάθε χρόνο.

Όπως σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, έτσι και στην Τήνο, οι λειτουργίες θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς.

Οι ιερείς ωστόσο, έχουν τοποθετήσει τον επιτάφιο στο κέντρο του ναού και ακολουθούν το τελετουργικό, προσαρμοσμένο στα μέτρα της καραντίνας. Έτσι και στο ναό της Παναγιάς της Τήνου, που από νωρίς ο επιτάφιος βρίσκεται στην θέση του, χωρίς βέβαια, να έχουν τη δυνατότητα οι πιστοί να τον προσκηνήσουν.

Τα προηγούμενα χρόνια, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ανύπαντρες κοπέλες στόλιζαν τον επιτάφιο της ενορίας τους.

Στην Τήνο, το βράδυ της ίδιας μέρας, γίνεται η περιφορά του επιταφίου, που περνά από τα σπίτια των πιστών, που τον ραίνουν με λουλούδια και, τέλος, οι επιτάφιοι από όλες τις ενορίες καταλήγουν στην εξέδρα, στην παραλία της Χώρας της Τήνου όπου συναντιούνται.

Ορίστε και οι εικόνες

Επιτάφιος της Παναγίας της Τήνου

κεριά εκκλησία Παναγία της Τήνου

Χριστός στον σταυρό επιτάφιος Τήνος

Ο επιτάφιος της ενορίας του Αγίου Νικολάου μπαίνει μέσα στη θάλασσα μαζί με τον ιερέα και τα εξαπτέρυγα στην παραλία Σπιτάλια, ενώ, ταυτόχρονα, στη βραχονησίδα απέναντι ανάβουν φωτιά σε τρεις σταυρούς και καΐκια κορνάρουν. Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Μετά το πέρας της ακολουθίας του επιταφίου, νέοι γυρνούν στο νησί προσπαθώντας να ανάψουν όσα περισσότερα καντήλια μπορούν.

Πηγή: protothema.gr

Δείτε ωστόσο και ποιος είναι ο συμβολισμός πίσω από την σταύρωση του Ιησού. Τι σημαίνει;

Από τον επιτάφιο της Παναγιάς της Τήνου και τος φωτογραφίες που φέρνουν δέος στην Μεγάλη Παρασκευή και την κορύφωση του Θείου δράματος

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού. Είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στις τελευταίες ώρες πριν την Σταύρωση.

Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του Θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Δηλαδή:

α) Τα πτυσίματα
β) τα μαστιγώματα
γ) τις κοροϊδίες
δ) τους εξευτελισμούς
ε) τα κτυπήματα
στ) το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την
ζ) Σταύρωση και
η) τον θάνατο του Χριστού μας.

H Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τα συμβάντα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο , την μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση του και τελικά την Ταφή του.

Ο Χριστός, μετά την σύλληψη του στο Όρος των Ελαιών, δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους Αρχιερείς.

Η δίκη ήταν βέβαια τυπική αφού η ετυμηγορία είχε αποφασιστεί πριν καν συλληφθεί. Οι Αρχιερείς ήθελαν τον θάνατο Του.Επειδή όμως δεν είχαν την νόμιμη εξουσία, έπρεπε η καταδικαστική απόφαση να απαγγελθεί από τον Ρωμαίο διοικητή.Τα χρόνια εκείνα διοικητής στην Ιερουσαλήμ ήταν ο Πιλάτος.

Σε αυτόν σύρθηκε ο Ιησούς, ενώ το πλήθος, μετά από παρότρυνση των Αρχιερέων, φωνάζοντας, ζητούσε την Σταύρωση Του.Υπήρχε το έθιμο, την ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα, οι Ρωμαίοι να απελευθερώνουν έναν κατάδικο Εβραίο. Ο Πιλάτος θέλοντας να μην έχει την ευθύνη της σταύρωσης του Χριστού, ζήτησε από το πλήθος να διαλέξει ανάμεσα στον Θεάνθρωπο και στον Βαραβά, ένα στασιαστή και φονιά, ποιος θα ήταν αυτός που θα απελευθερωνόταν.

Το πλήθος,δια βοής, επέλεξε να αφεθεί ελεύθερος ο Βαραβάς. Αμέσως μετά, και με την εντολή πλέον του Πιλάτου, ο Χριστός οδηγείται στην εσωτερική αυλή του Πραιτωρίου (του διοικητηρίου δηλαδή των Ρωμαίων).

Εκεί οι τρατιώτες του φορούν μια πορφύρα και ένα αγκάθινο στεφάνι. Χλευαστικά αποκαλώντας τον «Βασιλιά των Ιουδαίων», τον χτυπούν και τον φτύνουν. Η ώρα της Σταύρωσης έχει πλησιάσει. Φορτωμένος ο Ιησούς με τον Σταυρό στον οποίο θα σταυρωθεί, οδηγείται προς τον λόφο του Γολγοθά. Στο δρόμο δεν αντέχει το βάρος του Σταυρού και πέφτει.

Οι Ρωμαίοι επιβάλουν στον Σίμωνα τον Κυρηναίο, που διερχόταν από εκείνο το σημείο, να μεταφέρει αυτός τον Σταυρό του Μαρτυρίου.

Πηγή: athensmagazine.gr