Κορωνοϊός: 585 τα νέα κρούσματα - 28 θάνατοι

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: 585 τα νέα κρούσματα - 28 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 585 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151041, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5822 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46487 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

288 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 202 (70.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1059 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 28 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5598 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3302 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ανοίγουν την πρώτη Φεβρουαρίου τα Λύκεια στη χώρα,

κρούσματα κορωνοϊου

Κορωνοϊός: 26 κρούσματα μεταλλαγμένου ιού στη χώρα

Ανησυχούν τους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού είναι 26 έως σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και γι' αυτά.

Σήμερα στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και με τη συμμετοχή του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Θάνου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα, Γιώργου Σουρβίνου, Δημήτρη Παρασκευή και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα οδηγήσουν στη σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών ενώ νωρίτερα είχε καλέσει έκτακτη σύσκεψη.

Ειδικότερα, τα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου στελέχους θα στέλνονται στο ΙΙΒΕΑΑ (Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών).

Αρκουμανέας: Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα επιδημιολογικά στοιχεία
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε πως από τα 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα τα περισσότερα ήταν στις εισόδους της χώρας και έχουν απομονωθεί. Παράλληλα, ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα επιδημιολογικά στοιχεία»