Ευλογιά Πιθήκων: «Δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας» - Οι δηλώσεις της Ματίνας Παγώνη

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Ευλογιά Πιθήκων: «Δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας» - Οι δηλώσεις της Ματίνας Παγώνη

Το πρωί της Δευτέρας (23/5) η Ματίνα Παγώνη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Σήμερα» όπου μίλησε μεταξύ άλλων για τη διαφορά μεταξύ ευλογιάς των πιθήκων και ανεμοβλογιάς καθώς σύμφωνα με την ίδια σημείωσε πως παρόλο που η νόσος εξαπλώνεται, δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970. Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις. Στην ανεμοβλογιά υπάρχει κνησμός, ενώ στην ευλογιά των πιθήκων υπάρχει πόνος».

Οι δηλώσεις της Ματίνας Παγώνη

Ποιοι είναι επαρκώς προστατευμένοι και δε θα κολλήσουν

Την ώρα που εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο και εξήγησε ποιοι είναι αυτοί που δεν κινδυνεύουν από την νόσο.

«Οι έχοντες εμβολιαστεί για την ευλογιά, και όχι την ανεμοβλογιά, είναι σε αρκετό ποσοστό προστατευμένοι και από την συγκεκριμένη ευλογιά των πιθήκων» ενώ συμπλήρωσε ότι «Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω επαφής».

Ο κύριος Βασιλακόπουλος πρόσθεσε ότι ο ιός προέρχεται από τη Δυτική Αφρική, όχι την κεντρική, γι’ αυτό υπάρχει τόσο μικρή θνητότητα, ότι ο ιός δεν είναι της μορφής RNA, άρα δε μεταλλάσσεται εύκολα και πως ανέκαθεν υπήρχαν κρούσματα του ιού στην δυτική Αφρική ενώ όσα από αυτά εμφανίζονταν εκτός της χώρας συνδέονταν με ταξίδια.