Lockdown: Με αυστηρά μέτρα και ελέγχους και την Πρωτοχρονιά

Δώστε προσοχή

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Lockdown: Με αυστηρά μέτρα και ελέγχους και την Πρωτοχρονιά

Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει σιγά σιγά και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει όλα τα αυστηρά μέτρα και όλους τους ελέγχους που εφάρμοσε και τα Χριστούγεννα προκειμένου να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει σε σημαντικό βαθμό, ωστόσο είναι αλήθεια πως το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται αρκετά κυρίως λόγω των διασωληνωμένων.

Τι μέτρα θα ισχύουν την πρωτοχρονιά με το lockdown

Η απόφαση της πολιτείας ενόψει της Πρωτοχρονιάς φαίνεται να είναι ξεκάθαρη. Ο εορτασμός θα είναι όπως αυτός των Χριστουγέννων κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, με SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 για τη μετακίνηση προς και από το εορταστικό τραπέζι και με τη σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες.

Πρωτοχρονιά μέτρα

Στόχος είναι να τηρηθούν τα μέτρα όπως έγινε και τις ημέρες των Χριστουγέννων. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς ενώ η Αστυνομία θα είναι παρούσα και έτοιμη να ανταποκριθεί στις όποιες καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων.

Στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων, η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό για τις ημέρες των εορτών με αυστηρούς ελέγχους, έντονη αστυνομική παρουσία στους δρόμους και μπλόκα σε διόδια και εισόδους και εξόδους πόλεων, σε ΚΤΕΛ και κόμβους οδικών δικτύων, ενώ χθες ο Στέλιος Πέτσας έκανε ξεκάθαρο πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι το άνοιγμα των σχολείων.

Αυστηρά μέτρα για το lockdown μέχρι και τον Φεβρουάριο

Η νίκη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού αργεί αρκετά ακόμα αλλά η προχθεσινή μέρα ήταν ιστορική μιας και ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Ο στόχος του 60% όσον αφορά στην πληθυσμιακή κάλυψη του εμβολιασμού αργεί ακόμη και σύμφωνα με τους επιστήμονες υπολογίζεται να έχει επιτευχθεί έως τα μέσα ή το τέλος του καλοκαιριού. Άλλωστε παρόμοιες τοποθετήσεις έχουν κάνει και στελέχη της πολιτικής ηγεσίας τονίζοντας πως η έναρξη του εμβολιασμού δεν σημαίνει και το τέλος της πανδημίας.

Lockdown Αθήνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε υποστηρίξει ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου. Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ενδεχόμενο η επαναλειτουργία να γίνει σε δυο κύματα -δηλαδή να ανοίξουν πρώτα νηπιαγωγεία και δημοτικά και στη συνέχεια γυμνάσια και λύκεια- ο κ. Πέτσας είπε πως θα ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, αφού μπορεί να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, υπάρχουν όμως, στοιχεία που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Οι θάνατοι σε ημερήσια βάση παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ δυσθεώρητος είναι ακόμη και ο αριθμός των διασωληνωμένων αφού περισσότεροι από 460 συμπολίτες μας βρίσκονται στις ΜΕΘ και δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή.

Τούτων δοθέντων, γίνεται αντιληπτό πως ο δρόμος για την άρση των περιοριστικών μέτρων σε ευρεία κλίμακα είναι μακρύς χαρίζοντάς μας, όμως, μερικές εκλάμψεις αισιοδοξίας.