Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμη δύο Έλληνες νεκροί στην Μαριούπολη

Συνολικά 12 Έλληνες ομογενείς έχουν χάσει την ζωή τους από το Σάββατο

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμη δύο Έλληνες νεκροί στην Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά θέσεων στην Ουκρανία, παρά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας βρίσκονται σε εξέλιξη στο Γόμελ της Λευκορωσίας, ενώ μάλιστα δεν υπάρχει διασταγμός και για τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών.

Έτσι, σε νέα επίθεση που πραγματοποιήθηκε ξανά στο χωριό Σαρτανά, έξω από τη Μαριούπολη, πληροφορίες αναφέρουν πως σκοτώθηκαν άλλοι δυο Έλληνες ομογενείς. Πλέον, ο τραγικός απολογισμός των ομογενών που έχασαν τη ζωή τους από ρωσικά πυρά, ανέβηκε στους 12, καθώς είχαν προηγηθεί οι δέκα που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του Σαββάτου σε Σαρτανά και Μπουγάς.

Σημειώνεται πως μετά τους βομβαρδισμούς του Σαββάτου, περίπου 80 Έλληνες ομογενείς μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερο σημείο, στη Μαριούπολη, η οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση.

Η Ελλάδα ξεκίνησε τις κυρώσεις - Κλείσιμο εναέριου χώρου στα ρωσικά αεροσκάφη

Στον απόηχο των εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει τη δική της προσπάθεια για να βοηθήσει τον λαό της Ουκρανίας. Από τους απλούς πολίτες και τις πορείες τους ενάντια στα γεγονότα αυτά, έως τον πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία, η λεγόμενη και ως notam, η οποία προβλέπει την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.

Η αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση χρήσης του Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελλάδος από αερομεταφορείς Ρωσίας εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αεροσκάφη Ρωσικής ιδιοκτησίας, Ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή Ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ απαγορεύεται να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.

Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και όλες οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η notam θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει ήδη από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

Πόλεμος στην Ουκρανία