Στα θρανία από 11 Μαΐου τα Λύκεια - Πότε θα γίνουν οι Πανελλήνιες

Η σταδιακή άρση των μέτρων

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Στα θρανία από 11 Μαΐου τα Λύκεια - Πότε θα γίνουν οι Πανελλήνιες

Η σταδιακή άρση των μέτρων ξεκινάει σε λίγες μέρες, και ήδη υπολογίζεται πως οι μαθητές στα Λύκεια θα επιστρέψουν στα θρανία από τις 11 Μαΐου, ενώ λόγος γίνεται και για την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων στις 20 Ιουνίου.

Το σταδιακό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών εισηγήθηκε χθες στην κυβέρνηση η επιστημονική επιτροπή υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις 11 Μαΐου και σταδιακά σε δόσεις ξεκινώντας από την Γ΄ Λυκείου, στις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου, τα γυμνάσια και τα δημοτικά, και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου και να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου μαζί με τα ειδικά μαθήματα περιλαμβάνονται στο σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο Παιδείας σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας και θα ισχύσει υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας θα εξακολουθήσει να είναι φθίνουσα και πάντοτε σε συνδυασμό με την γενικότερη άρση των περιοριστικών μέτρων που επίσης θα γίνει σε πολλά στάδια.

Το περίγραμμα των σχεδίων του υπουργείου Παιδείας όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων το επόμενο διάστημα μέσα στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού περιέγραψε στον ΘΕΜΑ 104,6 η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως είπε προτεραιότητα αποτελούν «τα μεγαλύτερα παιδιά» προσθέτοντας ότι «η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή». Ερωτηθείσα για τυχόν απογευματινή λειτουργία των σχολείων η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι «εξετάσαμε διάφορα σενάρια, είδαμε και τι σημαίνει βάρδιες και μειωμένη ώρα. Όλα τα σενάρια που έχουμε δουλέψει έχουν δοθεί προς αξιολόγηση», ενώ δείτε και το γενικότερο πλάνο που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση για την άρση του lockdown.

Πώς θα γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Για την διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων θα χρησιμοποιηθεί υπερδιπλάσιος αρθμός αιθουσών με στόχο ο αριθμός των υποψηφίων που βρίσκονται στις αίθουσες να μην υπερβαίνει τους 10 ανά αίθουσα.

Για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν και τα σχολικά συγκροτήματα των Γυμνασίων ενώ δεν προβλέπεται χρησιμοποίηση αιθουσών δημοτικών σχολείων τα οποία άλλωστε θα συνεχίσουν τα μαθήματα τους μέχρι τότε.

Πανελλήνιες 2020

Θα υπάρχουν δύο επιτηρητές ανά αίθουσα για 10 μαθητές ή ένας για τις αίθουσες που έχουν 5 μαθητές. Οι υποψήφιοι θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων μεταξύ τους ς και θα εισέρχονται στις αίθουσες έναν ένας και αφού προηγουμένως χρησιμοποιηθούν όλα τα μέτρα αντισηψίας.

Τα ίδια αυστηρά μέτρα θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι καθηγητές-επιτηρητές. Οσον αφορά τους υποψηφίους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα υπάρξει ειδική μέριμνα.

Το άνοιγμα των σχολείων

Το άνοιγμα των σχολείων για την επανέναρξη των μαθημάτων θα συνδυασθεί με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προφύλαξης με πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού και θα γίνει με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα.

Για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα θα εφαρμοσθεί κυλιόμενο ωράριο, πράγμα που σημαίνει ότι ένας αριθμό μαθητών θα κάνει μάθημα από τις 8.30 έως τις 11.30 επί παραδείγματι και ένας άλλος μετά έως τις 2.30 ή μπορεί και να λειτουργήσουν απογευματινά τμήματα.

Πηγή: protothema.gr

Στο μεταξύ ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό συνεχίζει να αυξάνεται στην Ελλάδα

Η μακάβρια λίστα του κορωνοϊού μεγαλώνει στη χώρα μας, μιας και μετά το θάνατο ενός 90χρονου στο Ρίο, οι νεκροί πλέον στην Ελλάδα έχουν ανέλθει στους 137 με την τραγωδία της πανδημίας να δείχνει πως δεν έχει τέλος και να συνεχίζει να σαρώνει.

Το τελευταίο θύμα είναι ένας 90χρονος, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο οποίος νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Ο άτυχος ηλικιωμένος είχε υποκείμενα νοσήματα.

H διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 90,4% είχε κάποιοι υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Οι 36 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ δείτε και τι ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τις μάσκες.

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2.534 όπως ενημέρωσε την Δευτέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ 43 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Από αυτούς, οι 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Επίσης, 65 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ συνολικά, έχουν ελεγχθεί 66.094 δείγματα.

Κορωνοϊός 137 νεκροί

Πηγή: iefimerida.gr