Πόλεμος Ουκρανία: Η Ελλάδα ξεκίνησε τις κυρώσεις - Κλείσιμο εναέριου χώρου στα ρωσικά αεροσκάφη

Εξέλιξη της τελευταίας στιγμής

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Πόλεμος Ουκρανία: Η Ελλάδα ξεκίνησε τις κυρώσεις - Κλείσιμο εναέριου χώρου στα ρωσικά αεροσκάφη

Στον απόηχο των εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει τη δική της προσπάθεια για να βοηθήσει τον λαό της Ουκρανίας. Από τους απλούς πολίτες και τις πορείες τους ενάντια στα γεγονότα αυτά, έως τον πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία, η λεγόμενη και ως notam, η οποία προβλέπει την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.

Η αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση χρήσης του Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελλάδος από αερομεταφορείς Ρωσίας εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τι προβλέπει η notam

Αεροσκάφη Ρωσικής ιδιοκτησίας, Ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή Ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ απαγορεύεται να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.

Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και όλες οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η notam θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει ήδη από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Πόλεμος Ουκρανία: Πυρ και μανία ο επίτιμος πρόξενος στη Γιάλτα

Στο Χαμογέλα και Πάλι, το πρωί της Κυριακής 27/2, μίλησε ο επίτιμος πρόξενος στη Γιάλτα, Παντελής Μπούμπουρας, αρκετά εξοργισμένος, για αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η Ουκρανία, και δεν μάσησε τα λόγια του "αδειάζοντας" κανονικότατα την Δύση για τη στάση της απέναντι στο γεγονός, καθώς μένουν μόνο στα λόγια και όχι σε πράξεις.

Ο Παντελής Μπούμπουρας, υπήρξε ο βασικός χορηγός της Ελληνικής αποστολής στην Ουκρανία το 2017 την οποία εκπροσωπούσε η Demy με το τραγούδι της This is love και έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές πόσο φιλέλληνας είναι, εξού και η απογοήτευση του όταν είπε μεταξύ άλλων «μας πούλησε όλη η Ευρώπη, ντρέπομαι για τη Δύση».

«Θα ειδοποιήσω τον πρόεδρο των Ελλήνων, και για όλους τους Έλληνες έχω την οικονομική δυνατότητα και τη θέληση να βοηθήσω... Στην Οδησσό τώρα η κατάσταση είναι ήρεμη, αλλά είμαι τραγικά απογοητευμένος με τη Δύση. Δεν μπορεί η Δύση να καταλάβει ότι είναι ώρα μηδέν; Πάει να διαμορφωθεί ένας καινούργιος χάρτης. Θα επικρατήσει η Ανατολή ή η Δύση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να απελάσει το Ρώσο πρέσβη από την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να μην αντισταθούμε στο φασισμό», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο τι γίνεται με τους Έλληνες τραυματίες στην Ουκρανία, ο κ. Μπούμπουρας είπε: «Μίλησα με τον Ουκρανό πρέσβη από την Ελλάδα για το τι θα κάνουμε με φάρμακα για τους τραυματίες...Η επίθεση είναι καθολική σε όλη την Ουκρανία, έχουν κόψει όλους τους δρόμους. Γίνεται η μεγαλύτερη γενοκτονία του τελευταίου αιώνα και δεν υπάρχει αντίδραση. Θα έχουμε και άλλα θύματα. Τι να λέμε για διαπραγματεύσεις και να πάει ο Ζελένσκι στον αρχιφασίστα το Λουκασένκο;

Στην Οδησσό ο κόσμος φτιάχνει βόμβες μολότοφ, παίρνει όπλα. Δεν περίμενα ποτέ ότι οι Ουκρανοί είναι τόσο δυνατή φυλή. Θα γράψουν τη δική τους ιστορία και θα γίνει η Ουκρανία κυρίαρχο κράτος χωρίς την απειλή των φασιστών.

Η Δύση κοιτάζει αν θα έχουμε τον καφέ μας και το γκαζάκι μας, για να μην κρυώσει ο κ@λ@ς μας. Είναι τραγικό αυτό που γίνεται, μας πούλησε όλη η Ευρώπη. Ντρέπομαι για τη Δύση. Πρέπει εδώ και τώρα να κάνει κάτι η Ελλάδα, να σώσουμε τους Έλληνες», είπε κλείνοντας.