«Μας γρατζουνάει την καρδιά οτιδήποτε...» - Καταρρακωμένη η Ελένη Μενεγάκη με τις καταγγελίες κατά τις Κιβωτού του Κόσμου

«Εμείς οι ενήλικες είμαστε αυτοί που πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά και να τα ακούμε»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
«Μας γρατζουνάει την καρδιά οτιδήποτε...» - Καταρρακωμένη η Ελένη Μενεγάκη με τις καταγγελίες κατά τις Κιβωτού του Κόσμου

Η Ελένη Μενεγάκη ξεκίνησε την σημερινή 21/11 εκπομπή της στο MEGA, με την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Οι αποκαλύψεις που γίνονται από παιδιά (δείτε εδώ) αλλά και από πρώην εργαζόμενους (δείτε εδώ) είναι συγκλονιστικές.

Οι δηλώσεις της Μενεγάκη για την Κιβωτό του Κόσμου

«Σήμερα δε μπορούμε να μην ξεκινήσουμε με ένα θέμα, που φαντάζομαι ότι σε κάθε σπίτι έγινε συζήτηση. Με αυτές τις τρομερές εξελίξεις που πήρε από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή το βράδυ. Ακόμα τα πράγματα είναι υπό την μορφή ειδήσεων, καταγγελιών και προς διερεύνηση» είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Εγώ, όπως και πάρα πολύ άλλοι, είμαι σίγουρη ότι μέσα στα χρόνια που είμαστε στην τηλεόραση, έχουμε ζητήσει να βοηθήσουμε, ξέραμε το έργο και πώς είχε ξεκινήσει στα πολύ νεανικά του χρόνια ο πατέρας Αντώνιος. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε στο μυαλό μας κάτι, μία μουντζούρα. Αυτά που ακούμε το τελευταίο 3ήμερο είναι πράγματα που πραγματικά –και πάλι θα το πω- που μας γρατζουνάει την καρδιά. Κάθε μέρα βγαίνει κάτι καινούργιο να μας γρατζουνάει την καρδιά. Και μας γρατζουνάει την καρδιά ο,τιδήποτε έχει να κάνει με παιδιά.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά δεν μπορούν μόνα τους, δεν έχουν τη δύναμη να αμυνθούν ούτε με λόγια, ούτε με πράξεις. Εμείς οι ενήλικες είμαστε αυτοί που πρέπει να τα προστατεύουμε και να τα ακούμε. Πρώτα από όλα εμείς οι γονείς τα παιδιά μας, όλα τα παιδιά».

Η απόφαση για την αλλαγή της διοίκησης

Το πρωί της Δευτέρας 21/11 πραγματοποιήθηκε μια έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου αυτή τη στιγμή να προχώρα σε ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Κιβωτό του Κόσμου, μετά και την αποκάλυψη της μαρτυρίας του 19χρονου που «καίει» τον πατέρα Αντώνιο.

Όπως είπε στη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου. Η απόφαση αυτή ελήφθη, όπως διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου, χάρη σε διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι έχουν υπάρξει αλλαγές για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής

στη μείωση του χρόνου που απαιτείται μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής
στη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα
στη διεύρυνση των ηλικακών ορίων. Από 30-60 ετών τώρα είναι 25-75 έτη με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί τα 50 έτη

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις αλλαγές που έχουν γίνει «το 40% των παιδιών που ήταν στα ιδρύματα το 2019, είναι τώρα σε ανάδοχες οικογένειες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για σοβαρές καταγγελίες για ένα ευαίσθητο θέμα όπως τα παιδιά τονίζοντας ότι «χρειάζεται πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών από τις αρχές, δεν χρειάζεται αδιαφορία ούτε και κωλυσιεργία».

«Η ΕΛΑΣ συνδράμει στην έρευνα και εφόσον υπάρχουν εγκληματικές πράξεις οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη χωρίς διακρίσεις» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στην Κιβωτό του Κόσμου. Πρέπει να έχουν προστασία ό,τι εξέλιξη και να έχει η υπόθεση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και αρμοδίων, όπως η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης, έγινε μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha, νωρίτερα, ο κ. Σταμάτης ρωτήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει προσωρινή διοίκηση στην Κιβωτό του Κόσμου και αν είναι όλα στο τραπέζι και απάντησε «πείτε το κι έτσι».

Σύμφωνα με τον ίδιο στην Κιβωτό του Κόσμου φιλοξενούνται 135 παιδιά ενώ αν σε αυτά προστεθούν οι συνοδοί ωφελούμενοι τότε αυτός ο αριθμός φτάνει τους 400. Εξήγησε, δε, ότι «υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που έχει αρθεί η επιμέλεια από εισαγγελείς, υπάρχουν παιδιά που είναι για αναδοχή, υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν οικογένεια».