Κορωνοϊός: Συνεχίζεται κανονικά ο εμβολιασμός με AstraZeneca

Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Συνεχίζεται κανονικά ο εμβολιασμός με AstraZeneca

Ανακοινώθηκε επίσημα χθες πως από το Σάββατο ξεκινάει η χορήγηση όλων των εμβολίων στις ηλικίες 30-34 ενώ πρόκειται να συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca ανακοινώθηκε χθες από την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ότι οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο συνεχίζονται κανονικά. Η κ. Θεοδωρίδου ωστόσο χωρίς να κάνει ευθεία σύσταση είπε ότι για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών στις οποίες εμφανίζονται κυρίως οι σπάνιες παρενέργειες θρόμβωσης - θρομβοπενίας «υπάρχουν διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια», απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Νωρίτερα στην τοποθέτηση της είχε αναφέρει πως «τα mRNA εμβόλια είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών».

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέτασε το όλο ζήτημα, ενώ έβαλε στο τραπέζι και τα στοιχεία του ΕΟΦ. Από την άλλη έλαβε υπόψιν της και τα ως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα που και έτσι κατέληξε στη συνέχιση της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.

H Επιτροπή εκτίμησε επίσης ότι:

  • Είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών τα εμβόλια mRNA που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο TTS
  • Συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Στην Βρετανία σε σύνολο 9 εκατ. εμβολιασμών με την 2η δόση, καταγράφηκαν μόνο 15 περιπτώσεις θρομβώσεων
  • Ο υπολογιζόμενος κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης TTS μετά από χορήγηση εμβολίου της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών
  • Τι είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη, μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων για το εμβόλιο της AstraZeneca και στη χώρα μας, είπε κατά την ενημέρωση πως «καταγράφηκαν 5 περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS θρόμβωσης- θρομβοπενίας μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36,44,47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών». Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε, όπως είπε.

Η ίδια είπε πως και τα 4 εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους. Επίσης, τόνισε πως η δεύτερη δόση με AstraZeneca συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο. «Συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Σε 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγράφει μόλις πέντε περιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Είπε ότι οι κίνδυνοι για το ΤΤS καταγράφονται συνήθως σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου, τόνισε για μια ακόμη φορά. Η κ. Θεοδωρίδου αναφερόμενη στις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έκανε ξεκάθαρο ότι συνεχίζεται κανονικά σε όλες τις ηλικίες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και επανέλαβε πως η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι απειροελάχιστη ιδίως μετά τη 2η δόση του εμβολίου.

Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν ήδη κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης ώστε να καταγράφονται άμεσα τα όποια ύποπτα περιστατικά και να ερευνώνται. Πάντως όπως τόνισε, ο ΕΟΦ παρακολουθεί και διερευνά κάθε πιθανή περίπτωση παρενεργειών.

Συνεχίζεται κανονικά ο εμβολιασμός με AstraZeneca

34χρονη στον Πύργο υπέστη αιμορραγικό εγκεφαλικό λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της

Ένα σοβαρό αιμορραγικό εγκεφαλικό υπέστη μια 34χρονη γυναίκα από τον Πύργο, κόρη αυτοδιοικητικού από τη Ζαχάρω, η οποία δίνει αυτή τη στιγμή μάχη για την ζωή της.

Η κοπέλα πριν από λίγες μέρες είχε κάνει το AstraZeneca, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το patrisnews, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το εγκεφαλικό, το οποίο προήλθε από αιμορραγία και όχι από θρόμβωση, οφείλεται στο εμβόλιο.

Η 34χρονη ένιωσε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Επειδή η κατάσταση της όμως, κρίθηκε πολύ σοβαρή, μεταφέρεται σήμερα σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου υπάρχουν τόσο το ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, όσο και οι απαραίτητες εγκαταστάσεις, για τη νοσηλεία και την αποθεραπεία παρόμοιων δύσκολων ιατρικών περιστατικών.

Να σημειωθεί ότι από το νοσοκομείο του Πύργου, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης, έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί η κοπέλα, που εισήλθε στην εντατική, ενώ ξεκίνησαν άμεσα και οι ενέργειες για τη μεταφορά της σε νοσοκομείο της Αθήνας, το οποίο ειδικεύεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Όπως σημειώνεται στο τοπικό μέσο ενημέρωσης, έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί αν το εγκεφαλικό επεισόδιο οφείλεται σε παρενέργειες του εμβολίου. Επίσης, έχει αναλάβει ήδη ο ΕΟΦ τη διερεύνηση του θέματος και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Μια ακόμη 36χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο καθώς εμφάνισε θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία!

34χρονη στον Πύργο υπέστη αιμορραγικό εγκεφαλικό λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της