Οι δωρεές του Σταύρου Νιάρχου στην Κιβωτό του Κόσμου - Ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια

«Παρακολουθούμε με μεγάλο προβληματισμό τις εξελίξεις»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που σημειώνονται γύρω από την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, με κύριους πρωταγωνιστές τον πάτερ Αντώνιο και την πρεσβυτέρα, με τον ίδιο βέβαια να επιμένει στην αθωότητά του (δείτε εδώ τις δηλώσεις του).

Οι μαρτυρίες και οι καταγγελίες περί κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης ολοένα και πληθαίνουν (δείτε εδώ την πιο πρόσφατη) και οι αποκαλύψεις που βγαίνουν στο φως είναι άκρως ανατριχιαστικές.

Μάλιστα, στον απόηχο όλων αυτών, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) αποκάλυψε στο iefimerida.gr τις δωρεές που είχε κάνει στο παρελθόν στην Κιβωτό του Κόσμου.

Συγκεκριμένα, οι δωρεές αυτές έφτασαν τα 2,425 εκατομμύρια ευρώ και έγιναν το 2008 και το 2012, οι οποίες αφορούσαν σε κεντρικό κτίριο της δομής στον Κολωνό.

Ολόκληρη η απάντηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Παρακολουθώντας τις πρόσφατες καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου», όλοι μας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θέλουμε να εκφράσουμε τη θλίψη αλλά και την έντονη ανησυχία μας πρωτίστως για την ενδεχόμενη κακοποιητική συμπεριφορά, οποιασδήποτε μορφής, σε βάρος παιδιών, καθώς και για την αμαύρωση της έννοιας της φιλανθρωπίας από μεμονωμένα άτομα.

Το ΙΣΝ, σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του, αξιολογεί και εγκρίνει δωρεές με γνώμονα τον αντίκτυπο στην κοινωνία, αλλά και τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, εξετάζοντας ενδελεχώς τον τρόπο λειτουργίας κάθε αιτούντος οργανισμού, αλλά και τη δυνατότητά του να υποστηρίξει το έργο που υπόσχεται. Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν δύο δωρεές συνόλου 2,425 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου». Η πρώτη δωρεά το 2008, ύψους 425.000 ευρώ, για την αγορά ενός επιπλέον ορόφου σε κτήριο που ανήκε στον Οργανισμό και η δεύτερη το 2012, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό ενός κτηρίου που θα λειτουργούσε ως χώρος φιλοξενίας αστέγων, κακοποιημένων γυναικών, παιδιών και βρεφών, καθώς και ως πολυχώρος παροχής κοινωνικών, ψυχολογικών και επαγγελματικών υπηρεσιών σε μόνες μητέρες και οικογένειες στην Ελλάδα με χαμηλό εισόδημα και μεταναστευτικό παρελθόν.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε πως κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του συγκεκριμένου Οργανισμού ελέγξαμε όλα τα οικονομικά αλλά και εργασιακά στοιχεία και δεν προέκυψε κάτι μεμπτό ή ασυνήθιστο. Επίσης διασφαλίσαμε, όπως πράττουμε πάντα με όλους μας τους δωρεοδόχους, πως όλα τα χρηματικά ποσά δόθηκαν με πλήρη διαφάνεια καλύπτοντας ακριβείς και εγκεκριμένες δαπάνες για συγκεκριμένους λόγους με τα αντίστοιχα παραστατικά. Θεωρήσαμε τότε τη συνεισφορά μας απαραίτητη, όπως και πλήθος άλλοι Οργανισμοί και φορείς που στήριξαν την «Κιβωτό του Κόσμου», προκειμένου να βοηθήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση: τη μέριμνα και την προστασία της μητέρας και του παιδιού.Με εγκράτεια αλλά και μεγάλο προβληματισμό θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, πιστεύοντας πως η Δικαιοσύνη θα τιμωρήσει κάθε, πιθανή, αξιόποινη πράξη. Ευχόμαστε πως οι δομές του Οργανισμού θα συνεχίσουν να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ανθρώπους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αλέξανδρος Καμπούρογλου