Πάτρα: ''Μίλησε'' το ήπαρ και η καρδιά των δύο κοριτσιών - Οι νέες ιστοπαθολογικές εξετάσεις

Αποκαλυπτικά ευρήματα

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
Πάτρα: ''Μίλησε'' το ήπαρ και η καρδιά των δύο κοριτσιών - Οι νέες ιστοπαθολογικές εξετάσεις

Την Δευτέρα 20/6 κυκλοφόρησαν μέσω και του T-live τα νέα ευρήματα από τους νέους ορισμένους ιατροδικαστές, που εξέτασαν αναλυτικά τα αίτια θανάτου της Ίριδας και της Μαλένας των δύο νεκρών κοριτσιών στην Πάτρα, με τα έγγραφα των γιατρών να κυκλοφορούν δημόσια.

Πιο αναλυτικά, για τα δύο πλέον νεκρά κορίτσια ξεχωριστά, είναι να σαν μίλησε το ήπαρ της Μαλένας και η καρδιά της Ίριδας και πλέον μπορεί να ειπωθεί πως η κλινική τους κατάσταση ήταν μια χαρά και ακυρώνεται η υποψία υπατικής ανεπάρκειας, αλλά αντίθετα φαίνεται σαν πίεσε κάποιος επίμονα τα παιδιά και να κατέληξαν από ασφυξία.

Tα ευρήματα από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις της Ίριδας και της Μαλένας

«Τα δικά μας ευρήματα είναι συμβατά πάντα εφόσον συνηγορούν και τα ευρήματα των ιατροδικαστών. Οι ιατροδικαστές θα επιδείξουν το τελικό πόρισμα. Υπήρξαν κάποια ευρήματα που ήταν ενδεικτικά υποξίας, έλλειψης οξυγόνου και στα δύο παιδιά. Η υποξία μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια αλλά και σε βίαια αίτια. Από εκεί και πέρα, το πώς προκλήθηκε συνδυάζεται με τα υπόλοιπα ευρήματα των ιατροδικαστών και των τοξικολογικών εξετάσεων.

Εμείς εξετάσαμε ό,τι μας είχαν στείλει οι παθολογοανατόμοι, η κα Μητσέλου για την Ίριδα και τα πλακίδια από τον κ. Αγαπητό για τη Μαλένα. Στο υλικό του κ. Αγαπητού είχε περάσει το χρονικό διάστημα που τα υλικά κρατούνται, αποθηκεύονται. Το υλικό που είχε μείνει πίσω από τα όργανα του παιδιού είχε δοθεί για αποτέφρωση. Άρα από εκεί δε μπορούσαμε να πάρουμε νέες τομές. Στη Μαλένα είχαμε την εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων. Εξετάσαμε τις υπάρχουσες τομές που είχαμε, τα πρώτα παθολογοανατομικά ευρήματα παραμένουν αλλά δε μπορούμε να τα αποδώσουμε σε ηπατική ανεπάρκεια.

Δεν δείχνει ηπατική ανεπάρκεια ελλείψει κι άλλων παθολογικών αιτιών, δείχνει κάποια παρατεταμένη υποξία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου για κάποιο διάστημα, όχι μικρό. Σταματάμε όμως εκεί και δε μπορούμε να πάμε παραπέρα. Και στη Μαλένα κάναμε κάποιες χρώσεις αλλά δεν μας οδήγησαν κάπου. Στους πνεύμονες τα ευρήματα είναι μη ειδικά. Όλα βέβαια έχουν τη σημασία τους».

«Στην Ίριδα που είχαμε όλο το υλικό πήραμε και νέες τομές. Στην Ίριδα, τη μέθοδο των χρώσεων, την κάναμε μόνο στην καρδιά επειδή εκεί κρίναμε ότι ήταν απαραίτητη να γίνει. Αυτή η χρώση που έγινε την Ίριδα μπορεί να συνηγορήσει υπέρ της ασφυξίας μόνο εφόσον συνηγορούν και τα ευρήματα των ιατροδικαστών.

Εμείς εντοπίσαμε στην καρδιά της Ίριδας που μπορεί να οδηγεί στον ασφυκτικό θάνατο. Εντοπίσαμε στοιχεία υποξίας. Βέβαια ένα παιδί δε μπορεί με αγενεσία φλεβόκομβου να φτάσει στην ηλικία των 7 μηνών. Στους πνεύμονες τα ευρήματα είναι μη ειδικά. Όλα βέβαια έχουν τη σημασία τους».

Το πρώτο σχόλιο του Λέων μετά τον πόρισμα για τους θανάτους Μαλένα και Ίριδα

Σαν βόμβα μεγατόνων έσκασε το πρωί της Δευτέρας 20/6 η είδηση πως σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλόγρια ο θάνατος της Μαλένας και της Ίριδας οφείλεται σε ασφυξία. Με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας νέος γύρος καταθέσεων των συγγενών της οικογένειας.

Φυσικά όλες αυτές τις εξελίξεις σχολίασε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, που βρέθηκε το μεσημέρι της ίδιας μέρας καλεσμένος στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

«Οι δυο πραγματογνώμονες πήραν όλα τα ευρήματα και τα επιβεβαίωσαν. Το σύνολο των ευρημάτων είναι αδιαμφισβήτητο. Έχει τελειώσει αυτό το έργο, τοξική ουσία στη Μαλένα δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ούτε και τώρα. Στο σύνολό τους τα ευρήματα μιλάνε από μόνα τους.

Έβλεπα και άκουγα και συναδέλφους μου, δυστυχώς, να δίνουν απίστευτες εξηγήσεις. Άκουσα από κάποιον συνάδελφο "μα αυτό που λέει ο Λέων υπάρχει μόνο σε ένα βιβλίο". Λυπάμαι που το λέω αλλά αυτός που το είπε θα πρέπει να ξαναψάχνει στα όλα βιβλία ιατροδικαστικής στα ελληνική που δεν είναι και πολλά, είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής.