Χωρίς νερό σήμερα 19/7 3 περιοχές της Αθήνας - Η ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ

Δώστε προσοχή

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Χωρίς νερό σήμερα 19/7 3 περιοχές της Αθήνας - Η ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ

Σήμερα 19/7 η ΕΥΔΑΠ ανακοινώνει εκ νέου διακοπές υδροδότησης δυσκολεύοντας την κατάσταση του κόσμου. Συγκεκριμένα, 3 περιοχές της Αθήνας δεν θα έχουν νερό, ενώ άλλες δεν θα έχουν ούτε ρεύμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έβγαλε η ΔΕΗ.

Οι περιοχές που θα υπάρξει διακοπή νερού σήμερα 19/7

  • ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΑΘΗΝΑ (ΑΘΗΝΑ, ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ) Σίνα και Χέρσωνος ΓΛΥΦΑΔΑ
  • ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ, EKTAKTH (ΓΛΥΦΑΔΑ) Ιπποκράτους και Αιξονέων ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
  • ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ, EKTAKTHΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ (ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ) Σοφούλη Θεμ. και Επταλόφου

Τα έργα της ΕΥΔΑΠ στην ανατολική Αττική επιθεώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την εξέλιξη των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ για το σύνολο της Ανατολικής Αττικής είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Ιουλίου 2022 ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από αξιωματούχους της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την υλοποίηση των έργων της σήραγγας διέλευσης αγωγών προς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδό τους και επεσήμανε την τεράστια σημασία του αναπτυξιακού έργου της ΕΥΔΑΠ.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Αναστάσιος Τόσιος υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό που συνοδευόταν από τον Υφυπουργό Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη, τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη, τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Ευάγγελο Μπουρνού και τον Δήμαρχο Σπάτων- Αρτέμιδας κ. Δημήτρη Μάρκου.

Με την ολοκλήρωση του τεράστιου αναπτυξιακού έργου της ΕΥΔΑΠ, η Ανατολική Αττική θα αποκτήσει ένα σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης και 4 Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Το έργο προβλέπει την κατασκευή άνω των 1.300 χιλιομέτρων αγωγών αποχέτευσης στους Δήμους Παλλήνης, Παιανίας, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας, Μαραθώνος, Κρωπίας, Σαρωνικού και Ωρωπού.

Αυτήν τη στιγμή́ εκτελούνται έργα προϋπολογισμού́ περίπου 150 εκ. ευρώ́ στους Δήμους Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας–Πικερμίου και Μαραθώνος, ενώ στο επόμενο χρονικό́ διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν έργα συνολικού́ προϋπολογισμού́ δημοπράτησης περίπου 240 εκ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν το ΚΕΛ Ραφήνας–Πικερμίου, Σπάτων–Αρτέμιδας, το ΚΕΛ Μαραθώνα και δίκτυα αποχέτευσης Σπάτων–Αρτέμιδας και Καπανδριτίου.

Η πρόοδος των έργων, η σύμπλευση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και η τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών για έργα τέτοιου βεληνεκούς αποτελούν αποφασιστικό βήμα για την άρση των προστίμων της Ε.Ε. που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με 3,7 εκ. ευρώ κάθε εξάμηνο.

Χάρη στις υψηλότατες τεχνικές προδιαγραφές και την τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιείται, τόσο το δίκτυο αγωγών ακαθάρτων όσο και τα υπερσύγχρονα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), πιστοποιούν την στροφή της ΕΥΔΑΠ προς τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Ο πολύτιμος πόρος του νερού, θα ανακυκλώνεται - αντί να χάνεται – για να τίθεται στη διάθεση της κοινωνίας.

Οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής θα γίνουν αποδέκτες πολλαπλών πλεονεκτημάτων από το σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Το ανακυκλωμένο νερό από τα ΚΕΛ, καθαρό σε ποσοστό 98%, θα χρησιμοποιείται για την άρδευση καλλιεργειών και για αστική και περιαστική χρήση. Επίσης, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν από τα τέλη εκκένωσης βόθρων.

Ο βεβαρυμμένος υπόγειος υδροφορέας θα εξυγιανθεί, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και το περιβάλλον.

Εστιάζοντας στις μεγάλες αλλαγές και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών που θα επιφέρει το δίκτυο αποχέτευσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε: "Είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο το οποίο γίνεται στην Ελλάδα αν αθροίσουμε όλες τις παρεμβάσεις σε επίπεδο μονάδων επεξεργασίας και αγωγών, είτε μιλάμε για αστικά δίκτυα είτε μιλάμε για τους κεντρικούς αγωγούς. Είναι μία πολύ σημαντική παρέμβαση, που φυσικά βελτιώνει την ποιότητα ζωής και δίνει άλλες δυνατότητες στην περιοχή".