Ουκρανία: Μητέρες γράφουν τα στοιχεία των παιδιών στις πλάτες τους - Ραγίζουν καρδιές οι εικόνες

Κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Ουκρανία: Μητέρες γράφουν τα στοιχεία των παιδιών στις πλάτες τους - Ραγίζουν καρδιές οι εικόνες

Δεν φαίνεται να φτάνει στο τέλος του ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει εδώ και δυο μήνες στην Ουκρανία, με τις θηριωδίες του ρωσικού στρατού να ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία στην καρδιά της Ευρώπης και ελάχιστα μακριά από τη χώρα μας. Τις τελευταίες εξελίξεις από την κατάσταση στην Ουρανία θέλησαν να σχολιάσουν το μεσημέρι της Τρίτης στην εκπομπή του Open, Μεσημέρι με την Μάριον.

Εικόνες που κάνουν να σπαράζει όποιον τις βλέπει από την Ουκρανία

Η παρουσιάστρια της εκπομπής αλλά και όλο ο πάνελ της δεν μπόρεσαν να συγκρατηθούν μπροστά στη φωτογραφία ενός παιδιού που η μητέρα του έχει γράψει στην πλάτη του στοιχεία προκειμένου να μη χαθεί.

«Προσκυνώ την Ουκρανία και...»

Όπως ήδη έχουμε παρακολουθήσει τις αμέτρητες εκδηλώσεις στήριξης των θυμάτων και των προσφύγων του ανελέητου πόλεμου που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία, σε μία τέτοια κίνηση με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τους αμάχους, ο Διονύσης Σαββόπουλος ήταν ο ένας από τους καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν στο Μουσικό Κουτί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τη Ρένα Μόρφη.

«Τι μας φέρνει απόψε τόσο κοντά, τόσους πολλούς, στην εκπομπή του Νίκου, λες και ήτανε διαδήλωση; Κάποιος θυμός; Κάποια οργή; Όχι, μας φέρνει απλούστατα η βαθιά συγκίνηση για τον πανέμορφο λαό της Ουκρανίας και για τη γενναία ηγεσία του. Ζητάμε να σταματήσει αυτός ο Αρμαγεδδών. Διότι, όπως όλοι, αγαπούμε κι εμείς την ειρήνη, τον άνθρωπο και τα λοιπά και τα λοιπά.

Και οφείλουμε σαν ενήλικοι που είμαστε -και όχι σαν «αιώνιοι έφηβοι», έχει καταντήσει εντελώς μπανάλ αυτό το κλισέ. Σαν ενήλικοι λοιπόν, οφείλουμε, κάθε φορά να κατονομάζουμε τον εκάστοτε βομβαρδιστή της ειρήνης, του ανθρώπου, των λαών. Όσο για την ηγεσία του Κρεμλίνου, αυτή αποδείχτηκε εντέλει, χωρίς να το καταλάβει, χωρίς να το ξέρει, σε τρομερή μάγισσα. Πώς τα κατάφερε και έκανε έναν λαό, τον ουκρανικό, ήρωα επικών διαστάσεων.

Οι Ουκρανοί, όπως όλοι μας δηλαδή, κοίταζαν τη ζωούλα τους, τις δουλειές τους, την οικογένειά τους -και ξαφνικά απέκτησαν επική συνείδηση. Διότι μόνο με ψυχολογία έπους μπορείς να πας και να πεθάνεις για αυτά τα υψηλά πράγματα, που όμως είναι και πολύ απτά, και λέγονται “πατρίδα”, “ελευθερία”, “δημοκρατία”. Καλή είναι η ευημερία, καλή είναι και η σχετική ξεγνοιασιά της. Αλλά φαίνεται πως την κρίσιμη στιγμή ο δρόμος που σώζει τον κόσμο είναι πάντα ο ίδιος και είναι ένας: Η θυσία.

Η Ουκρανία τώρα υποφέρει για όλους μας. Μη σιωπήσετε. Ακολουθήστε τον δρόμο της καρδιάς. Βοηθήστε όπως μπορεί ο καθένας τους Ουκρανούς. Είναι το δικό τους θυσιασμένο αίμα τώρα που έρχεται να σώσει αυτό που κανένας ποτέ, κανένας ολοκληρωτισμός δεν θα καταφέρει να νικήσει: Το μεγαλείο της ζωής.

Προσκυνώ την Ουκρανία, σκύβω το κεφάλι και ψέλνω μαζί της…». Στη συνέχεια, ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγούδησε ένα ουκρανικό τραγούδι, σε πολύ συγκινητικό τόνο.