Κορωνοϊός - Η επόμενη μέρα: Το πλάνο της κυβέρνησης μετά την άρση του lockdown

Σήμερα στις 6 το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός - Η επόμενη μέρα: Το πλάνο της κυβέρνησης μετά την άρση του lockdown

Σε λίγο καιρό θα έρθει επιτέλους η άρση του lockdown στο οποίο είχαμε επιβληθεί λόγω του κορωνοϊού και αυτό που πολλοί περιμένουν να δουν, είναι το πώς θα είναι η επόμενη μέρα για την χώρα μας καθώς και ποιο είναι το πλάνο που έχει η κυβέρνηση κατά νου.

Η πιο σπουδαία ώρα μέχρι στιγμής φτάνει, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αρχικά και τους έξι αρμόδιους για κάθε τομέα Υφυπουργούς μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα, αντίστοιχα, να ανακοινώνουν τον τρόπο, με τον οποίο τα μέτρα περιορισμού θα αρθούν σταδιακά, ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Στις 6 το απόγευμα σήμερα (28/4) πρώτα θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το πλαίσιο των μέτρων, για να έρθουν μετά οι υπόλοιποι προαναφερθέντες με αναλύσεις για όλες τις διαδικασίες και όσα θα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες στο πλαίσιο της άρσης μέτρων, έτσι ώστε να γίνει μια σταδιακή επάνοδος σε μια κανονικότητα, που όμως, όπως τονίζουν, δεν θα είναι πλήρης και δεν θα μοιάζει με την καθημερινότητα πριν από τον φονικό ιό.

Απαιτεί γάντια, μάσκες, κοινωνική απόσταση, συνεχές καλό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συνωστισμού και πολύ μεγάλη προσοχή από όλους έτσι ώστε να μην αυξηθεί η επιδημιολογική καμπύλη του κορωνοϊού, όπως ενημέρωσε άλλωστε χθες και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μετά το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη για την άρση μέτρων, οι Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) και Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας αντιμετώπισης του), θα πάρουν τον λόγο για να δώσουν με λεπτομέρειες το κάθε βήμα που θα γίνει για την σταδιακή άρση των μέτρων του κορωνοϊού.

Μετά τις συσκέψεις των αρμόδιων υπουργών και των επιστημόνων, ο πρωθυπουργός πήρε στα χέρια του τις προτάσεις για την σταδιακή άρση των μέτρων του κορωνοϊού, που θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου, με την κατάργηση ουσιαστικά του περιορισμού μετακίνησης, αλλά και το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων, κάτω από ειδικές όμως συνθήκες.

Το πλάνο της κυβέρνησης για την άρση μέτρων του κορωνοϊού έχει ως εξής:

  • 4 Μαΐου: ανοίγουν κομμωτήρια, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, αλλά με μέτρα προστασίας. Καταργείται το SMS και οι γραπτές βεβαιώσεις για έκτακτη μετακίνηση.
  • 11 Μαΐου: Ανοίγουν – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- τα Λύκεια με έμφαση στην Γ’ τάξη και τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η επόμενη φάση ανοίγματος της εκπαίδευσης, θα γίνει πιθανότατα στις 18 Μαΐου.
  • Τέλος Μαΐου: Επαναλειτουργούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση «οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού».
  • 1η Ιουνίου: Πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματος των ξενοδοχειακών μονάδων δωδεκάμηνης διάρκειας, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • 1η Ιουλίου: Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων, «αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών», όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Οσον αφορά τις εκκλησίες, η επαναλειτουργία τους αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις για προληπτικούς λόγους. Οπως τόνισε ο κ. Πέτσας «ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο».

Πηγή: athensmagazine.gr

Χωρίς δοκιμαστήρια τα καταστήματα

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι θα συμβεί μόλις λήξει επιτέλους το lockdown του κορωνοϊού, με τη Μεγάλη Βρετανία να είναι αυτή που θα αποτελέσει το πρώτο δείγμα για το πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα, τα οποία θα είναι χωρίς δοκιμαστήρια.

Οι αγοραστές θα πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρές οδηγίες μόλις ανοίξουν ξανά τα καταστήματα-συμπεριλαμβανομένου του να τους ζητηθεί να ψωνίζουν μόνοι τους ή να αγοράζουν νέα ρούχα χωρίς να τα δοκιμάζουν.

Μια νέα πραγματικότητα ξεκινά καθώς πολλές χώρες - όπως η Ιταλία και η Αυστρία, με πολλές ακόμη να ακολουθούν- ετοιμάζονται να άρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα μετά την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ένα ερώτημα που καίει πολλούς είναι πώς θα γίνονται πλέον οι αγορές σε πολυκαταστήματα.

Σε μια σειρά συστάσεων που εκπονήθηκαν πριν την πολυαναμενόμενη άρση του lockdown στην Μεγάλη Βρετανία, οι ιδιοκτήτες λιανικής πώλησης έλαβαν εντολές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν ή να περιορίσουν την πρόσβαση σε τουαλέτες και δοκιμαστήρια, να περιορίσουν τον αριθμό των αγοραστών- όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση της Ιταλίας - και να περιορίσουν ή να αφαιρέσουν τα καθίσματα για τους πελάτες εντός των καταστημάτων τους, ενώ δείτε τι συμβαίνει με την υγεία του Μπόρις Τζόνσον.

καταστήματα κορωνοϊός

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον οργανισμό λιανικού εμπορίου, το British Retail Consortium, συμβουλεύει επίσης τα καταστήματα να διατηρήσουν κλειστά τα καφέ και τα εστιατόρια μέχρι νεωτέρας, να βάλουν διαχωριστικά στα ταμεία και να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης συστημάτων μονής κατεύθυνσης γύρω από τα καταστήματα για την διατήρηση της κοινωνικής απόστασης.

Αποφυγή της χρήσης μετρητών και εγκατάσταση σταθμών καθαρισμού

Μεταξύ άλλων μέτρων που εξετάζονται, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστές είσοδοι και έξοδοι, με τις πόρτες να μπορούν να παραμένουν ανοιχτές όπου είναι δυνατόν. Η πληρωμή με μετρητά, επίσης, θα αποθαρρυνθεί. Θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σταθμοί καθαρισμού για την παροχή απολυμαντικών χεριών και άλλου εξοπλισμού υγιεινής και self-service ταμεία, ενώ οι λαβές των θυρών, τα κουμπιά στα ασανσέρ και οι χειρολαβές θα καθαρίζονται τακτικά.

Το επτασέλιδο έγγραφο, το οποίο εγκρίθηκε από το συνδικαλιστικό σωματείο Usdaw, κυκλοφόρησε εν μέσω αυξανόμενων εικασιών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης που σηματοδοτεί το άνοιγμα των καταστημάτων. Τα τελευταία στοιχεία για τους θανάτους από κορωνοϊό υπήρξαν ζοφερά στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ξεπέρασαν τους 20.000. Ωστόσο,υπάρχουν ελπίδες πως τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σταδιακή αναζωπύρωση της οικονομίας.

Τα καταστήματα ετοιμάζουν σχέδιο επαναλειτουργίας

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο γίγαντας πολυκαταστημάτων John Lewis καταρτίζει ένα σχεδιάγραμμα για ένα σταδιακό πρόγραμμα επαναλειτουργίας, που αναμένεται να είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα. Ο διευθυντής επιχειρήσεων της John Lewis Partnership, Άντριου Μέρφι είπε πως θα χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες για την εφαρμογή και θα ξεκινήσει μόνο σε αυστηρή συνεργασία με κυβερνητικούς και υγειονομικούς αξιωματούχους.

Πηγή: iefimerida.gr